Det var faktisk en helt anden sag, der startede hele den sag, som politiet har døbt "Operation Venti".
Sådan indleder senioranklager Sidsel Klixbüll sin forelæggelse af den såkaldte dronesag i Københavns Byret.
Her sidder tre 30-årige mænd, som DR omtaler som Underviseren, Cykelhandleren og Taxachaufføren på anklagebænken i det, der kan blive danmarkshistoriens største terrorsag.
I 2014 var Københavns Politi i fuld gang med at efterforske drabsforsøget mod islamkritiker Lars Hedegaard, som den nu kendte terrorist Basil Hassan er mistænkt for at stå bag.
Men da Basil Hassan blev anholdt i Tyrkiet i foråret 2014, ransagede politiet en række adresser her i Danmark.
- Man kiggede naturligt på Basil Hassans omgangskreds i Danmark. Politiet undersøgte Underviseren (DR's kaldenavn, red.), fordi Basil Hassan har været tilmeldt samme adresse som ham, siger Sidsel Klixbüll. En anden mand i Basil Hassans omgangskreds, kaldet Cykelhandleren, blev også ransaget.
Det gjorde han, fordi han året forinden flere gange havde udgivet sig for at være Basil Hassan hos Akademikernes a-kasse for på den både at hæve dagpenge til Basil Hassan, der var på flugt og ikke i Danmark.
Usb-stik med sprængstofbilleder
Da politiet ransagede Underviserens adresse, blev både en iPad, telefoner og computere beslaglagt. Og i Underviserens pung fandt politiet en helt afgørende ting: Et usb-stik.
- Indholdet af usb-stikket er meget omfattende, og det er løbende blevet analyseret hos politiet. Der er slettede og eksisterende filer på, siger Sidsel Klixbüll.
- Det er næppe nogen overdrivelse a sige, at det primært er fundet af det her usb-stik, der danner grundlag for, at der er rejst tiltale mod to af de tiltalte, lød det.
DR har det seneste år dækket dronesagen, og har netop omtalt det fundne usb-stik. I dag i retten fremvist anklagerne i sagen noget af det materiale, der ligger på stikket.
Samtidig var der på stikket et omfattende billedmateriale med for eksempel billeder af en person iført blå handsker, som ser ud til at blandt hjemmelavede eksplosiver.
- Ifølge Beredskabsstyrelsen svarer det til fremstilling af eksplosionsstoffer RDX, men man har ikke kunnet fastslå det med sikkerhed, fordi der ikke var etiketter på flaskerne, forklarede Sidsel Klixbüll.
På blanderens ene håndled ses der ifølge Anklagemyndigheden et helt særligt armbåndsur.
- Basil Hassans libanesiske ekshustru er indkaldt som vidne i forbindelse med at kunne genkende netop dette ur, siger Sidsel Klixbüll i retten.
Billederne fra usb-stikket er udover her i Danmark også fundet i en rapport fra Islamisk Stat i Syrien sendt til Politiets efterretningstjeneste (PET) fra en af deres 'samarbejdspartnere'.
- Billedet forbindes altså direkte til et officielt ISIS-dokument, forklarede anklageren.
Videoovervågning af pakkehentning
På usb-stikket ligger også lærebogsmateriale om fremstilling af eksplosiver og materiale om modelfly.
Herudover ligger et udførligt regneark med oplysninger om indkøb foretaget på forskellige hjemmesider, hvor man kan købe dronedele.
I regnearket er der konkrete henvisninger til, hvornår indkøbene er blevet sendt med pakkepost, trackingnumre på pakkerne og stederne, de er købt. Regnearket er ifølge anklagemyndigheden oprettet af Basil Hassan, og to af de tiltalte forbindes til indkøbene.
Politiet har efterforsket købene - som er sket i perioden november 2013 til 15. april 2014 - og i retten fremlægger anklager Sidsel Klixbüll overvågningsvideoer fra blandt andet en postcentral i Husum, hvor en person henter en af de pakker, der er bestilt af Basil Hassan.
- Det er Basil Hassan, der har lavet filen på USB-stikket. Det er Underviseren, der har USB-stikket med listen af forsendelser. Og så kommer der en person med Cykelhandlerens kreditkort og henter pakken, forklarede anklager Sidsel Klixbüll.
- Ingen af dem har endnu ønsket at tale med politiet. Derfor kan jeg ikke sige med sikkerhed, at det er Cykelhandleren, der henter pakken. Jeg kan bare sige, at det ligner ham rigtig meget, lød det fra Sidsel Klixbüll.
Anklagerne løftede her til formiddag også lidt af sløret for, hvilke beviser de har i sagen.
På retsdag nummer to, tirsdag, skal Anklagemyndigheden føre tre vidner. Foruden Basil Hassans libanesiske ekskone skal også en tidligere chef fra den amerikanske terrorliste vidne. Der er tale om Jason Blazakis, som i 2016 satte danske Basil Hassan på terrorlisten.
Jason Blazakis har medvirket i DR-dokumentaren 'Dronekrigeren' om netop Basil Hassan. Til DR har Jason Blazakis sagt:
- Basil Hassan spillede en afgørende rolle i Islamisk Stats droneprogram, hvor han havde opbakning fra ledelsen i IS til at udvikle droneteknologien. Basil Hassan er en af de farligste personer, som vi nogensinde har sat på terrorlisten. Vi udpegede ham på grund af hans rolle i Islamisk Stats droneprogram og hans store europæiske netværk.
Dronesagen kommer til at køre henover 19 retsdage med planlagt domsafsigelse til januar 2020. Alle tre tiltalte nægter sig skyldige.