Terrorforsker efter krav om paskontrol: IS-krigere stoppes andre steder end i lufthavnen

EU's nye grænsekontrol er ikke afgørende for at opsnappe terrorister i Europa, siger terrorforsker.

Statsminister Lars Løkke Rasmusen (V) besluttede i maj i år, at Danmark skulle bevare sin grænsekontrol, så længe EU's ydre grænsekontrol ikke er trådt i kraft. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

Mens en række partier kritiserer udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) for at sætte Danmarks sikkerhed over styr, maner terrorforsker og forskningsleder ved Forsvarshøjskolen i Stockholm, Magnus Ranstorp, til besindighed.

- Den politiske diskussion stemmer ikke overens med virkeligheden. Dem, der råber højst om det her, er længst fra virkeligheden, siger han til DR Nyheder.

Det er De Konservative, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, der i dag i Jyllands-Posten står i kø for at kritisere Inger Støjberg.

Ifølge dem kan det kun gå for langsomt med at få indført EU's nye regler for grænsekontrol, hvor man fremover skal kontrollere alle rejsende systematisk, som kommer ind over Schengen-områdets ydre grænser.

Islamisk Stat er lige nu pressede i Syrien og Irak, og Politiet Efterretningstjeneste (PET) mener, at det kan betyde, at nogle af de hellige IS-krigere giver op og rejser tilbage til Europa og Danmark.

Derfor frygter partierne, at potentielle terrorister får frit lejde til at rejse over Danmarks grænser.

Men det er ifølge Magnus Ranstorp noget sludder uden bund i virkeligheden.

Han minder om, at EU's skærpede grænsekontrol kun er én af mange indsatser fra de europæiske efterretningstjenesters side for at holde potentielle terrorister ude af Danmark og Europa.

- Det er vigtigt at sige, at PET og andre sikkerhedsmyndigheder ved, hvem der er taget til Syrien. Man skal have for øje, at der findes masser af kontroller, inden man står foran paskontrolløren i Kastrup. Jeg har fuld tiltro til, at PET og FE (Forsvarets Efterretningstjeneste, red.) har styr på dette, siger terroreksperten.

Magnus Ranstorp påpeger, at mange af fremmedkrigerne rejser gennem Tyrkiet for at komme til Europa, og allerede her bliver de snuppet af de tyrkiske myndigheder.

- I Tyrkiet vil danske syrienkrigere typisk række ud til den danske ambassade, og her vil man så blive opmærksom på, at de er hjemvendt, siger Ranstorp.

Både Interpol og Europol har nemlig lister over folk, der er rejst til Syrien.

Derfor er det ifølge terroreksperten også unødvendigt at kontrollere rejsende, der rejser mellem Danmark og Sverige, for både Danmarks og Sveriges efterretningsmyndigheder kender godt de danske syrienkrigere.

- Fuld tiltro til PET og FE

Ifølge EU's nye regler for grænsekontrol, der træder i kraft i Danmark til oktober, skal alle ind- og udrejsende fra Schengen-områdets ydre grænser kontrolleres systematisk.

Andre EU-lande indførte allerede øget grænsekontrol i april, og i dag bliver kun borgere fra tredjestatslande kontrolleret, hvis de har været uden for Schengens ydre grænser.

- PET og sikkerhedsmyndighederne ved, hvem disse individer er, og det er utroligt sjældent, at nogen rejser ind. Der er selvfølgelig nogle sikkerhedsricisi, men de (hjemvendte, red.) kommer ikke til at slå til i morgen, siger han.

Ifølge Magnus Ranstorp er i omegnen af 70 syrienkrigere allerede vendt tilbage til Danmark, men ikke alle udvikler sig som terrorister.

Han mener, man bør have fokus på dem, som er ved at blive radikaliseret, som aldrig har rejst til Syrien og Irak.

- De udgør også et stort problem. Så jeg mener, man bør forholde sig til et sikkerhedsbillede, som stemmer overens med virkeligheden. Og man skal ikke overreagere, siger han.​