Tabte containere truer nytårstorsken: 'Det er en katastrofe'

Fiskere frygter at sejle ind i tabte Mærsk-containere, når de skal ud at fange torsk til nytårsmiddagen.

Det er farligt for fiskekutterne at sejle på containerne, som driver rundt i havet. Derfor risikerer de at måtte blive i havn midt i en vigtig indtjeningsperiode. (Foto: © CLAUS BJØRN LARSEN, Ritzau Scanpix)

Rettelse: Der stod tidligere, at containerne skvulpede rundt i Kattegat, men det er retteligt i Skagerrak.

For fiskerne ved Thorupstrand kunne det ikke komme på et værre tidspunkt.

Under stormen Pia den 22. december tabte et Mærsk-skib over 40 enorme containere i havet ud for Nordjylland, og siden er der skyllet alt fra sko, køleskabe og kanyler op på kysten.

Men en del af containerne skvulper stadig rundt i Skagerrak, og nu kan de fiskere, der har sparet kvoter op til at kunne fange nytårstorsk, få store problemer med at komme på vandet.

- Vores skibe er tyndskallede, lette skibe og tåler ikke at ramme ind i en container, som svarer til et lille klippeskær, siger Thomas Højrup, der er formand for Thorupstrand Kystfiskerlaug.

Et andet problem for fiskeriet er alt det, der er inde i containerne.

- Vi kan se, at det blandt andet flyder med plastik, som er noget af det værste, fordi det vikler sig ind i garnet og er ikke til at få ud igen.

Priserne er tårnhøje

Ved Thorupstrand ser vinden ud til at lægge sig de kommende dage, og det giver normalt optimale betingelser for torskefiskeri op til nytår.

Men i år ligger der containere lige der, hvor laugets fiskekuttere normalt sætter deres garn.

- Det er jo et meget vigtigt fiskeri for os. Priserne er tårnhøje, torsken kommer herind, og vi ligger og er klar til at udnytte, at vejret letter en smule, siger Thomas Højrup.

Også i Hanstholm Fiskeriforening er der bekymring.

- Hvis der er nogen containere, der driver rundt, så kan det være til fare for vores fartøjer, siger formand Jan Hansen.

Flere af de 46 kæmpe containere er skyllet i land på vestkysten, mens andre stadig ligger i havet. Her er det mellem Tranum Strand og Slettestrand. (Foto: © CLAUS BJØRN LARSEN, Ritzau Scanpix)

Han mener ikke, at fiskerne i Hanstholm ligefrem vil blive i havn, hvis vejret bliver til torskefiskeri.

Men risikoen for, at trawl eller vod sætter sig fast i en sunket container, vil ligger i baghovedet.

- Der er jo ikke nogen, der synes, det er særligt sjovt at tage ud for at fange nogle torsk og så miste hele sit redskab på grund af det. Så er der jo ikke meget fortjeneste i det, siger han.

Et skidt år for fiskeriet

I Thorupstrand Kystfiskerlaug går byens familier hvert år sammen om at investere i fiskekvoter, som giver tilladelse til at fange fisk.

Og alle kvoterne skal bruges inden klokken slår 12 nytårsaften.

- Hvis vi ikke kan fange de 50 ton torsk, vi skulle fange op til nytår, så er de væk, siger Thomas Højrup.

Efterspørgslen på torsk stiger op til nytår, hvor fisken hos mange er en del af festmiddagen. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Fiskerne kan få mellem 50 og 80 kroner per kilo nytårstorsk, som dermed er en vigtig del af årets indtjening. Især i et år, hvor rødspætterne har haft det særligt skidt i Skagerrak.

Ud af de 1.000 ton rødspætter, Thorupstrand Kystfiskerlaug har kvote på i år, har de kun faget omkring 60 ton.

- Familiernes økonomiske robusthed er på et meget lavt niveau for ikke at sige næsten fraværende. Så det er en katastrofe, at det her kommer oveni, siger Thomas Højrup.

Mærsk ser frem til samarbejde

Thomas Højrup håber, at Mærsk kan lykkes med at lokalisere de tabte containere, samle dem op og fortælle fiskerne, hvad der er i dem, og hvor mange der stadig flyder rundt i farvandet.

Han mener derudover det er rimeligt, hvis fiskerne får en form for erstatning for deres tab.

- I en søfartsnation godtgør man jo hinanden, hvis man uheldigvis kommer til at skade en andens erhverv. Så det regner jeg da med, siger han.

  • Lørdag den 23. december skyllede store mængder drivgods op på den nordjyske vestkyst. (Foto: © CLAUS BJØRN LARSEN, Ritzau Scanpix)
  • Strandfoged ved Blokhus og Rødhus Thomas Duurloo forventer, der vil blive ved med at skylle nye ting op længe endnu. (Foto: © CLAUS BJØRN LARSEN, Ritzau Scanpix)
  • Særligt de store mængde kanyler har vakt bekymring. (Foto: © Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Nynne Norman Scheuer, der er chef for miljø og sikkerhed hos Mærsk, fortæller, at man foretager oprydningsarbejdet i tæt samarbejde med de lokale myndigheder.

Spørgsmålet om erstatning skal foregå i en dialog mellem fiskeriforeningen, forsikringsselskaber og Mærsk, siger hun.

- Det er for tidligt at konkludere noget, men det er en dialog, som vi går ind i, og vi vil også meget gerne samarbejde med fiskerne om det oprydningsarbejde, der kommer til at pågå, for der er ikke nogen, der kender området bedre end dem.

Senere i dag mødes Mærsk med de lokale myndigheder i Tranum for at aftale, hvordan det konkrete oprydningsarbejde skal foregå.