Sydafrikansk mand indtager kvindekonference: Jeg så aldrig min far kysse mor - jeg så ham tæve hende

Stort sydafrikansk projekt gør op med mændenes macho-syn. Mød Patrick Godana, der selv voksede op med en voldelig far.

Patrick Godana voksede selv op med en voldelig far, men arbejder nu på, at fremtidens børn ikke skal gøre det samme. (Foto: © Nikoline Vestergaard, DR)

Tusinder af sydafrikanske børn vokser op uden at have noget særligt forhold til deres far. En far, der ofte er en voldelig patriark - et overhoved, der bare styrer familien uden at interessere sig synderligt for den.

En af dem er Patrick Godana, en sydafrikansk mand, der har engageret sig i projektet "Men as partners".

- Gennem hele min barndom så jeg aldrig min far kysse min mor. Men jeg så ham tæve hende masser af gange, siger Patrick Godana.

Han er kommet til Women Deliver-konferencen i Bella Center i København for at inspirere andre til også at se på fædrene og ægtemændene, hvis man skal gøre verden et bedre sted at leve for kvinder og piger.

- Vi kan slet ikke holde mænd ude af den ligning. Vejen til kvinder og pigers frigørelse ligger hos mændene. Vi skal virkelig arbejde med det og være fast besluttede for at ændre det billede, der er af, hvordan en afrikansk mand skal være, siger Patrick Godana.

Snakker med sine børn

Selv husker han kun sin far for noget rart, når de sammen gik hen til et hostel for mænd for at bade - de havde intet varmt vand i barndomshjemmet. Og måske derfor insisterer han også på at være der for og snakke med sine egne sønner og alt - hvis de altså vil og ikke synes, deres far er for pinlig.

- Jeg er glad for at være en far, der er følelsesmæssig forbundet med mine to drenge. Jeg er der for dem, siger Patrick Godana og fortæller stolt om ligestillingen, der også er på hjemmefronten.

- Vi har lige lært vores yngste at vaske op – opdragelsen er begyndt. Og vi hjælpes ad og skiftes til at udføre de huslige pligter. Jeg laver mad og gør rent. Og det er ikke kun hjemme hos - vores venner gør det også, siger han.

Han kalder det et opgør med "macho-manden" - noget, der tog ham mange år at lære selv. Indtil han mødte en feminist, da han studerede på universitetet i Cape Town.

Skamfuldt at vise følelser

"Men as partners"-projektet kører primært i Sydafrika og Zimbabwe. På projektstederne kan mændene komme og få en snak og læsse af - "og tro mig, de har mange historier at fortælle". Her kan de tage deres børn med og være sammen med dem.

Og selv om det for mange af mændene er skamfuldt at snakke følelser, bliver det tvunget til at åbne sig op gennem projektet.

- De tror, at de bliver svage mænd af at vise følelser. Mange tror, at det at være en mand handler om at være en sejrsherre, der bestemmer alt: Hvornår en kvinde vil have sex, hvor mange børn hun vil have og altid udstikke regler og, men hvad med at tie stille og lytte efter?

- Det handler for mange mænd om at være overhovedet i familien i stedet for at være medlem af familien. Det billede, som verden har skabt af os mænd, ændrer vi. Og jeg siger dig, mænd ændrer sig – og de kan ændre sig, siger Patrick Godana.

Bruger det som terapi

Han håber, at projektet kan vokse sig endnu større, og det er netop for at inspirere andre til at bruge samme model, at han er taget til København.

- At udbrede den måde at leve sammen på, er blevet symbolet for min kamp – og det hjælper mig til at komme videre fra det, jeg oplevede som lille, slutter han.

  • Blå bog på Patrick Godana

  • Født 5. marts 1965 i Sydafrika

  • Gift og far til to sønner

  • Sendt fra hjemmet som 10-årig for at arbejde som børnesoldat.

  • Aktiv i kampen mod apartheid i 1980'erne, indtil han blev anholdt og fængslet i fem år.

  • Løsladt i 1991, hvor han begyndte på universitetet.

  • Uddannet teolog på Western Cape Universitetet

  • Ansat i Sonke Gender Justice og medstifter af projektet "Men as partners", der kører primært i Sydafrika og Zimbabwe