Umuligt at finde en præst: Elektriker måtte stå for gudstjenesten

Det er blevet vanskeligere at finde en vikar til søndagens gudstjeneste, hvis præsten pludselig bliver syg.

Præstekjole og krave er forbeholdt de ordinerede præster. Så Lars Prier Andreasen skiftede elektrikeruniformen ud med søndagstøjet, da han pludselig skulle vikariere for præsten i Thise Kirke.

Vikarlisterne svinder ind i Folkekirken, og en spirende præstemangel breder sig.

Det fik de at mærke i Salling Provsti, hvor en elektriker forleden blev bedt om at stå for søndagens gudstjeneste i Thise Kirke.

Der kunne ikke skaffes vikar, for flere præster måtte lægge sig med corona efter en fælles studietur til Finland.

- Det var lidt grænseoverskridende, men samtidig var det rart at få den tillid, siger Lars Prier Andreasen, der er elektriker og til daglig underviser på en elektrikeruddannelse.

15 tilhørere sad klar i den gamle bondekirke. Elektrikeren, der også er medlem af menighedsrådet, var forinden blevet udstyret med forløbet for gudstjenesten af provsten i Salling Provsti.

Præstekjole og -krave er forbeholdt præsten, så Lars Prier Andreasen trak i stedet i sit bedste jakkesæt. Hans gudstjenste var også kortere end de sædvanlige, for kun en ordineret præst kan stå for nadver og dåb. (Foto: © (privatfoto), privat / Foto: © Lise Soelberg Frydendahl - DR Midt & Vest, DR)

Mange præster går på pension

Siden sommerferien har provsten i Salling Provsti tre gange måttet trække på lægmænd for at undgå at aflyse en gudstjeneste. For de ordinerede præste-vikarer står ikke ligefrem i kø.

- Jeg synes, der er blevet færre at tage af, og det kan jeg også høre på mine provstekolleger i Viborg Stift. Det er ofte rigtig svært at få til at gå op, siger provst Susan Aaen.

Der findes ingen samlet opgørelse over, hvor ofte det sker, at en lægmand må vikariere for en præst, men ifølge biskop i Viborg Stift Henrik Stubkjær hører det til sjældenhederne.

Der er ikke præstemangel i Viborg Stift lige nu, og alle embeder er besat. Men biskoppen genkender, at vikarlisten bliver kortere og kortere - også i fremtiden.

- Vi mærker, at der ikke er så mange ansøgere mere. Vi har ingen ledige teologer, og derfor bliver vikarlisten lidt kortere.

Kirkegængerne i Thise er vant til at se andre fra menigheden stå for en gudstjeneste. I oktober var det kirke- og kulturmedarbejder Erik Støvring Preussler, der talte om fred og Frans af Assisi. (Foto: © PRIVATFOTO)

Lægmands-gudstjenester kan blive mere almindelige

En lægmands-gudstjeneste er ikke optimal, mener han, men det kan være sundt for menigheden at prøve.

Han har selv været på studietur til Færøerne, hvor det er almindeligt, at lægfolk står for gudstjenesten.

- Jeg kunne godt tænke mig, at vi arbejdede mere med det og brugte det som et supplement. Det kan være i forbindelse med hverdagsgudstjenester eller andet - og på den måde opøve vores menighed i at forholde sig til gudstjenesten, siger han.

I Thise er lægmandsgudstjenester heller ikke fremmed for kirkegængerne.

For selvom sognet har præster, så sker det jævnligt, at lokale får ordet i kirken for at supplere de almindelige, fastlagte gudstjenester.

- Vi har arbejdet med det i lang tid. Lige for tiden kører vi onsdags-gudstjenester med emnet 'tanke og tone', hvor vi inviterer en lægmand til at stå for det, forklarer Lars Prier Andreasen.

- Jeg blev taget rigtig godt imod. De var selvfølgelig forundrede over, at præsten ikke var der. Men de blev siddende på bænken i kirken, fortæller elektriker Lars Prier Andreasen med et glimt i øjet. (Foto: © PRIVATFOTO)

Skulle det ske, at provsten ringer igen, så står elektrikeren fra Thise klar til igen at tage imod sine med-kirkegængere i bondekirken.

Men så vil han gerne øve en ekstra gang på de gamle bibel-tekster, siger han med et grin.

- Det var dejligt, at de kom og gav mig et klap på skulderen bagefter. Men der var også nogle, der sagde, at jeg godt kunne øve mig lidt mere.