Sundhedsstyrelsen har i dag publiceret en ny informationspjece om effekterne af at blive screenet for tarmkræft.
I den version af pjecen, som styrelsen tidligere har sendt til borgere, har der stået, at man kunne mindske risikoen for at dø af tarmkræft med 25 procent, hvis man lod sig screene for tarmkræft.
I den nye informationspjece fremgår det imidlertid, at det i bedste fald kun er omkring 0,1 procent, der undgår at dø, hvis de deltager i screeningsprogrammet.
Den nye informationspjece kommer efter kritik i flere lægevidenskabelige fora og fra eksperter i forskningsverden.
- Selvom det måske kan lyde underligt, så kan begge tal i virkeligheden være rigtige. Det kommer an på, hvordan man regner det ud, siger overlæge og forsker på det uafhængige forsknings- og informationscenter, Det Nordiske Cochrane Center, Karsten Juhl Jørgensen.
De 25 procent udtrykker således det relative fald i dødeligheden, mens de 0,1 procent fortæller, hvor mange mennesker der i alt undgår at dø af tarmkræft på grund af screeningen.
- Vi ved fra flere undersøgelser, at det er det sidste tal, der er lettest for folk at forstå. Det er meget let at misforstå, hvad et begreb som ”det relative fald i dødeligheden” dækker over, som Sundhedsstyrelsen brugte i første omgang, siger Karsten Juhl Jørgensen.
Ikke første gang
Det er ikke første gang, at Sundhedsstyrelsen er blevet kritiseret for at give danskerne indtryk af, at effekten af at gå til screening er større, end den reelt er.
Eksempelvis skrev Sundhedsstyrelsen i en tidligere informationspjece om brystkræftscreening, at de kvinder, der blev inviteret til brystkræftscreening, kunne forvente, at risikoen for at dø af brystkræft ville falde med 25 procent.
I den nuværende version fra 2013 har Sundhedsstyrelsen i stedet skrevet, at fire ud af 1.000 kvinder reddes fra brystkræft, hvis de inviteres til brystkræftscreening.
Det betyder med andre ord, at brystkræftscreening-programmet medfører, at fire promille eller 0,4 procent af dem, der inviteres til screeningprogrammet, undgår at dø af brystkræft.
Selvom Sundhedsstyrelsen dengang erkendte, at det var for svært at forstå tallet for det relative fald i dødeligheden i sin informationspjece om brystkræftscreening fra før 2013, valgte styrelsen altså alligevel netop at bruge det relative fald i dødeligheden i deres informationspjece om tarmkræft, som de sendte ud i 2014.
Det har de rettet nu.