Sundhedsstyrelsen følger unges indtag af opioider tæt: 'Det er rigtigt bekymrende'

Det er især unges muligheder for at skaffe de vanedannende opioider, der vækker bekymring.

Selvom der er tale om en bekymrende tendens omkring opioider, kan det være vanskeligt at sætte ind med mere oplysning, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

Det er alt for let for unge at få fat i receptpligtige piller uden om deres læge.

Det vækker nu bekymring hos Sundhedsstyrelsen.

Som DR har beskrevet, oplever behandlingssteder landet over, at flere og flere unge under 30 år henvender sig med et misbrug af receptpligtige opioider. Samtidig har flere eksperter påpeget, at det er utroligt let at skaffe opioider.

- Børn og unge skal slet ikke have et misbrug af opioider. Alene det er rigtigt bekymrende, fastslår enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø og fortsætter:

- Vi følger selvfølgelig det her område rigtigt nøje.

Styrelsen har ikke selv data, der viser, hvor mange unge der søger behandling for et opioidmisbrug. Men ifølge Niels Sandø er det især bekymrende, at det er blevet lettere at få fat i de receptpligtige piller.

Let af skaffe

Som DR tidligere har beskrevet, tegner der sig et tilsvarende billede hos National Enhed for Særlig Kriminalitet.

Politiet har de seneste tre år set en stigning i antallet af sager, der handler om opioider. Ifølge politiet kan pillerne anskaffes på en række forskellige måder.

Blandt andet fra pushere på nettet, i nogle kiosker og gennem sms-kæder.

Henrik Vigh, der er professor og centerleder på center for global kriminologi på Københavns Universitet, har tidligere forklaret, at opioider i dag kun er få klik væk:

- Det eneste, der skal til for at skaffe opioider, er en internetadgang. Så har du en smartphone og kan komme på nettet, kan du skaffe opioider. Og har du ikke, så kan du købe dem af nogle af dine venner, der har en smartphone og er på nettet, lyder det.

Ingen ny indsats

En rundringning lavet af P3 på dR blandt 47 behandlingssteder viser, at 40 steder oplever et stigende antal af unge der søger hjælp for at komme ud af et misbrug af opioider.

Men trods det billede mener Niels Sandø ikke, at der er behov for, at Sundhedsstyrelsen sætter ind overfor problemet med mere oplysning.

- Man risikerer at gøre mere skade end gavn, hvis man laver store kampagner. Det kan inspirere, og så kan man tro, at det er noget alle gør, fordi vi laver store kampagner. Og det er det ikke. Det er stadigvæk - heldigvis - en relativt lille gruppe, der bruger det, lyder det fra Niels Sandø.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er unges misbrug af opioider en opgave, der ligger hos de enkelte kommuner i samarbejde med forældre, skoler og SSP.

Hvis du vil vide mere om opioidmisbrug i Danmark, så lyt til den nye podcast "Piller fra Helvede" i appen DR Lyd, eller se den nye tv- dokumentar “Helt væk på piller” på DRTV.

Og det kan se mer eom, hvordan stoffet virker i vores explainer her: