Sundhedsøkonom: Manglende prioritering af medicin kan koste job

Det bliver svært at komme udenom fyringer i sundhedsvæsnet, hvis ikke der kommer penge til de stigende medicinudgifter, vurderer sundhedsøkonom.

Danske Regioner forhandler torsdag med Finansministeriet om regionernes økonomi. (Foto: © colourbox.com)

Hvis ikke det lykkes regionerne at lokke flere penge ud Finansministeriet til at dække de stigende medicinudgifter, kan det resultere i personalenedskæringer.

Det vurderer Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi og programleder ved KORA (Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning).

- Så bliver de nødt til at få pengene til at passe på en anden måde. Det kan være, at man skal ud og fyre noget personale, forklarer han.

Alternative tricks

Regeringen afviste under valgkampen at prioritere i den dyre medicin.

Men selvom regionerne ikke må prioritere det, findes der dog en række tricks, som de kan benytte til alligevel at regulere medicinudgifterne. Det kunne være ved at forsinke ibrugtagningen – for eksempel ved at kræve, at der laves forsøg på danske patienter først, forklarer Jakob Kjellberg.

Under valgkampen lovede Venstre også 2,4 milliarder kroner ekstra til sundhedsvæsnet. Penge, der dog hurtigt får ben at gå på, hvis de skal dække medicinudgifterne.

- Så er der ikke så meget at lave andre aktiviteter for – det kunne være at gøre noget ved overbelægningen eller andre ting, man havde på sin ønskeliste, forklarer Jakob Kjellberg.

Hvis regeringen ønsker, at der også skal være plads til eksempelvis at gøre noget ved overbelægningen, er regionerne tvunget til at prioritere anderledes på andre områder for at få budgetterne til at hænge sammen.

- Der er flere håndtag, man kan dreje på, men der er ikke så mange muligheder, hvis man ikke må kigge på medicin, og man ikke må kigge på personale, siger han.

Regioner vil have to milliarder kroner

Regionerne og Finansministeriets forhandlinger om den fremtidige økonomi begyndte torsdag morgen, og parterne står fra starten af langt fra hinanden.

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), går ind til forhandlingerne med et mål om at få to milliarder kroner til at dække medicinudgifterne for i år og 2016.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har i en skriftlig kommentar til DR Nyheder forklaret, at regeringen agter at leve op til sit løfte om 2,4 milliarder kroner mere til sundhedsvæsnet.

Samtidig forklarer han dog, at det ikke kan lade sig gøre i én omgang, men at regeringen må ”todele” løftet.

Parter skal nok finde hinanden

Selvom parterne i udgangspunkt er et stykke fra at nå til enighed, så tvivler Jakob Kjellberg ikke på, at det nok skal lykkes i sidste ende.

- Teoretisk set kan man forestille sig, at der ikke kommer en aftale, men sådan plejer det her system ikke at fungere, forklarer han.

Forhandlingerne om regionernes økonomi ventes at være færdige fredag aften.