Sundhedsminister lover bedring for kræftpatienter efter skarp kritik

Ny overvågning af ventetider på kræftområdet vil hjælpe patienterne, siger Sophie Løhde (V).

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) betegner kritikken fra Statsrevisorerne for alvorlig. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Bedre overvågning af de maksimale ventetider for kræftpatienter, effektiv brug af ledige operationsstuer over hele landet og i det hele taget en genopretning af behandlingen af kræftpatienter i Danmark.

Det er konkrete initiativer, som sundhedsminister Sophie Løhde (V) lover i et svar til Statsrevisorerne.

Det sker, efter at Statsrevisorerne - også kendt som Folketingets vagthund - i april i år kom med en skarp kritik af både ministeriet og regionerne på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen af årene 2019-2023.

- Kræftområdet er en topprioritet for regeringen, og jeg ser på Rigsrevisionens beretning og Statsrevisorernes bemærkninger med stor alvor, skriver Sophie Løhde i et svar, der i dag er blevet offentliggjort.

Kritikken fra statsrevisorerne kom efter DR's afdækning af problemerne med at overholde de maksimale ventetider på kræftområdet - blandt andet på Aarhus Universitetshospital.

Statsrevisorerne kritiserede blandt andet, at regionerne ikke havde sikret, at alle kræftpatienter var blevet tilbudt behandling på et andet hospital.

Ud af omkring 6.500 forløb var 98 procent ikke blevet tilbudt behandling på et andet hospital, som de ellers havde ret til.

Patientrettigheder skal overholdes

Udover de 400 millioner kroner ekstra, som regeringen har sat af til kræftområdet i 2023 og 2024, peger ministeren på, at en bedre overvågning af de maksimale ventetider på kræftområdet vil hjælpe patienterne.

Tidligere skulle regionerne ikke indberette overskridelser til Sundhedsstyrelsen, hvis patienten havde accepteret den længere ventetid.

Det skal regionerne nu, og det vil ifølge ministeren skabe bedre overblik over overskridelser og sikre, at patientrettighederne reelt bliver overholdt.

Desuden vil en ny specialenhed på tværs af regionerne sørge for, at alt ledig kapacitet i kræftbehandlingen på de forskellige hospitaler bliver udnyttet optimalt.

Regioner sår tvivl om problemet

Alle fem regioner tager kritikken alvorligt, men hævder, at tallet for patienter, der ikke har modtaget behandling inden for de gældende regler, slet ikke er så stort som de 6.500 patientforløb, som Rigsrevisonen er kommet frem til.

Metoden er “problematisk”, skriver Region Midtjylland, mens Region Hovedstaden ikke mener, at der er “belæg” for tallet, og at overskridelserne af de maksimale ventetider ofte er under syv dage, og at patienterne selv ønsker den længere ventetid for at blive behandlet tæt på hjemmet.

- Langt størstedelen af af alle kræftpatienter, som venter længere end de maksimale ventetider, venter af hensyn til patientens egen helbredstilstand eller efter patientens eget ønske, skriver Region Hovedstaden.

Rigsrevisionen vil nu læse svaret fra ministeren og regionerne og vurdere, om de reelt svarer på kritikken. Derefter vil Statsrevisorerne i august tage stilling til, om ministeriet og regionerne skal afkræves yderligere svar.