Indtil for to måneder siden styrketrænede og løb Finn Nielsen tre dage om ugen.
- Det kan jeg ikke mere, fortæller han.
Nordjyden fik ikke den rettidige behandling på Aarhus Universitetshospital, som han havde krav på. I dag er han uhelbredeligt syg med kræft.
Nu konkluderer Rigsrevisionen efter en grundig undersøgelse, at Finn Nielsen langt fra er den eneste, der har ventet på kræftbehandling udover de lovsikrede maksimale ventetider.
I hele 6.500 forløb i perioden fra juli 2019 til juni 2023 kommer statens vagthund frem til, at der ikke er en gyldig årsag til, at der ikke er påbegyndt behandling inden for tidsfristen.
Det får statsrevisorerne til at uddele skarp kritik af både Indenrigs- og Sundhedsministeriet og regionerne.
- Jeg er noget rystet over, at de finder frem til 6.500 tilfælde, hvor patientrettighederne ikke er overholdt. Det forstår jeg ikke, hvordan det kan lade sig gøre. Det er saftsuseme voldsomt, siger Finn Nielsen.
Fik ikke tilbud om operation
Den tidligere murermester er nu blevet bekræftet i, at behandlingssystemet ifølge ham slet ikke har fungeret.
- Man har fået deres (Rigsrevisionen, red.) ord for, at det her er helt, helt galt. Det har jeg vidst fra starten med mit eget sygdomsforløb på Aarhus Universitetshospital. De erkendte, at der var begået fejl, men det overrasker mig, at det nu kommer frem, at det er så mange tilfælde af overtrædelser, siger Finn Nielsen.
i september 2022 fik han en nedslående besked, da han var til møde på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital. Han havde i sensommeren fået konstateret tarmkræft.
Kræften havde spredt sig til bughulen, og det krævede en særlig avanceret operation, hvor lægerne først fjerner al synlig kræft, og så skyller bughulen med opvarmet kemoterapi. I Danmark blev den såkaldte HIPEC-operation dengang udelukkende udført på Aarhus Universitetshospital.
Til samtalen fortalte en overlæge Finn Nielsen og hans kone, at mave- og tarmkirurgisk afdeling ikke kunne overholde den lovsikrede maksimale ventetid på to uger.
Hvis et hospital ikke kan tilbyde en kræftoperation inden for de maksimale ventetider på to uger, skal hospitalet henvise til operation på et andet hospital enten i Danmark eller i udlandet.
Og da HIPEC-operationer dengang kun blev udført på Aarhus Universitetshospital, skulle HIPEC-patienter henvises til et udenlandsk hospital.
Aarhus Universitetshospital havde på det tidspunkt to konkrete tilbud om hjælp fra to andre hospitaler i henholdsvis England og Sverige. De muligheder hørte Finn Nielsen bare ikke noget om.
I stedet endte Finn Nielsen med at acceptere den lange ventetid, som var vokset til fem uger, da han fik den præcise operationsdato.
Han accepterede, fordi han under en samtale fik at vide, at hvis afdelingen skulle undersøge mulighederne for operation i udlandet, ville han miste sin plads på ventelisten i Aarhus.
Samme besked fik andre kræftpatienter på mave- og tarmkirurgisk afdeling, har DR tidligere afsløret. Aarhus Universitetshospital har erkendt, at det var forkert, at patienterne fik at vide, at de ville miste deres plads på ventelisten. Og hospitalet har også beklaget.
Håber på forbedringer
I dag er Finn Nielsen uhelbredeligt syg af kræft og modtager ikke længere livsforlængende behandling. På det seneste er helbredet blevet dårligere, og han sover længere og længere om morgenen.
Finn Nielsen ved ikke med sikkerhed, om det var gået ham bedre, hvis han havde fået en operation til tiden.
Men det betyder noget for ham, at der stadig er fokus på, at systemet skal forbedres.
- Jeg håber bare, at systemet bliver bedre, nu hvor det er blevet bragt frem i lyset, så det ikke gentager sig, siger Finn Nielsen.
- Man kan vel ikke sige andet, end at det hele har sejlet. Det må det have. Der må ikke have været styr på noget som helst, siger han.
Både Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Danske Regioner tager kritikken af overholdelsen af de maksimale ventetider alvorligt.
Begge myndigheder understreger, at der er igangsat flere initiativer for at forbedre kræftbehandlingen og afsat millioner til at styrke hele kræftområdet.
Du kan høre meget mere om kræftsagen i Genstarts podcast-serie 'En livsfarlig hemmelighed':