Det skal blive nemmere for regionerne at kontrollere, om lægernes regning til regionerne stemmer overens med det arbejde, de laver.
DR-programmet Kontant har kunnet afsløre, at klinikker i koncernen Alles Lægehus i flere tilfælde har taget honorarer for ydelser, som patienterne ikke mener, de har modtaget.
Og nu vil sundhedsminister Sophie Løhde (V) drøfte med Danske Regioner, hvordan man kan indrette en ny form for kontrol på "den mest hensigtsmæssige måde".
- Jeg synes, at det er en alvorlig mistanke om snyd, der er rejst. Snyd med skatteborgerens penge er uacceptabelt, siger Sophie Løhde.
- Jeg mener, at regionerne skal have nogle stærkere og bedre redskaber til at kunne følge op på snyd, og det indebærer også, at vi skal sikre, at de kan få en adgang til at kunne føre en bedre kontrol. Det vil også indbefatte en lovændring, fordi der ikke er tilstrækkelige muligheder indenfor den eksisterende ramme.
Se klippet med sundhedsminister Sophie Løhde (V) herunder:
'Det ser bestemt ikke kønt ud'
Alles Lægehus er med til at drive knap 40 lægeklinikker landet over.
Aktindsigter i opgørelser, der viser, hvad regionerne hvert år betaler til klinikker i Alles Lægehus, som Kontant har fået indsigt i, viser, at en række behandlinger falder i øjnene.
Alles Lægehus-klinikkerne ligger for eksempel markant over gennemsnittet i 2021 og 2022, når man ser på test for depression og andre mentale lidelser - en såkaldt psykometrisk test.
I nogle af de klinikker, som drives i samarbejde med Alles Lægehus, er der blevet registreret en række ydelser, som patienterne ikke kan genkende.
Det fortæller tidligere medarbejdere, patienter og interne dokumenter, som DR har set.
- Det ser bestemt ikke kønt ud, siger Bo Libergren, næstformand i Danske Regioners løn- og praksisudvalg, og regionsrådsformand i Region Syddanmark for Venstre, om afsløringerne.
Han efterspørger bedre muligheder for at kunne gennemgå de regninger, som læger sender afsted til regioner.
Som det er i dag, kan regionerne holde øje med kontrolstatisikker, men de viser ikke, om de ydelser - som lægerne har angivet, at de har givet en patient - faktisk stemmer overens med virkeligheden.
- Det må nødvendigvis være sådan, at når man har et tillidsbaseret system, og der opstår en mistanke, så må myndigheden, der er den der betaler, have mulighed for at komme ud og kigge lægen i kortene, siger Bo Libergren.
Derfor vil Bo Libergren gerne have, at regionerne i sager om mistanke, får adgang til journaler, der giver indblik i, hvilke behandlinger en patient har fået.
Bo Libergren mener, at det er uholdbart, at regionerne skal have lægernes accept, hvsi de vil undersøge tilfælde, der virker mistænkelige:
Flere partier vil have ændring
Flere partier på Christiansborg bakker også op om at give regionerne flere redskaber til at undersøge lægehusene.
Det gælder blandt andre Radikale Venstre og Konservative.
- Når vi er ovre i den her kategori, hvor der er mistanke om svindel, så skal man selvfølgelig have mulighed for at efterprøve om de diagnosekoder, som de har brugt også er korrekte, siger sundhedsordfører for Konservative, Per Larsen.
Hvordan den ændring skal se ud, har partierne forskellige bud på.
- Det er selvfølgelig en balancegang. Man skal ikke bare kunne snage i patientjournaler. Det er jo dybt personlige data, og der skal være en god grund til det, siger Stinus Lindgreen, der er sundhedsordfører for Radikale Venstre.
- Men man skal selvføgelig kunne handle på baggrund af en begrundet mistanke.
Per Larsen forestiller sig en model, hvor en patient ville få en besked i sin e-boks efter at have været ved lægen, hvor der står, hvilke behandlinger, patienten har fået.
Se afsnittene af Kontant, der undersøger sundhedskoncernen Alles Lægehuse, herunder: