Studerende: Betaling for flere uddannelser er et skråplan

Betaling vil føre til et langt mindre fleksibelt uddannelsessystem og lukke døre for mange, mener de studerende.

Allerede fra næste år kan det komme til at koste penge i deltagerbetaling. I 2014 var der over 2500 af den slags studerende. (Foto: © MATHIAS BOJESEN, Scanpix)

Det er et skråplan, at regeringen, S og DF ønsker, at studerende skal betale, hvis de vil begynde på en ny uddannelse, der er på niveau med eller under ens nuværende uddannelsesniveau.

Det mener formand for Danske Studerendes Fællesråd Yasmin Davali, der tager stor afstand til brugerbetaling i det danske uddannelsessystem.

- Med det her forslag kommer vi til at have et markant mindre fleksibelt og meget mere rigidt uddannelsessystem, der ikke åbner op for nye muligheder, men i stedet smækker døre i og sætter stopklodser op for studerende, der bare prøver at tage en uddannelse, siger hun.

Af et notat, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af, kan der allerede fra næste år komme til at koste penge i deltagerbetaling. Vil man eksempelvis tage to forskellige bacheloruddannelser, skal det ene bachelordiplom være delvist selvfinansieret. Indtægterne ved deltagerbetaling på de videregående uddannelser skal dække hullet i dagpengesystemet, som frem mod 2020 forventes at vokse til over 300 millioner kroner.

Men ifølge Yasmin Davali er det farligt at tro, at man sparer penge med initiativet.

- Man risikerer at komme ud i en fremdriftsreform-lignende situation, hvor man sætter så stramme regler og krav op for de studerende, at man i stedet for at spare penge, åbner op for, at studerende prøver at finde smuthuller i systemet, siger hun.