Stormflodsskader kan blive vurderet forskelligt indenfor få meters afstand

Selvom man bor ved siden af hinanden, er man ikke nødvendigvis dækket ens, lyder det fra brancheorganisationen Forsikring og Pension.

I sommerhusområdet Vilstrup Strand i Sønderjylland, har nogle fået erstatning - mens andre har fået afvist deres anmeldelse efter stormfloden for et halvt år siden. Billederne her er fra dagen efter stormfloden.

De har alle sommerhuse i det samme område. Husene ligger på den samme vej. Men alligevel er der forskel på, hvem der får erstatning.

Det er virkeligheden for en gruppe sommerhusejere ved Vilstrup Strand i Sønderjylland, som fik ødelagt deres huse under stormfloden i oktober sidste år.

Men alle sager bliver behandlet ens, uanset hvilket forsikringsselskab man har. Det fastslår Kent Damsgaard, der er administrerende direktør i forsikringsselskabernes brancheorganisation, Forsikring og Pension.

- Det er jo fælles regler, som myndigheder og politikere har fastlagt. Reglerne gælder for hele forsikringsbranchen, så man får nøjagtig samme behandling uanset hvilket forsikringsselskab, man er i.

Han forstår dog godt den frustration, det skaber i et område, hvor afgørelserne blæser i hver sin retning.

- Men det skyldes de definitioner og regler, som myndighederne og politikerne har fastlagt - for eksempel om man er indenfor et dige eller udenfor et dige.

Forvirring er total

På vejen Vilstrup Strand står Sigrid Mikkelsen og Frank Daugaard forvirrede tilbage. De har fået vidt forskellige afgørelser i deres forsikringssager efter stormfloden.

Sigrid Mikkelsen har fået godkendt erstatning, mens Frank Daugaard har fået afslag til trods for, at deres huse ligger 15 meter fra hinanden.

- Det er jeg da vildt frustreret over. Det påvirker mig i stor stil, siger han.

Sigrid Mikkelsen kan om få uger bruge sit sommerhus igen. Her er håndværkerne næsten færdige efter hun har fået erstatning efter stormfloden. Det er til gengæld ikke alle hendes naboer, som har fået erstatning. (Foto: © Peter Øvad Halkjær, DR)

Han er dog samtidig glad på flere af sine naboers vegne, der snart står med indflytningsklare huse igen, fordi de har fået erstatning.

- Men det er underligt, at man ser, hvordan de fortsætter rundt omkring og får afsluttet renoveringen, så de kan flytte ind igen. Og vi står stadig tilbage med et smadret hus.

Sigrid Mikkelsen har også svært ved at glæde sig over, at hun om et par uger igen kan nyde sommerhusidyllen ved Vilstrup Strand.

- Vi er da utroligt lettede og glade over, at vi er blevet tilkendt erstatning. Men samtidig er vi mega frustrerede over at se, hvor triste vores naboer er.

Forsikringsbranchen efterlyser klar lovgivning

Flere stormflodsskader har vist sig at være komplicerede at vurdere for forsikringsselskaberne. Det siger Kent Damsgaard, administrerende direktør ved Forsikring og Pension.

For der er mange regler at holde styr på - eksempelvis når det kommer til digerne. For her kan det være svært at vurdere, om huse ligger på den 'rigtige' eller 'forkerte' side af et dige.

- Det er ret afgørende for, om man kan få dækning eller ej. Så det er tilbage til reglerne – hvor klare er de? Og hvordan definerer man, hvad der er et dige og ikke et dige? Og hvordan har man kommunikeret om det?

Han efterlyser derfor, at den gældende lovgivning bliver kigget efter i sømmene.

- Det er hele det lovkompleks, det regelsæt, de definitioner, som trænger til et serviceeftersyn. For som reglerne er i dag, kan vi kun følge dem.

Den socialdemokratiske miljøminister, Magnus Heunicke, ønsker ikke at stille op til interview.