Social afstand overrasker Kåre Mølbak: Et supervåben mod corona

Flokimmunitet er ikke længere noget, vi nødvendigvis opnår, inden vi har en vaccine.

Faglig direktør for Infektionsberedskab i Statens Serum Institut Kåre Mølbak er overrasket over, hvor stor effekt social afstand har på epidemien. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Nedlukningen af Danmark har sammen med social afstand og bedre hygiejne haft så positiv en effekt på antallet af coronasmittede, at flokimmunitet ikke længere er en garanteret effekt af epidemien.

Sådan lyder det fra Kåre Mølbak, som er faglig direktør for Infektionsberedskab på Statens Serum Institut, i et interview i Fagbladet Ingeniøren.

Kåre Mølbak har tidligere udtalt i Berlingske, at en flokimmunitet ikke var hans håb, men i stedet hans forventning. Men efter pressemødet i går eftermiddag, hvor han fremlagde de nye tal for smittede og indlagte, tror Kåre Mølbak nu på, at flokimmunitet gennem smitte kan undgås.

- Social distancering er et supervåben, og det kan vi klart se nu. Det er måske ikke så mærkeligt. Men fordi det aldrig er blevet prøvet før, så er det jo først nu, at vi kan se det så tydeligt i statistikken. Det er virkelig det, der batter, siger han.

Til det samme pressemøde fortalte Kåre Mølbak, at han vurderer, at den igangværende epidemi kan blive endnu længere end først antaget, og at der i den forbindelse også vil værre færre smittede. Det er på grund af det lave smittetryk, at han ikke tror på en flokimmunitet, før en vaccine er fundet.

- Jeg ser den her effekt af social afstand. Og så tænker jeg, at hvis vi faktisk kan holde social afstand, frem til der er en vaccine, kan vi være i den lykkelige situation, at vi ender med færre smittede, syge og døde, indtil vaccinen kommer. Så vi holder længere ud og får den immunitet, som der er brug for, gennem en vaccine, siger Kåre Mølbak.

Lavere smittetryk end forventet

Til pressemødet fortalte den faglige direktør også, at Statens Serum Institut vurderer, at smittetrykket efter genåbning af børnehaver og skoler kun er på 0,6.

Da Statens Serum Institut inden påsken vurderede, hvordan smittetallet ville blive påvirket af skolernes delvise genåbning, mente de, at det ville komme op på 1,23. Det scenarie var vel at mærke kun, hvis danskerne fortsat var gode til at holde afstand.

Kåre Mølbak fortæller, at man i Statens Serum Institut har været overrasket over effekten af social afstand. Det er på grund af den meget effektfulde strategi, at smittetrykket nu bliver vurderet så lavt, og der måske er håb forude for en større genåbning af landet.

- Det er, fordi effekten af at holde social afstand er så enormt stor. Så det er under forudsætning af, at vi har fysioterapeuter, frisører og kiropraktorer, der åbner, og så stadig formår at holde afstand. Og så kan man jo diskutere, om det lader sig gøre i praksis, siger Kåre Mølbak.