Stagetorn: - Ingen bliver bedre mennesker af at være i fængsel

Forsvarsadvokat Henrik Stagetorn kan sagtens leve med at en skyldig bliver frifundet. - Jeg er sat i verden for at give dem en retfærdig rettergang, siger han.

Henrik Stagetorn, der lægger navn til advokatfirmaet af samme navn, kan opleves på DR2 mandag aften klokken 20.45 i dokumentarserien 'Tiltalt'.

Hvordan kan man forsvare en, der er skyldig?

Det er et spørgsmål, Henrik Stagetorn har svaret på mange gange. Og svaret falder også prompte.

- Det har jeg slet ikke noget problem med.

- Jeg forsvarer ikke handlingen, men personen, siger han.

Henrik Stagetorn er en af landets mest fremtrædende forsvarsadvokater. Han har arbejdet som forsvarer i over 20 år og forsvaret klienter i sager om alt fra doping, drab og bestikkelse til skattesvig.

Han kan opleves i DR2’s nye dokumentarserie ’Tiltalt’, der i fire programmer lukker seerne ind i en verden, der normalt er ukendt for den almindelige dansker.

Ifølge Henrik Stagetorn giver netop spørgsmålet om, hvordan man kan forsvare en, der er skyldig, et godt billede af, hvordan omverdenen opfatter forsvarsadvokater. At det er noget med at finde frem til den store sandhed, men det er ikke forsvarerens opgave - det er rettens.

- Jeg er sat i verden for at give dem en retfærdig rettergang, siger han.

I de fire programmer kommer vi tæt på rollen som forsvarer, og på hvordan retssystemet arbejder med principperne om, at vi er uskyldige til det modsatte er bevist, og at enhver rimelig tvivl skal komme den tiltalte til gode.

- Jeg spørger aldrig, om de har gjort det

Det var ikke svært for Henrik Stagetorn at beslutte, om han ville have følgeskab af et kamerahold i et år. For ham var det vigtigt at give seerne et indblik i, hvordan retssystemet fungerer.

- Jeg tror, at mange har en idé om, at systemet er meget velfungerende. Og det er det bestemt også, men der er stadig plads til forbedring, det er der ingen tvivl om, siger han.

Ifølge Henrik Stagetorn er der især to ting, der skal til for at være en god forsvarsadvokat. Man skal være velforberedt, og man skal have empati.

- Og så selvfølgelig procedere sagen, så man overbeviser dommer og domsmænd om, at klienten er uskyldig.

Det er selvfølgelig ikke i alle Henrik Stagetorns sager, hvor han forsvarer en uskyldig klient. Og i sager, hvor klienten erkender sig helt eller delvist skyldig, er det strafudmålingen, han bruger tid må.

Men han er helst fri for at vide, om vedkommende har gjort det eller ej.

- Jeg spørger aldrig. Jeg spørger dem om deres stillingtagen – er du skyldig, eller er du ikke skyldig? Men jeg vil ikke vide, om de har gjort det, siger han fortsætter:

- Hvis der er nogen tvivl om, hvorvidt gerningsmanden er uskyldig, så er det jo ikke motiverende, at han siger til mig ’jeg er skyldig, men du skal prøve at få mig frifundet.’

Skyld skal bevises udover enhver rimelig tvivl

Retssystemet er bygget op om, at det er anklagemyndigheden, der skal finde beviserne, og den tiltaltes skyld skal være bevist udover enhver rimelig tvivl.

Og er de ikke tilstrækkelige, skal der frifindes. Det er en del af den retssikkerhed, vi har i det danske system.

- Det er ligemeget, om dommere eller domsmænd sidder med en nagende tanke i hovedet ’mon han er skyldig’ – de skal frifinde, og det gør de så, siger Henrik Stagetorn.

- Jeg kan sagtens leve med, at en skyldig bliver frifundet, og det er jeg overbevist om, at domstolene også kan. Sådan er systemet engang imellem. Der skal være et vist slip, det kan ikke undgås.

Henrik Stagetorn lægger navn til advokatfirmaet Stagetorn Advokat, hvor han er partner sammen blandt andet Karoline Normann, som man også kan følge i Tiltalt.

Og så er han meget velbevandret i det danske retssystem.

Han er tidligere formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater og suppleantsmedlem af Den Særlige Klageret, der blandt andet afgør, om en sag skal genoptages.

Som medlem af Procesbevillingsnævnet er han med til at behandle appeltilladelser for sager, der ikke ellers ville kunne ankes eller kæres.

Juraen har han fået ind med modermælken. Han vokset op i den kendte advokatfamilie med Merethe Stagetorn som mor og afdøde Ove Stagetorn som far. Hans mor er også partner i firmaet. De bor i samme ejendom, hvor hans søster og hendes familie også bor.

Han har været forsvarer i flere højtprofilerede sager, eksempelvis tuneser-sagen, skattesagen og mange af de store rockersager.

Højtprofilerede sager

  • Henrik Stagetorn har forsvaret de tiltalte i nogle af de sager, der har været meget omtalt i medierne.

  • Han er forsvarer i Ry-sagen, hvor fire drenge er sigtet for at have kastet en brandbombe på en 16-årig afghansk dreng.

  • I 2008 blev to tunesere og en dansk-marokkaner anholdt, fordi de var mistænkt for drabsplaner mod Muhammedtegneren Kurt Westergaard. Henrik Stagetorn var forsvarer for den ene af de to tunesere.

  • Den tidligere spindoktor i Skatteministeriet Peter Arnfeldt blev også forsvaret af Henrik Stagetorn. Peter Arnfeldt var sigtet for at lække tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) private skatteoplysninger. Tiltalen frafaldt senere.

  • I år har han blandt andet brugt tid på Atea-sagen, som tre af de fire dømte har anket til landsretten. De fire offentligt ansatte blev i 2015 kendt skyldige i at have modtaget bestikkelse af it-leverandøren Atea.

- Sager med afgørende marginaler er de mest interessante

I andet afsnit af 'Tiltalt' er vi med i landsretten, da Henrik Stagetorns klient har anket sin sag. Han blev idømt seks års fængsel i byretten for narkokriminalitet. Men ifølge ham selv er han uskyldigt dømt.

- De sager, hvor man ved, at klienten vil blive dømt, de er ikke så interessante. De sager, hvor man er overbevist om, at man kan få en frifindelse hjem, de er heller ikke så interessante. Men de sager, hvor man ved, at det er marginalerne, der afgør, om der kommer en frifindelse - de sager - det er de rigtig interessante, siger Henrik Stagetorn og tilføjer:

- Det nemmeste er jo at gå ned i retten helt bevidstløs og køre den samme rutine dag efter dag, men de der sager, hvor man også selv bliver testet, hvor man selv skal levere en indsats - det er de sjoveste.

I landsretten bliver narkodommen stadfæstet, og ærgelsen er ikke til at tage fejl af. Både hos klienten og Henrik Stagetorn, der i denne sag er overbevist om, at hans klient er uskyldig.

- De to vigtigste ting ved vores retssystem er, at vi er uskyldige indtil andet er bevist, og at enhver tvivl skal komme den tiltalte til gode.

Da Henrik Stagetorn anker dommen til Højesteret, får han afslag. Klienten afsoner nu sin dom på seks års fængsel.

Se klientens reaktion umiddelbart efter dommen i videoen herunder.

Takster begrænser retssystemet

Kravet til højere straffe til kriminelle er på sit højeste på trods af, at kriminaliteten generelt er faldende i disse år. Justitsministeriet har netop fremlagt en rocker- og bandepakke, der blandt andet betyder skærpede minimumstraffe for besiddelse af våben.

Hvis politikerne tror, at forbrydelser skal afregnes i takster, tager de ifølge Henrik Stagetorn fejl. For det er kun med til at begrænse retssystemet.

- Det er jo et problem, for der kan jo være både skærpende og formildende omstændigheder i en sag, men politikerne er begyndt at tage skønnet fra dommerne, siger han.

Han anerkender, at straf selvfølgelig har et formål.

- Men jeg tror ikke, at nogen der beskæftiger sig i systemet kan påstå, at folk bliver bedre mennesker af at være i fængsel.

Hør Henrik Stagetorn forklare om, hvorfor personlige forhold har en betydning for afgørelsen af en straffesag i videoen herunder.

Dokumentarserien tiltalt sendes i aften klokken 20.45 på DR2, og du kan også se den her på DR TV.