Sol og tørke giver problemer: Landmand må vælge mellem korn og kartofler

Mens jordbæravlerne glæder sig, er det solrige forår hårdt for korn- og kartoffelavlerne.

Kornhøsten kan blive en trist affære for flere landmænd. Den bagende sol i foråret har gjort livet svært for kornet. Arkivbillede. (Foto: Henning Bagger, Scanpix) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Solen banker i disse dage ned over hele landet. Endda så meget, at maj måned slog rekord som den mest solrige måned i Danmark nogensinde.

Og mens det er godt nyt for både strandgæster og isproducenter, har det varme og tørre forår kostet andre dyrt.

I Mejrup ved Holstebro har landmand Arne Toustrup seks vandkanoner kørende på højtryk over markerne med vårbyg. Men det er snart ikke nok, for inden længe må de afgive vandkanonerne til kartoffelmarkerne.

- Det er meget tørt. Det er lige før, det er ekstremt tørt. Der bliver nogle kornafgrøder, vi bliver nødt til at lade være med at vande. Vi har ikke kapaciteten, siger Arne Toustrup.

Der er nemlig flere penge at hente i kartoflerne end i korn. Og kartoflerne risikerer ifølge Arne Toustrup snart at blive dårlige, hvis ikke de får vand.

- Der kommer revner i kartoflerne og alle mulige dårligdomme. Så det handler om at holde kartoffelmarken oppe, siger han.

Pas på brande i naturen

Og det er ikke kun landmænd, der gør klar til de negative konsekvenser af solen, de høje temperaturer og fraværet af regn.

Beredskabsstyrelsen forudser nemlig, at weekenden kan byde på naturbrande.

- Tørkeindekset viser, at det er meget tørt de steder, hvor der er sandjorde og mange nåletræer. Vejrudsigten viser rigtig varmt vejr. Det betyder, at vi forudser, at vi risikerer mange naturbrande, siger operativ chef i Beredskabsstyrelsen Lars Høj Schou til Ritzau.

Derfor har styrelsen kaldt ekstra vagthold på arbejde, så de kan rykke hurtigt ud, hvis der opstår brande i naturen.

I sidste uge brød en større naturbrand ud på Randbøl Hede mellem Vejle og Billund, som styrelsen længe kæmpede med at få slukket - og efterslukningen er stadig i gang.

Randbøl hede stod i flammer i sidste uge (Foto: Michael Drost-Hansen, Ritzau Scanpix) (Foto: © Michael Drost-Hansen, Scanpix)

Derfor opfordrer Beredskabsstyrelsen også til, at alle passer ekstra godt på i varmen det næste stykke tid. Styrelsen råder til, at man kun tænder bål eller grill på indrettede bålpladser, og at man slet ikke tænder op, hvis det blæser meget og er tørt.

Flere kommuner har siden branden på Randbøl Hede indført afbrændingsforbud, og det gælder stadig i Billund, Vejle, Kolding, Vejen, Fredericia og Middelfart.

Jordbær elsker solen

Modsat korndyrkerne og de tørre skove og heder elsker jordbærrene det vejr, som foråret har præsenteret for os. Solen har gjort bærrene godt, og derfor er den danske jordbærsæson allerede i gang.

Det betyder flere mand på markerne hos jordbæravler Helge Kjær Sørensen i Gylling syd for Odder.

- Vi gearer op hele tiden med plukkere og med mere mandskab, siger han.

Den danske jordbærsæson er startet tidligt i år. Arkivfoto. (Foto: Bax Lindhardt, Scanpix) (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Til gengæld betyder den tidlige start på sæsonen også, at den slutter tidligt. Jordbærsæsonen slutter normalt i august. Men den sene jordbærsort, som Helge Kjær Sørensen dyrker, er allerede begyndt at blomstre.

- Så ved vi, at om fem uger har vi de første røde bær af den sort. Og to-tre uger efter er det slut, siger han.

De dårlige tider for korndyrkere som Arne Toustrup ser ud til at fortsætte. For DMI melder ikke om udsigt til regn inden for den nærmeste fremtid.