Fra politisk flertal til patient: Sådan får vi dansk-produceret medicinsk cannabis

Landbrug & Fødevarer forklarer, hvordan vi kan begynde at dyrke cannabis i Danmark.

Et flertal af politikerne i Folketinget er positivt stemt over for at åbne en statskontrolleret produktion af cannabis, der i første omgang skal dække behovet hos de cirka 1.500 patienter, der i en forsøgsordning får medicinsk cannabis fra 2018.

Både Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet og SF er positive stemt overfor ideen, ligesom regeringspartiet med forbehold også er med.

Samtidig har organisationen Landbrug og Fødevarer meldt sig klar til at dyrke cannabis herhjemme og finde landmænd og gartnere, der vil stille marker og drivhuse til rådighed.

- Vi vil gerne dyrke cannabis herhjemme, blandt andet fordi vi gerne vil være med i det her erhvervseventyr, som vi kan se buldrer derudaf i blandt andet USA og England, siger Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Han påpeger, at cannabisindustrien er ’big business’ i USA, hvor man forventer, at omsætningen på cannabis rammer 100 milliarder dollars inden 2020.

- Hvorfor importere det, når vi ved, at vi godt kan lave det her i Danmark, og at det samtidig vil skabe en masse nye arbejdspladser og et muligt eksporteventyr, siger Lars Hvidtfeldt.

Herunder giver Landbrug & Fødevarer deres indledende bud på, hvilke processor der skal til før dansk-produceret cannabis finder vej til patienter med behov for medicinsk cannabis:

Første skridt er at få Fødevareministeriet og Sundhedsministeriet til at gå sammen og beslutte hvordan dyrkningen af cannabis skal foregå. Der skal laves en ny lovgivningen, som gør det legalt at dyrke cannabis med højt indhold af THC og CBD.

Enten skal der oprettes en ny myndighed til cannabisproduktion, eller også skal det ligges ind under en eksisterende myndighed - eksempelvis Fødevarestyrelsen, Naturstyrelsen eller Sundhedsstyrelsen.

Her får medarbejdere ansvaret for rammerne og kontrollen med cannabisproduktion. Det burde ifølge Landbrug & Fødevarer ikke være den store hurdle.

Der skal findes landmænd og gartnerier, der kunne tænke sig at dyrke cannabis på marker, drivhuse eller helt tredje steder.

Landmænd og gartnere kan herfra ansøge hos den rette myndighed om at få lov at dyrke cannabis i et forsøg.

Når der er fundet jord, hvor cannabis kan blive dyrket, skal der sås, og derefter skal det forarbejdes. Man skal finde et sted, hvor cannabissen kan laves om til eksempelvis olie og tabletter. Der skal laves et deklareringssystem, som viser, hvor potent cannabissen er, og hvor cannabissen bliver testet og målt.

Hvordan konstruktionen af forarbejdsningssystemet kan se ud, er for tidligt at sige for Landbrug & Fødevarer.

Når alle de ovenstående produktioner er på plads, kan dansk-produceret cannabis finde vej til de omkring 1.500 forsøgspatienter.