Hvordan og hvor tæt holdt de sociale myndigheder øje med det nordjyske opholdssted Gården, hvor en ung mand, der nu er sigtet for drab på en købmand i byen Suldrup, boede?
De spørgsmål vil et bredt politisk flertal på Christiansborg have svar på. Derfor skal både Aalborg Kommune, der stod for anbringelsen af den unge mand, samt Socialtilsyn Nord, som har ansvaret for at føre tilsyn med opholdsstedet, nu aflevere redegørelser i sagen om den unge drabssigtede mand.
Kravet om en redegørelse kommer fra Dansk Folkeparti og støttes af både Socialdemokratiet og SF, og dermed står et flertal i Folketinget bag.
- Det er oplagt at få børne- og socialministeren til at redegøre for det og få en dialog med socialtilsynet og høre, hvad de har observeret. Hvordan hele det her forløb egentlig har fundet sted, siger Dansk Folkepartis socialordfører, Karin Nødgaard.
- For er der noget, der ikke er, som det skal være, også rent lovgivningsmæssigt, så er vi jo nødt til at kigge på det, siger hun.
Børne- og socialminister Mai Mercado (K) oplyser, at hun netop har bedt om redegørelser fra både Aalborg Kommune og Socialtilsyn Nord.
- Det har jeg allerede gjort, og jeg synes, det er relevant. Og der er ikke noget i det, som hverken S, DF eller de andre kommer med, som er urimeligt, siger Mai Mercado.
Vækker opsigt på Christiansborg
Det er Socialtilsynet, der ved blandt andet anmeldte og uanmeldte besøg skal tjekke kvaliteten af både offentlige og private tilbud til børn og unge. Herunder at opholdsstederne har de kompetencer, der matcher de anbragte børn og unge.
Den unge mand, der er sigtet for drabet på købmanden, boede på opholdsstedet Gården i Nordjylland.
DR beskrev i går, hvordan han i perioden op til drabet ifølge eksperter i tiltagende grad var blevet psykisk ustabil. Det viser personalets logbog fra opholdsstedet om den unge mand, som DR har fået aktindsigt i.
Forløbet op til drabet på købmanden Finn Degn Ovesen vækker opsigt på Christiansborg, og derfor er der ifølge Dansk Folkeparti altså brug for en redegørelse for Socialtilsyn Nords tilsyn med opholdsstedet Gården.
- Der er ingen tvivl om, at her har der været nogle, som ikke har levet op til det ansvar, som de egentlig har fået pålagt. Og der er rigtig mange umiddelbart, der kan have været involveret i det her. Der er selvfølgelig ledelsen på selve opholdsstedet, men der er også et tilsyn, som er kommet på besøg. Der er dem, der skulle føre det personrettede tilsyn. Hvor har de været henne, siger DF-ordfører Karin Nødgaard.
Minister beder om redegørelser
Børne- og socialminister Mai Mercado understreger, at man fra politisk hold vil gennemgå hele socialtilsynsområdet til efteråret, når reformen på området, der trådte i kraft i 2014, skal evalueres.
Indtil da har Mai Mercado udbedt sig redegørelser fra både Aalborg Kommune og Socialtilsyn Nord i sagen om den unge drabssigtede mand fra opholdsstedet Gården.
- Det er hjerteskærende med den konkrete sag, og det giver mig anledning til at indhente redegørelser fra både kommunen og socialtilsynet. Jeg tror på, at vi kan lære af de her sager, og dermed kan vi forhåbentlig også bruge det, når vi skal diskutere socialtilsynene efter sommerferien, siger Mai Mercado.
Både Aalborg Kommune og Socialtilsyn Nord skal ifølge børne- og socialministeren redegøre for, hvorfor man i henholdsvis kommune og socialtilsyn i sin tid vurderede, at opholdsstedet Gården havde de rette kvalifikationer og kompetencer til at tage sig af den unge mand.
Opholdssted fik kritik
Socialtilsynet har forud for drabet på købmanden flere gange været på tilsynsbesøg på opholdsstedet Gården. Blandt andet skriver Socialtilsyn Nord i sin tilsynsrapport efter besøg i oktober og november 2017, ”…at ledelsen i forbindelse med tilsynsbesøg bevidst har forhindret, at socialtilsynet kunne tale med de unge.”
Socialtilsynet omtaler hændelsen som ”alvorlige og bekymrende forhold”, da det senere varsler skærpet tilsyn mod Gården.
Opholdsstedet afviser i sit svar til tilsynet bevidst at have holdt de unge væk fra Gården, da Socialtilsynet var på besøg. Der var tale om en fejl i den interne kommunikation på stedet, lyder forklaringen.
Gården er et opholdssted under koncernen Hjorthøjgård. Hjorthøjgårds ledelse har ikke ønsket at stille op til interview med DR.