Drop coronapasset, som vi kender det i dag, og lav en tillidsbaseret model, hvor passet kun skal vises i en stikprøve - ligesom med kørekortet i trafikken.
Sådan lyder en opfordring fra et flertal uden om regeringen, der ønsker at lempe på reglerne omkring coronapasset, som giver os adgang til blandt andet restauranter, biografer og fitnesscentre.
Det bør være den enkeltes ansvar at have en negativ test eller et bevis på at være vaccineret med sig, lyder argumentet, som blandt andet har til formål at lade ansatte som bartendere og tjenere slipper for at agere 'corona-betjente', ligesom eksempelvis fitnesscentre ikke vil være forpligtet til at tjekke kunders coronapas i indgangen.
Hos regeringens støtteparti Enhedslisten vil coronaordfører Peder Hvelplund ikke afvise ideen om at ændre på brugen af passet.
- Det vil fjerne noget bureakrati, og der er ikke lige så meget brug for det længere. Som det er nu, skal coronapasset udfases til august, så det vil være uansvarligt - også fra Mette Frederiksens side - hvis man ikke begynder at lempe nu, siger han.
Sammen med de øvrige partier skal Peder Hvelplund i eftermiddag drøfte emnet, når politikerne igen mødes til genåbningsforhandlinger.
Radikale Venstres sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, kalder det "en klart bedre vej at gå, at man antager, at folk har styr på sagerne."
- Ideen (med coronapasset, red.) er ikke vokset i vores baghave. Vi har hele tiden ment, at det skulle bruges så lidt som muligt og så kort tid som muligt. Det giver mening ved store arrangementer, men ellers bør man klart benytte en tillidsbaseret tilgang end en kontrolbaseret, siger han.
- Det bedste våben, vi har haft mod corona, er befolkningens opførsel - at man gør det, man skal. Ingen har lyst til at gå rundt og smitte andre, så hvis vi skal undgå at lægge det her kontrolregime over på tjenere, bartendere og andre, der ikke bør have det som en del af deres job, må vi antage, at folk har styr på sagerne. Vi har jo set igennem lang tid, at folk bliver testet, og jeg har ingen grund til at tro, at folk vil lade være med det, siger Stinus Lindgreen.
Hos Venstre mener man, at man allerede nu helt bør fjerne kravet om at fremvise coronapas. Det gælder restauranter, frisører og biblioteker, siger sundhedsordfører Martin Geertsen.
- Vi har tillid til, at danskerne lader sig teste. Der er simpelthen for meget kontrol nu, når man skal vise pas for at drikke en kop kaffe på en café eller aflevere en bog på biblioteket. Det skaber problemer for de folk, der skal rende og tjekke, og det er en unødvendig belastning for en masse mennesker. Det er håbløst, siger Martin Geertsen.
Konservatives sundhedsordfører Per Larsen er enig.
- Jeg går ud fra, at folk lader sig teste, når de har behov for at have et coronapas. Det kan sagtens bygges på tillid på samme måde, som når vi kører med offentlig transport og ude på vejene, hvor det er stikprøvekontrolbaseret, siger han.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra regeringen.
'Vi kan få en strudseeffekt, hvor folk snyder'
Pelle Guldborg Hansen er adfærdsforsker på Roskilde Universitet. Han er modsat politikerne ikke sikker på, at man bør have ubetinget tillid til befolkningen.
- Jeg tror ikke, man vil blive testet i samme grad. Der vil være en dynamisk indkøringsfase, hvor folk fortsat vil blive testet, men de vil tage mere løst på det, i takt med at de finder ud af, at de ikke bliver tjekket, siger Pelle Guldborg Hansen til DR Nyheder.
- Hvad bygger du det på?
- Jamen, når man har en adgangsbillet, skal folk testes for at gøre det, de gerne vil. I det øjeblik, du går over til en stikprøve, vil folk spekulere i sandsynligheden for at blive spurgt og konsekvensen ved at blive taget. Jeg tror, de med tiden vil tænke, "det går nok", for det er som at sætte folk op til at fejle, siger Pelle Guldborg Hansen.
Han tror, vi kan komme til at opleve en såkaldt "strudseeffekt", hvor folk helst ikke vil vide noget, fordi det har negative konsekvenser, og derfor vil det være fristende at snyde og tage chancen:
- Hvis du ved, at din coronatest kan vise positiv, så du er forhindret i at gøre nogle ting, vil det afholde nogen fra at blive testet, lyder det fra adfærdsforskeren.
Han bakkes op af Michael Bang Petersen, der er professor ved institut for statskundskab ved Aarhus Universitet og leder af det såkaldte Hope-projekt, hvor man via Gallup dagligt måler danskernes adfærd og holdninger under coronakrisen.
- Vi har skabt et system, hvor det er kontrollen, der er med til at opretholde motivationen til at blive testet. Fjerner man den kontrol, er der nogle, der vil lade være efter tankegangen om at "går den - så går den", siger han.
- Folk kommer til at gøre op med dem selv, om de vil tage chancen og konsekvensen, eller om de vil hen og stå i kø ved testcentret. Jeg tror derfor, det her vil medføre et fald i antallet af test, siger Michael Bang Pedersen.
Folk dropper fitness, hvis det er for besværligt at komme afsted
I Skive er Kim Kjær leder af motionsafdelingen i byens kulturcenter.
Han er altså én af dem, der med en tillidsbaseret kørekortmodel vil være fri for at skulle kontrollere sine kunder ved indgangen.
- Vi har helt sikkert en masse kunder, der ikke kommer i motionscenter, fordi de ikke orker at skulle stå halvanden time i kø ved et testcenter. Det kan vi tydeligt se på vores besøgstal. Vi har slet ikke det samme som normalt, siger Kim Kjær.
Han har dog en bekymring for, hvorvidt nogle vil være utrygge ved tanken om, at andre i centret potentielt kan have "sneget sig ind" uden at være testet negativ, fordi de simpelthen tager chancen, hvis ikke de automatisk kontrolleres ved indgangen.
- Så begynder man måske at kigge skævt til hinanden, hvis der står én og nyser. Jeg så hellere, at vi udvidede testkapaciteten med 50 procent, så det er hurtigere og nemmere at blive testet end i dag.
Maja Vinther driver frisørsalonen Maja V i Balling ved Skive. Hun har ikke oplevet andet, end at folk har styr på coronapasset, når de kommer ind til hende for at få studset lokkerne.
Derfor synes hun også, det ville være nemmere, hvis det bare var et spørgsmål om stikprøver.
- Vi stoler helt på, at det har folk tjek på, inden de kommer ind til os. Man kan jo også være uheldig at sidde med én, der lige har vist en negativ test, som så dagen efter bliver testet positiv. Derfor synes jeg egentlig ikke, at det er noget, der gør os nervøse, siger Maja Vinther til DR Nyheder.
Dagens forhandlinger om genåbning er sat til at starte klokken 15.