Når landets idrætsforeninger igen må slå dørene op for indendørsidræt fra på torsdag, bliver det ikke uden udfordringer.
For flere foreninger klager over, at kravet om kontrol af coronapas er for stor en mundfuld.
Idrættens hovedorganisationer DIF, DGI, Dansk Ungdoms Fællesråd og firmaidrætten har appelleret til Kulturministeriet om at vise tillid og lade de enkelte medlemmer selv tage ansvaret, men svaret har været, at arrangøren skal stå for kontrollen.
- Jeg er bekymret for, at vi slet ikke får lavet den genstart, vi havde håbet på og set et kæmpe lyspunkt i, siger landsformanden for DGI, Charlotte Bach Thomassen.
- Vi har en stærk fornemmelse af, at der er flere foreninger, som siger, at det er for stort et arbejde. Det er ikke her, vi har mulighed og lyst til at lægge den frivllige energi. Vi er her for at lave idræt og skabe aktive fællesskaber for vores medlemmer. Det her med at blive stillet til ansvar for at kontrollere coronapas er ikke en opgave, vi ønsker at tage, tilføjer hun.
Adspurgt, om det ikke er fair nok, at foreninger også skal løfte et ansvar, når nu barer, restauranter og caféer skal det samme, svarer Charlotte Bach Thomassen:
- Vi synes, at det er en meget stor opgave at pålægge det frivillige foreningsliv, som baserer sig på tillid.
'Jeg synes, man gambler med folkesundheden'
I Horsens siger Christian Jakobsen, der er formand for badmintonklubben, at det er umuligt for klubben at kontrollere coronapas hos motionsmedlemmer, der skiftes ud en gang i timen.
- Jeg synes, man gambler med folkesundheden, hvis man fastholder det krav, for det betyder, at vores sport må lukke ned nu, og hvem ved, hvor mange medlemmer, der vender tilbage til efteråret, siger han.
Direktøren i Danmarks Idrætforbund, Morten Mølholm, minder da også om, at størstedelen af voksenidrætten foregår selvorganiseret.
- Det vil sige, at de frivillige foreninger i døgnets 24 timer skal kontrollere alle spillere, der kommer ind. Det vil være en voldsom administrativ belastning for de frivillige foreninger, som i forvejen er hårdt trængt.
- Vi mener sagtens, at man kan løse det med selvkontrol blandt medlemmerne. Når fire badmintonspillere eksempelvis mødes til en double, kunne man så vise coronapasset til hinanden. Det er en forholdsvis nem løsning, foreslår Morten Mølholm.
Minister vil umiddelbart ikke ændre regler
Ikke overraskende siger kulturminister Joy Mogensen (S) i en skriftlig udtalelse, at hun ikke ønsker, at kulur- og idrætslivet skal være lukket mere end nødvendigt.
- Her bidrager coronapas til epidemikontrollen, så store dele af samfundet kan åbne tidligere end ellers. Jeg har stor tillid til, at foreningerne selv finder gode måder at organisere sig på - ligesom det frivillige foreningsliv i efteråret fik tingene til at lykkedes med kravene til for eksempel afstand, sprit og mundbind.
- Når det er sagt, så følger vi selvfølgelig situationen nøje, og hvis der viser sig smidigere måder, som samtidig holder smitten under kontrol, så lytter jeg gerne til dem, siger hun.