Skal kvinder i Danmark have ret til fri abort efter 12. uge?
Det spørgsmål har været debatteret flittigt de seneste mange måneder, og i dag giver Det Etiske Råd deres syn på sagen.
Det er et længeventet input, som politikere fra Venstre og Enhedslisten efterspurgte for et år siden, da de to partier for alvor satte gang i abortdebatten herhjemme.
Rådets stillingtagen lander i år, hvor det er 50 år siden, at Folketinget vedtog retten til fri abort til og med 12. uge. Der har grænsen ligget siden da.
Sådan lød det fra daværende justitsminister Knud Axel Nielsen, da han i et interview på DR i 1973 skulle argumentere for vedtagelsen af fri abort:
Sidst Det Etiske Råd tog stilling til spørgsmålet var i 2007, hvor et flertal af medlemmerne mente, at grænsen skulle forblive på 12 uger.
Fødselslæger er splittede
Inden rådet kommer med deres udtalelse i dag, har en lang række fagforbund og foreninger gennem de seneste måneder givet deres mening til kende.
Spørger man Sex og Samfund, Dansk Kvindesamfund og Institut for Menneskerettigheder skal abortgrænsen hæves.
I sidste uge meldte Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, DSOG, der er en sammenslutning af læger med speciale i fødsler og graviditet, også deres holdning ud.
Et flertal af DSOG's medlemmer mener, at grænsen bør hæves. Men der er stor splittelse blandt fødselslægerne.
- Det er et meget, meget svært spørgsmål hvor grænsen skal ligge, fordi mange ting spiller ind. Det er ikke kun dit virke som læge, der spiller ind - det er også din etik, dit livssyn og din moral, sagde formand Lise-Lotte Torvind Andersen i den forbindelse.
Et af de argumenter for at hæve grænsen, som Lise-Lotte Torvin Andersen fremhæver, er, at man først får nakkefoldsscanningen i uge 12. Derfor vil mange først have svaret senere, end de selv kan tage stilling til, om de vil have en abort, fremhæver formanden for DSOG. Hun kommer dog ikke med et konkret forslag til, hvor grænsen så skal ligge.
Med en anden holdning står blandt andre Gorm Greisen, der er tidligere formand for Det Etiske Råd. Han mener ikke, at der er gode grunde til at ændre grænsen - tværtimod.
- Grænsen for, hvornår man kan holde et barn i live, bliver hele tiden sænket, og desuden behandler vi tidligere. På den måde handler det mere om et barn og mindre om et foster.
Flertal vil give 15-17-årige ret til fri abort
Der er stor forskel på, hvor abortgrænserne ligger i de europæiske lande. Kigger man til resten af Norden har Danmark samme abortgrænse som Norge og Finland, mens grænsen i Sverige ligger på 18 uger. I Island er grænsen 22 uger.
I sidste ende er det Folketinget, der skal tage stilling. Her er der før Det Etiske Råds udmelding hverken klart flertal for at bibeholde grænsen eller for at ændre den. En række partier afventer netop udtalelsen, før de endeligt tager stilling.
Til gengæld har et flertal af partierne på Christiansborg allerede meldt ud, at de er klar til at fjerne kravet om forældresamtykke for 15-17-årige. I dag kræver det samtykke fra forældrene, hvis unge i den alder skal have foretaget en abort - alternativt skal den unge have lov af det såkaldte abortsamråd.
I februar viste en undersøgelse foretaget af Epinion for DR, at halvdelen af danskerne er imod at hæve abortgrænsen. 31 procent er for, mens hele 18 procent er uafklarede.
I dag klokken 12 får vi svar på, hvor medlemmerne af Det Etiske Råd står.
Her kan du få overblik over, hvordan reglerne ser ud i de andre europæiske lande.
Og herunder kan du møde danske Caja Jensen, der som 21-årig fik en senabort i Sverige.