I dag kulminerer danmarkshistoriens største medieskandale.
Her bliver de seks tiltalte i Se og Hør-sagen enten frifundet eller dømt skyldige i at have brudt loven, da de overvågede kendte og kongeliges kreditkort.
Det er nu tre uger siden, at de tiltaltes forsvarsadvokater leverede de sidste argumenter i forsøget på at overbevise dommer Mette Lyster Knudsen om at frifinde deres klienter.
Retten trak sig derefter tilbage for at votere.
Klokken 12 vender de tiltalte, deres advokater, anklagemyndigheden og dommeren så tilbage til Retten i Glostrup for at sætte et punktum i sagen.
Kendte blev kortlagt og jagtet i udlandet
Kort fortalt omhandler Se og Hør-sagen overvågning af kendte og kongeliges udenlandske kreditkort.
Overvågningen skete fra 2008 til 2012 med hjælp fra den såkaldte tys tys-kilde, der arbejdede som systemoperatør og skaffede sig adgang til kreditkortoplysninger hos PBS/Nets.
Oplysningerne blev brugt til artikler i Se og Hør.
En række personer har vidnet i sagen, herunder tre af de offentligt kendte personer, som tys tys-kilden udleverede oplysninger om til ugebladet.
En af dem var tv-værten Line Baun Danielsen, som i sin vidneforklaring beskrev, hvor krænket hun følte sig, da det kom frem, at ugebladet havde brugt kreditkortoplysninger til at kortlægge hendes færden.
- Det var kvalmende, sagde Line Baun Danielsen.
Kræver betingede domme til journalister
Anklagemyndigheden kræver de to tidligere Se og Hør-journalister Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen idømt otte til ti måneders betinget fængsel.
De fungerede begge som kontaktpersoner for tys tys-kilden.
Ken B. Rasmussen har desuden spillet en anden central rolle i sagen, da det var udgivelsen af hans roman ’Livet, det forbandede’, der fik Se og Hør-sagen til at rulle.
I romanen skrev han, hvordan journalister på et fiktivt ugeblad kaldet ’Set og Hørt’ blev forsynet med oplysninger om kendtes og kongeliges kreditkortkøb nærmest i det øjeblik, de havde svunget kortet.
På baggrund af romanen skrev BT i en artikel, at også virkelighedens Se og Hør havde købt kreditkortdata og på den baggrund blandt andet havde sporet prins Joachim og prinsesse Marie på bryllupsrejse i Canada og Line Baun Danielsens besøg på et privathospital.
Derefter trådte en række journalister frem og bekræftede, at ugebladet havde en hemmelig kreditkortkilde.
Vil sætte chefredaktører bag lås og slå
Anklagemyndigheden kræver tidligere konstitueret chefredaktør på Se og Hør og udgiverdirektør hos Aller Media A/S Per Ingdal idømt ubetinget fængsel i halvandet til to år.
Per Ingdals forsvar har været bygget op om det argument, at han blot besad titlen som konstitueret chefredaktør, fordi ugebladet efter Henrik Qvortrups jobskifte i henhold til loven skulle have en sådan.
Det er under retssagen blevet fremført, at det reelt var daværende redaktionschef, Kim Bretov Jakobsen, der fungerede som chefredaktør.
Sidstnævnte har dog under retssagen hævdet, at Per Ingdal kendte til samarbejdet med tys tys-kilden.
Dømte strengere end krævet
Sagen har været opdelt i to, hvor første del kørte som tilståelsessag og endte med, at Kim Bretov Jakobsen og tidligere nyhedschef på Se og Hør Lise Bondesen hver fik seks måneders betinget fængsel for medvirken til hacking og bestikkelse.
I lyset af disse domme er det ifølge Henrik Qvortrups forsvarsadvokat, Anders Németh, helt ude af proportioner, at hans klient kræves idømt to års ubetinget fængsel.
Det er samme straf, som anklageren har krævet til en anden tidligere chefredaktør, nemlig Kim Henningsen.
- Det er nærmest tragikomisk, at strafpåstanden kan springe fra seks måneders betinget fængsel til to års ubetinget fængselsstraf. Vi taler om to personer (Lise Bondesen og Kim Bretov Jakobsen, red.), som havde deltaget i dette cover up i flere år og været dybt involveret. Derfor må seks måneders betinget fængsel være absolut en øvre grænse, sagde Anders Németh under sin procedure.
I tilståelsessagen krævede anklagemyndigheden fire måneders betinget fængsel, men dommeren valgte altså at straffe hårdere.
Krav om tre års fængsel til tys tys-kilden
Den strengeste straf skal ifølge anklagemyndigheden tilfalde tys tys-kilden, som kræves idømt mellem to og tre års fængsel.
Tys tys-kilden har erkendt en række faktiske forhold. Han nægter til gengæld, at hans adgang til de kendtes kreditkortoplysninger var uberettiget, og han nægter at have nulstillet kollegers adgangskoder for at få adgang til kreditkortdatabaserne.
Tys tys-kilden har som den eneste af de tiltalte ikke afgivet forklaring i retten.
Og det har undret anklagemyndigheden.
- Det er en ret ikke at udtale sig, men når alle beviserne hober sig op, er det bemærkelsesværdigt og tankevækkende, sagde anklager Morten Frederiksen på et af de sidste retsmøder i sagen.
- Historiske bestemmelser i spil
For anklagemyndigheden er det afgørende, om tys tys-kilden bliver dømt.
Alle de tiltalte går nemlig fri, hvis han ikke bliver dømt, har anklager Morten Frederiksen undervejs i retssagen understreget.
Hvis tys tys-kildens fremskaffelse af kreditkortoplysninger ikke var ulovlig og et brud på den såkaldte hackerparagraf, så kan de øvrige tiltalte nemlig ikke dømmes for medvirken til hacking.
Anklager Morten Frederiksen har tidligere udtalt om de paragraffer, der er i spil i sagen:
- Det er nogle paragraffer, vi normalt ikke benytter os af over for journalister - og i det hele taget. Så det er nogle alvorlige bestemmelser, som det er helt historisk, at en dommer nu skal tage stilling til.
Her er alle dr.dks artikler om Se og Hør-sagen
Vi har samlet alle vores artikler om Se og Hør-sagen på denne side.
Her kan du blandt andet få et overblik over Se og Hør-sagens hovedpersoner, anklagepunkter og se en tidslinje over sagens forløb helt fra udgivelsen af den afslørende roman ’Livet, det forbandede’ og frem til retssagen.