Mediejurist: Vi har ikke tradition for at sende journalister i fængsel

Hårde strafkrav til chefredaktører i Se og Hør-sagen, siger mediejurist.

Henrik Qvortrup var chefredaktør på Se og Hør fra 2002 til 2008. Her står han sammen med sin advokat Anders Németh (th), på sagens første retsdag. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Under dagens retsmøde i Se og Hør-sagen kom det frem, hvilken straf anklagerne kræver til de tiltalte i sagen.

Anklagerne kræver to års ubetinget fængsel til de to tidligere chefredaktører Henrik Qvortrup og Kim Henningsen, mens anklagerne kræver op til tre års ubetinget fængsel til tys-tys-kilden. Per Ingdal, der i en periode var konstitueret som chefredaktør, kræves idømt en straf på halvandet til to års fængsel.

Ifølge Vibeke Borberg, forskningschef i medieret ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er det hårde straffe.

- Vi har ikke i Danmark tradition for at sende journalister i fængsel, så det er en hård straf, de kræver, lyder hendes umiddelbare vurdering.

I tilståelsessagen tidligere på året krævede anklagemyndigheden fire måneders betinget fængsel til de tidligere redaktionschefer Lise Bondesen og Kim Bretov, men de endte med at blive idømt seks måneders betinget fængsel.

De fik altså en hårdere straf, end anklagemyndigheden krævede. Dommeren lagde vægt på, at hverken Lise Bondesen eller Kim Bretov havde indgået aftalen med tys-tys-kilden eller være med til at opretholde den.

Det er ikke tilfældet for Henrik Qvortrup eller Kim Henningsen, påpeger Vibeke Borberg.

- Vi ved, at Henrik Qvortrup har indgået aftalen med tys-tys-kilden, og at Kim Henningsen har opretholdt den i sin tid som chefredaktør.

- Der har anklagemyndigheden nok skelet til, at domstolen vil se det som en skærpende omstændighed, og det kan være en medvirkende grund til, at anklager denne gang har krævet hårdere straffe end i den tidligere tilståelsessag, siger Vibeke Borberg.

(Foto: © Grafik: Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)