Det passer ganske enkelt ikke, når Forsvarets Efterretningstjeneste og andre påstår, at der er en risiko for, at fremmede hackere kan kigge med via kinesiske overvågningskameraer.
Sådan lyder reaktionen fra kinesisk ejede Hikvision,efter at DR Nyheder kunne fortælle om en sikkerhedstrussel på danske krigsskibe, hvor der er monteret 88 Hikvision-kameraer.
- Det er ærgerligt, at DR viderebringer fejlagtige påstande om, at der kan være indbygget bagdøre i vores udstyr, hvilket aldrig er blevet påvist med nogen former for dokumentation, lyder det fra Hikvision i en skriftlig kommentar.
Blandt dem, der har nævnt muligheden for skjulte spion-bagdøre, er Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).
Søndag opfordrede FE-chef Lars Findsen til omtanke, hvis man køber overvågningsudstyr fra lande uden for Danmarks normale sikkerhedspolitiske kreds af allierede. Som eksempelvis USA, Frankrig og Storbritannien.
En flok som Kina ikke tilhører.
- Risikoen er, at der kan være indbygget bagdøre, og der kan være en vej ind til udstyret, som vil kunne anvendes til spionage eller til at lukke ned for udstyret, sagde Lars Findsen til Jyllands-Posten.
Billederne herunder viser overvågningsmateriel ombord på Søværnets støtteskibe af Absalon-klassen.
Afviser interview med DR Nyheder
Hikvision afslår at medvirke i et interview med DR om sagen og vil heller ikke besvare en række skriftlige spørgsmål.
I stedet har firmaet via PR-direktør Karl Erik Traberg sendt en kommentar fra en talsmand.
Vedkommende forklarer, at Hikvision som selskab bliver klemt i en strid mellem stormagterne USA og Kina.
Det er angiveligt derfor, at kinesiske overvågningsprodukter fra blandt andet Hikvision er blevet forbudt at indkøbe af statslige myndigheder i USA.
- Hikvision er beklageligvis blevet fanget i en bredere politisk og handelsmæssig konflikt, og vi vil gerne understrege, at vi tager alle bekymringer om cybersikkerhed meget alvorligt, skriver talsmanden.
Hikvision skriver, at selskabets niveau af indbygget sikkerhed er højere, end hvad den amerikanske regering kræver. Samtidig bliver der 'set bort' fra Hikvisions arbejde med cybersikkerhed, lyder det.
Handelskrig er ikke hele forklaringen
Ifølge en ekspert i cyberkrig og -sikkerhed ved Copenhagen Business School kan sagen ikke forklares med handelskrig alene.
- Jeg tror, det er meget mere end det. Vi er vidne til, at en ny verdensorden opstår. Kina er meget åbne om, at de gerne ser det ske efter deres forestillinger, og med en meget stærkere kontrol fra deres side. Vi ved, at kinesiske statslige hackere i større omfang kigger med i de vestlige samfund. Ikke alene militært. De er bredt interesserede, siger Jan Lemnitzer.
DR Nyheder har spurgt Forsvarets Efterretningstjeneste om, hvilke beviser der ligger til grund for advarslen om hacker-bagdøre i visse produkter.
- Som det fremgår af artiklen i Jyllands-Posten den 2. august 2020, udtaler Lars Findsen sig ikke om enkeltvirksomheder, men peger overordnet på nogle generelle ricisi, som man bør have større bevidsthed om i forbindelse med anvendelse af teknologi fra udenlandske leverandører, herunder kinesiske, skriver FE i en skriftlig kommentar.