En rumænsk politiker stak ud på vidnelisten i dag i svindelsagen mod Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt (DF).
Resten af dagens vidner var nemlig nuværende eller tidligere politikere fra Dansk Folkeparti.
Og dagens spørgsmål fra sagens to anklagere til DF-vidnerne ved Retten i Lyngby gik især på, om politikerne havde deltaget i – eller holdt oplæg ved – en EU-konference for det europæiske parti Meld i august 2015 i Skagen.
Spørgsmålet er centralt, fordi Morten Messerschmidt som tidligere formand for partiet er tiltalt for at have misbrugt 98.835 EU-støttekroner til konferencen, som ifølge anklagemyndigheden ikke fandt sted.
Over de samme dage i august 2015 afholdt Dansk Folkeparti sommergruppemøde.
Det rumænske vidne var dengang en del af partiet Meld. Han måtte undervejs i sin vidneforklaring hive sine læsebriller frem til hjælp.
Hvorfor, bliver du klogere på nederst i artiklen. Herunder giver vi dagens vigtigste pointer og udsagn fra retssagens dag fem.
Samme forklaring gik igen: DF-politikere afviste at have deltaget i Meld-konference
Tidligere folketingsmedlem og transportordfører Kim Christiansen (DF) var dagens første vidne.
Ligesom dagens fire øvrige DF-vidner havde han deltaget i et arrangement i Skagen i august 2015, som han beskrev som Dansk Folkepartis sommergruppemøde.
Men ingen af DF-vidnerne husker at have deltaget i en EU-konference med det europæiske parti Meld på samme tid og sted som sommergruppemødet.
- Det har været skiltet meget dårligt, hvis jeg har været med til det. Jeg opfattede, at jeg deltog i sommergruppemødet, hvor der selvfølgelig altid er EU-vinkler, sagde Kim Christiansen i dag i retten.
Morten Messerschmidt forklarede på retssagens første dag, at dele af sommergruppemødet var et fællesarrangement med det europæiske parti Meld.
- Var du klar over, at der var tale om et fælles arrangement mellem Dansk Folkeparti og Meld i august?, spurgte anklageren i sagen tirsdag.
- Nej, lød det korte svar fra Kim Christiansen.
Da folketingsmedlem for Dansk Folkeparti Bent Bøgsted (DF) senere på dagen sad i vidneskranken, fremviste anklageren en liste sendt til EU. På listen står Bent Bøgsted anført som deltager til en konference afholdt af Meld.
Han står også anført som oplægsholder til konferencen.
- Det er første gang, jeg ser den liste dér, lød det fra Bent Bøgsted.
- Men ved du, hvorfor du er endt på den liste?, spurgte anklageren.
- Nej, det har jeg ikke nogen idé om, svarede Bent Bøgsted.
Bent Bøgsteds vidneforklaring i retten varede ikke mere end 10 minutter. Retsformand Søren Holm Seerup bemærkede, at det nok var en lang tur, han havde taget fra Jylland, for den 'korte fornøjelse'.
Tidligere folketingspolitiker for Dansk Folkeparti Dorthe Ullemose nåede heller ikke at være i retten længe.
Hun var kortfattet, da hun besvarede lignende spørgsmål fra anklageren i retten.
- Har du nogensinde deltaget i nogen Meld-møder, konferencer eller arrangementer?, lød det ene spørgsmål til Dorthe Ullemose.
Hun svarede:
- Nej.
Ligesom de øvrige DF-vidner bekræftede Dorthe Ullemose, at der blev talt en del om EU-emner på sommergruppemødet. Flere huskede også, at Morten Messerschmidt holdt oplæg om EU.
Og de vidner, der ikke huskede et oplæg fra DF-næstformanden, svarede nærmest enslydende:
- Det skulle undre mig, hvis ikke Morten havde sagt noget, lød det fra Kim Christiansen.
- Morten plejer altid at sige noget, sagde Bent Bøgsted.
Husker ikke at have holdt oplæg ved konference
I løbet af retssagen har anklagerne flere gange på retssalens fire store fladskærme vist dokumentation, som blev sendt fra Meld til EU’s revisorer med information om EU-indholdet af den påståede Meld-konference i Skagen i 2015.
Af dokumenterne fremgår en række EU-indlæg, som ifølge papirerne skulle have været afholdt på mødet. Efter hvert emne står i parentes navnet på den politiker, som var ansvarlig for indlægget.
Men da to af DF-vidnerne i dag blev spurgt, om de erindrede at have holdt sådanne indlæg i 2015, var svaret nej. Et af vidnerne var Henrik Brodersen, der på tidspunktet for arrangementet i Skagen var folketingsmedlem for Dansk Folkeparti.
Ifølge de fremviste dokumenter i retten holdt han sammen med sin daværende folketingskollega Dorthe Ullemose oplæg om østarbejdere og løndumping i Danmark.
- Holdt du sådan et oplæg på sommergruppemødet?, spurgte anklager Andreas Myllerup Laursen i retten.
- Nej, det husker jeg ikke. Og det emne ligger også lidt langt fra mine beskæftigelsesområder, svarede Henrik Brodersen og henviste til, at han dengang var postordfører i partiet.
- Jeg husker det som et klassisk DF-sommergruppemøde med Kristian Thulesen Dahls indlagte fodboldkampe og ekskursion bagefter, forklarede Henrik Brodersen videre.
Heller ikke Jørn Dohrmann, der i 2015 var kollega til Morten Messerschmidt i Europa-Parlamentet, mindes at have holdt et særligt EU-indlæg ved arrangementet i Skagen.
Ifølge Melds oplysninger til EU skulle Jørn Dohrmann have holdt et oplæg om alkolåse i lastbiler. Det viser dokumenter, der blev fremlagt i retten tirsdag.
- Jeg husker ikke, at jeg kom med særligt input. Jeg kan måske godt have orienteret om det, men jeg mindes det ikke, og det har ikke været et decideret oplæg, sagde Jørn Dohrmann i retten.
Han fortalte også, at han i 2015 blev indskrevet som bestyrelsesmedlem i Meld uden sit vidende. For han vidste dengang slet ikke, hvad Meld var, sagde han.
- Så hvornår bliver du opmærksom på, at du så er medlem?, spurgte sagens ene anklager.
- Da min assistent præsenterer mig for et dokument, jeg skal skrive under på, hvor der står, at jeg skulle have deltaget til et møde i Italien. Det havde jeg ikke, så jeg nægtede at skrive under, sagde Jørn Dohrmann i retten.
Rumænsk politiker: 'Min håndskrift er meget værre end det'
Dagens sidste vidne var med på en videoforbindelse fra Rumænien.
Anklageren og Morten Messerschmidts forsvarsadvokat havde derfor en tolk ved deres side, når de foran en computerskærm midt i retten stillede spørgsmål til det tidligere rumænske senatsmedlem Cristian Radulescu.
Han var én ud af i alt 10 udenlandske politikere, der på tidspunktet for arrangementet i Skagen i 2015 var registreret som medlem af Meld.
Og han er det andet udenlandske medlem af Meld, der har vidnet i sagen.
- Jeg kan godt huske, jeg blev bekendtgjort med dette parti, men jeg kan ikke huske, om jeg var medlem eller ej, lød det fra Cristian Radulescu.
Han mente at huske, at han på et tidspunkt havde skrevet under på, at et sådant parti kunne blive stiftet.
Sagens anklager fremviste derefter en indmeldelsesblanket fra Meld, hvor Cristian Radulescus navn og underskrift fremgik.
Anklageren bad derefter tolken spørge den rumænske politiker, om det var dét dokument, han havde underskrevet.
- Nej. Min håndskrift er meget værre end det dér, svarede Cristian Radulescu.
- Vil vidnet sige, at han ikke har skrevet under på dette dokument, spurgte anklager Andreas Laursen derefter.
- Det ser ud til, at jeg ikke har, lød svaret fra Cristian Radulescu.
- Det er meget nemt for mig at genkende min egen håndskrift.
Cristian Radulescu fortalte i retten, at han aldrig var blevet kontaktet af Meld eller havde mødtes med medlemmer af partiet. Adspurgt om, hvorvidt han havde modtaget en invitation til en Meld-konference i Danmark i august 2015, var svaret også nej.
Da anklageren var færdig, overtog forsvarsadvokat Peter Trudsø.
Han gjorde opmærksom på, at der var blev indsendt en kopi af Cristian Radulescus rumænske identifikationskort med indmeldelsesblanketten.
- Husker du ikke, at du har skrevet under på det her papir, eller er du ligefrem sikker på, at du ikke har skrevet under på det her papir?, spurgte Peter Trudsø.
Inden Christian Radulescu svarede, måtte han tage sine læsebriller på til hjælp. Han så ud til at kigge godt efter.
- Der er intet på det papir, der indeholder noget, som jeg selv kunne have skrevet med min egen hånd, svarede han så.
Adspurgt bekræftede den rumænske politiker til gengæld, at han som folkevalgt havde haft flere assistenter. Han kunne ikke udelukke, at de havde haft adgang til det identifikationskort, der var indsendt sammen med blanketten.
Der forventes dom i sagen på fredag. Morten Messerschmidt nægter sig skyldig.
Retssagen fortsætter i morgen klokken 9:15.
DR følger retssagen
- •
På første retsdag blev Morten Messerschmidt udspurgt af anklagemyndigheden. Du kan læse mere her.
- •
Dag to i retten forklarede Dansk Folkepartis sekretariatschef om en mystisk signatur på en falsk hotelkontrakt. Det har vi skrevet om her.
- •
På retssagens tredje dag hørte vi udenlandske vidner fra Bruxelles til Budapest, hvilket du kan læse om i denne artikel.
- •
I går var både gruppeformand Peter Skaarup og partiformand Kristian Thulesen Dahl indkaldt som vidner. Læs mere om deres vidneforklaringer her.