Et møde i Skagen, to forskellige dagsordener, og en kontrakt, som en chef hos Dansk Folkeparti underskrev som hotelchef, selvom hun ingen tilknytning havde til hotellet.
Det har været helt centrale omdrejningspunkter i efterforskningen af Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt (DF), som bagmandspolitiet kræver idømt fængsel for dokumentfalsk og svindel med knap 100.000 europæiske skattekroner.
Det viser efterforskningsrapporten i sagen fra EU's antisvindel-enhed, OLAF, som DR er i besiddelse af.
Rapporten har dannet grundlag for den efterfølgende danske efterforskning af sagen, hvor bagmandspolitiet nu vil have Morten Messerschmidt tiltalt for at have misbrugt EU-støttekroner til at finansiere et sommergruppemøde for Dansk Folkeparti i 2015.
Det skete ifølge bagmandspolitiet under dække af, at Morten Messerschmidt ville afholde en EU-konference, som aldrig fandt sted.
- Her er der tale om en folketingspolitiker, som måske har fået penge op af EU-kassen, han ikke skulle have haft. Det er en ret alvorlig anklage, og det er også noget, man ser hårdt på i straffeloven, siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er partner i firmaet Fraud React, som hjælper virksomheder med at opklare økonomisk kriminalitet.
98.325 kroner i EU-støtte
Efterforskningsrapporten fra OLAF beskriver, hvordan politikere og ansatte fra Dansk Folkeparti den 3. august 2015 tjekkede ind på Color Hotel Skagen, som de følgende dage skulle danne ramme om partiets sommergruppemøde.
Dengang sad Morten Messerschmidt i Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti og var derudover formand for det europæiske parti Meld, der havde medlemmer fra en række EU-lande.
På samme tidspunkt som Dansk Folkepartis sommergruppemøde – på samme hotel og med de samme deltagere – havde Morten Messerschmidt ifølge rapporten arrangeret en EU-konference, som blev finansieret med EU-midler.
Prisen for EU-konferencens 45 deltagere løb op i 98.325 kroner, som EU dækkede.
Europæiske støttekroner, der ifølge EU's regler hverken direkte eller indirekte må gå til at finansiere nationale politiske partier som Dansk Folkeparti.
Ifølge OLAF var det imidlertid det, der skete i forhold til mødet på Color Hotel Skagen i 2015.
To forskellige dagsordener
I efterforskningsrapporten sammenligner OLAF dagsordenen for Dansk Folkepartis sommergruppemøde med dagsordenen for Morten Messerschmidts EU-konference, der blev indleveret til EU som dokumentation for afholdelsen af EU-konferencen.
Sammenligningen af de to dagsordener tegner vidt forskellige billeder af mødet i Skagen, siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der har gennemgået OLAF's efterforskningsrapport for DR.
- Man kan jo se, at der er forskellige aktiviteter, når man kigger ned i løbet af dagen, hvor de samme personer åbenbart skulle have deltaget i begge aktiviteter. Men de kan jo ikke både være det ene og andet sted, siger han.
Fodboldkamp og museumsbesøg
Dagsordenen for EU-konferencen, der blev indsendt til EU, startede 4. august med ankomst til hotellet, registrering og morgenmad fra klokken 07 til 09.
På Dansk Folkepartis program var der morgenbuffet i det tidsrum. Partimedlemmerne havde tilbragt natten på hotellet, fordi sommergruppemødet begyndte dagen før.
I dagsordenen for EU-konferencen var der ud på eftermiddagen indlagt en EU-debat modereret af Morten Messerschmidt, mens der på Dansk Folkepartis program i samme tidsrum var fodboldkamp og bustransport til Skagens Museum med efterfølgende guidet tur på museet.
- Når man lægger de to programmer sammen, så er de to uforenelige. Det ene eller det andet program må være det rigtige, siger Jacob Dedenroth Bernhoft fra Fraud React.
I OLAF-rapporten står der, at Dansk Folkepartis personale- og sekretariatschef under en afhøring har bekræftet, at det var Dansk Folkepartis program, der blev fulgt – ikke dagsordenen for EU-konferencen.
Der kan vel sagtens være foregået EU-diskussioner, selvom det ikke fremgår af Dansk Folkepartis program?
- Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt det nu er det ene eller andet emne, man har drøftet politisk. Her er der simpelthen tale om sociale aktiviteter kontra debat om politik. Jeg kan ikke se, hvordan man kan debattere EU under en fodboldkamp særlig indgående, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.
- Det er temmelig alvorligt
OLAF konkluderer i efterforskningsrapporten, at Morten Messerschmidt har brugt dagsordenen for EU-konferencen til "at vildlede Europa-Parlamentet og for at omgå det generelle forbud mod at finansiere nationale partiers aktiviteter som Dansk Folkepartis konference".
Dansk Folkeparti har tidligere erklæret sig parat til at tilbagebetale cirka 2,6 millioner støttekroner, som er givet til Meld og det europæiske partis tilhørende fond.
Størstedelen af beløbet er i dag tilbagebetalt.
Tilbage står spørgsmålet, om Morten Messerschmidt har brudt loven, og her er OLAF's konklusion om vildledning både "slående" og "alvorlig", vurderer lektor Wouter Wolfs fra Leuven Universitet i Belgien, der forsker i EU’s regler om partistøtte og har gennemgået efterforskningsrapporten for DR.
- OLAF omtaler vildledning af Europa-Parlamentet. Overlagt, fejlagtig fremstilling af information over for Europa-Parlamentet. Det er temmelig alvorligt, siger han.
Hotelkontrakt underskrevet af DF-ansat
De to dagsordener er ikke det eneste ved mødet i Skagen, der har fanget EU's svindeljægeres opmærksomhed.
Efterforskningsrapporten omhandler også et dokument, der bliver betegnet som en falsk kontrakt mellem hotellet i Skagen og partiet Meld.
- Kontrakten er problematisk, da OLAF har konkluderet, at kontrakten mellem Meld og det hotel, hvor mødet fandt sted, blev underskrevet på hotellets vegne af et medlem af Dansk Folkeparti, som overhovedet ingen relation havde til hotellet, siger Wouter Wolfs.
Kontrakten er grunden til, at bagmandspolitiet nu vil tiltale Morten Messerschmidt for dokumentfalsk.
Ifølge bagmandspolitiet har Morten Messerschmidt sammen med en medarbejder fået personale- og sekretariatschef i Dansk Folkeparti Jeanie Nørhave til at underskrive kontrakten som chef på Color Hotel Skagen.
Formålet var ifølge bagmandspolitiet at få det til at se ud som om, der var indgået en aftale med hotellet i Skagen om at holde EU-konferencen.
- Der er både tale om EU-svig og dokumentfalsk. Så det er to alvorlige bestemmelser, man har brugt her, siger Jakob Dedenroth Bernhoft fra Fraud React.
Svindeljægerne i EU når i deres rapport frem til samme konklusion og retter skarpe ord mod Morten Messerschmidt:
- Hr. Messerschmidt gav Europa-Parlamentet et vildledende indtryk af arrangementets indhold og af kontrakten med hotellet med det formål at føre Europa-Parlamentet bag lyset og omgå det generelle forbud mod at bruge midler på nationale partiaktiviteter såsom Dansk Folkepartis konference, står der i rapporten.
Kan det ikke bare være en fejl?
- Jeg tvivler på, at det blot kan være en administrativ fejl, for hvorfor skulle du underskrive et dokument på vegne af et hotel, som du ikke har nogen tilknytning til?, siger lektor Wouter Wolfs.
FAKTA: Hvad er Meld?
- •
Meld er et europæisk politisk parti stiftet i 2011 af repræsentanter fra en række nationale politiske partier. Meld er en forkortelse af partiets samlede navn 'Movement for a Europe of Liberties and Democracy'.
- •
Fra dansk side var Morten Messerschmidt medstifter. Dengang sad han i Europa-Parlamentet.
- •
Meld har en fond tilknyttet kaldet Feld, der er en forkortelse for 'Foundation for a Europe of Liberties and Democracy'. Fra dansk side har Dansk Folkeparti været medlem af Feld.
- •
Både partiet og fonden er nu opløst.
- Jeg vil renses for beskyldningen
Morten Messerschmidt afviser både anklagen om svindel med EU-midler og dokumentfalsk.
I offentligheden har den tidligere Meld-formand desuden forklaret, at han overlod planlægningen af EU-konferencen til sit sekretariat.
- Jeg har hele vejen igennem sagt, at der har været noget sjusk i bogføringen. Men ikke at pengene er brugt forkert. Og derfor er jeg overbevist om, at det ender med en frifindelse. Det er min advokat heldigvis også. Så det er det, vi går efter, sagde han i sidste uge i et interview med DR.
- Det, der det centrale, er, at jeg vil renses for beskyldningen, fordi jeg ikke mener, den er rigtig.
Du kan se et klip fra interviewet herunder:
- Fuldstændig efter reglerne
Her til aften stillede Morten Messerschmidt igen op til interview om sagen, hvor han fastholdt, at anklagerne mod ham er grundløse.
I aftenens interview blev han blandt andet bedt om at svare på, om han og de øvrige deltagere ved mødet i Skagen i august 2015 deltog i en heldagskonference om EU.
- Vi deltog i et sommergruppemøde, hvor der var en masse EU-temaer på dagsordenen, og som derfor blev afviklet som et fællesarrangement mellem Dansk Folkeparti og Meld, lød svaret fra Morten Messerschmidt.
- EU fylder rigtig meget i Dansk Folkeparti, og det at holde et fælles møde mellem det europæiske parti og det nationale parti – når der er EU-temaer – er fuldstændig efter reglerne.
Du kan se et klip fra interviewet i 21 SØNDAG herunder:
OLAF-undersøgelsen har flere elementer
- •
Partiet Meld og den tilhørende fond Feld modtog frem til 2015 støtte i form af millioner af europæiske skattekroner.
- •
EU's antisvindel-enhed, OLAF, har undersøgt, hvordan Meld og Felds danske, italienske og græske medlemmer har anvendt støttekronerne.
- •
Konklusionen lyder, at Meld og Feld havde ”ulovlige, uregelmæssige eller uberettigede udgifter” på omkring 583.000 euro, svarende til 4,36 millioner danske kroner.
- •
Meld og Felds aktiviteter i Polen har OLAF undersøgt separat.
- •
Kilde: Dansk Folkeparti, OLAF og Europa-Parlamentet
DF-chef er ikke tiltalt
Personale- og sekretariatschef for Dansk Folkeparti Jeanie Nørhave, der skrev under på hotelkontrakten som chef på Color Hotel Skagen, er ikke tiltalt i sagen.
Hun har over for bagmandspolitiet forklaret, at hendes kendskab til engelsk er så begrænset, at hun ikke forstod kontrakten.
- Jeg havde ikke fantasi til at forestille mig, at nogen havde bedt mig om at skrive under på noget, som jeg ikke skulle, sagde Jeanie Nørhave i sidste uge i et interview med DR.
Bagmandspolitiet vil derimod rejse tiltale mod en anden medarbejder for dokumentfalsk