Se og Hør-sagen starter i retten dag: To af de tiltalte vil tilstå

Vurderer retten, at sagerne kan køre som tilståelsessager, kan Lise Bondesen, Kim Bretov Jakobsen og koncernen Aller Media allerede i dag få deres dom.

Otte personer er tiltalt i sagen om Se og Hør, der ifølge anklageskriftet har betalt sig til fortrolige oplysninger om kendte mennesker for at kunne skrive historier om dem i ugebladet. (Foto: © Grafik Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)

Retten i Glostrup åbner her til formiddag dørene til første del af det retslige efterspil af den meget omtalte Se og Hør-sag.

Her vil to af de i alt otte tiltalte personer tilstå.

Der er tale om den tidligere nyhedschef Lise Bondesen og Kim Bretov Jakobsen, der sad som redaktionschef fra 1994 til 2014.

Også Aller Media, der er tiltalt i sagen, vil som institution tilstå.

De øvrige tiltalte i Se og Hør-sagen nægter sig alle skyldige, og deres sag begynder først 9. september.

Derfor vil deres forsvarsadvokater i dag protestere mod, at de tre sager kommer til at køre som tilståelsessager, forklarer den ene af forsvarsadvokaterne, Kåre Pihlmann.

- Vi kan jo ikke fuldstændigt afvise, at det kan få betydning for hovedsagen, siger han og fortsætter:

- Og det er derfor, vi finder det mest rigtigt, at den samme domstol, som skal dømme i hovedsagen, ikke forinden har bestemt, at det forholder sig på en bestemt måde, siger han.

Kåre Pihlmann, der er forsvarer for den tidligere chefredaktør Kim Henningsen, hæfter sig især ved, at retten ved en eventuel tilståelsessag vil lægge til grund, at der var tale om hacking, da den såkaldte tys tys-kilde opsnappede oplysninger via sit arbejde hos IBM.

- Vi er betænkelige ved, at retten bare tager sit afsæt i, at der er tale om hacking, når det i høj grad er det, hovedsagen handler om at finde hoved og hale på.

Dom kan falde allerede i dag

Retten skal på baggrund af de protester begynde dagen med at tage stilling til, om de tre sager kan køre som såkaldte tilståelsessager, hvor der blandt andet ikke bliver ført vidner.

Hvis retten vurderer, at sagerne kan køre som tilståelsessager, kan det ende med, at Lise Bondesen, Kim Bretov Jakobsen og koncernen Aller Media allerede i løbet af i dag får deres dom.

Og det kan være en fordel for dem, vurderer DRs retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe.

- Først og fremmest handler det for dem om at få sat et punktum i sagen. Og derudover kan de slippe billigere i sagsomkostninger ved kun at skulle bruge en advokat én dag i retten - frem for de 20 dage, der er afsat til sagen i september måned, siger hun.

Brugt tys tys-kilden fra IBM

Ifølge anklagemyndigheden har de tiltalte betalt sig til fortrolige oplysninger om kendte mennesker for at kunne skrive historier om dem i ugebladet.

Ulovlighederne er ifølge politiet sket ved, at en ansat hos PBS/IBM systematisk har brugt firmaernes it-systemer til at skaffe sig uberettiget adgang til andres oplysninger og udlevere firmaernes kreditkortoplysninger om kendte personer til ansatte på ugebladet Se og Hør.

Det skal være sket mod betaling.

430.000 kroner for læk

Den ansatte er i medierne blevet døbt tys tys-kilden, og han er også tiltalt i sagen. Ifølge anklageskriftet har han søgt i kreditkortdatabaser gennem sit job mindst 523 gange, og han har skaffet sig adgang til offentligt kendtes personers kreditkortoplysninger mindst 163 gange.

Mindst 135 offentligt kendte personer har han udleveret kreditkortoplysninger på til ugebladet, og det har han fået mindst 430.000 kroner for, lyder anklagen.

Ifølge anklageskriftet har tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup været ansvarlig for udbetaling af mindst 70.000 kroner til tys tys-kilden i sin tid som chefredaktør, mens Kim Henningsen, der var chefredaktør efter Qvortrup, har været ansvarlig for udbetaling af mindst 300.000 kroner til kilden.

Anklagemyndigheden vil kræve fængselsstraf samtlige tiltalte i sagen, og hvis man ser på strafferammen risikerer de alle op til flere års fængsel. Aller Media som institution risikerer en bødestraf.

Om sagen:

28. april 2014:

  • BT skriver i en foromtale af bogen ’Livet, det forbandede’ af Ken B. Rasmussen, at en tidligere ansat hos IBM har leveret oplysninger om kendte danskeres kreditkortbrug til Se og Hør. Ken B. Rasmussen er tidligere Se og Hør-journalist, der sigtes i sagen senere. Københavns Vestegns Politi indleder en efterforskning. Også bladhuset Aller, som udgiver Se og Hør, starter sin egen interne undersøgelse.

5. maj 2014:

  • Københavns Vestegns Politi sigter den såkaldte tys-tys-kilde, der har leveret fortrolige kreditkortoplysinger til ugebladet via sit arbejde hos det daværende PBS - senere Nets.

22. maj 2014:

  • Ugebladets tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup sigtes sammen med endnu en tidligere chefredaktør, nemlig Kim Henningsen. Senere sigtes også blandt andre udgiverdirektør i Aller, Per Ingdal, samt en forhenværende redaktionschef på bladet.

Juli 2014:

  • Politiet mistænker Se og Hør for at have betalt kilder i både politiet, hoffet, Københavns Lufthavn, et flyselskab og på Rigshospitalet for oplysninger. Det kommer frem I Østre Landsret under et retsmøde.

6. juli 2016:

  • Københavns Vestegns Politi rejser tiltale mod i alt otte personer i Se og Hør-sagen – oprindeligt var 12 personer dog mistænkte i sagen.

  • Tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup er blevet tiltalt i sagen, siger hans advokat til Ritzau.

  • Aller Media erkender sit ansvar i sagen og oplyser, at selskabet er rede til at betale bøde efter domstolenes nærmere bestemmelse.

  • Retssagen forventes at starte 9. september 2016 i Retten i Glostrup, og en dom forventes at falde i slutningen af november 2016.

Kilder: Ritzau og dr.dk