Se, hvordan Rie blev overvåget: Detektiv skyggede hende i seks dage

Pensionsselskaber overvåger oftere deres kunder. Det lykkedes Rie at bevise, at hun var syg nok til erstatning.

Rie Seliger Carlsen blev overvåget af sit pensionsselskab Velliv i seks dage. Tidligere havde Rie Seliger Carlsen lange arbejdsdage og dyrkede sport, før hun blev påkørt og fik et piskesmæld. Velliv mente, at hun overdrev gener og smerter efter ulykken. Billedet er en del af den observationsraport,, som Rie Seliger Carlsen fik.

27. november 2018 holder en detektiv øje med Rie Seliger Carlsens lejlighed i København. I løbet af dagen vil han følge efter hende og se, om han kan afsløre, at Rie Seliger Carlsen ikke er så ramt af piskesmæld, som hun siger.

Viser overvågningen, at Rie Seliger Carlsen i virkeligheden ikke er så plaget af smerter og gener, som hun siger, kan hendes pensionsselskab Velliv stoppe med at betale 300.809 kroner om året i tabt erhvervsevne.

Rie Selinder Carlsen får pengene år efter år, fordi Velliv på baggrund af oplysninger fra bl.a. læger og jobcentereret vurderer, at hun kun kan arbejde få timer om ugen efter en trafikulykke, hvor hun blev påkørt bagfra og fik piskesmæld.

Detektiven noterer:

Flere mistænkelige kunder overvåges

Pensionsselskaber bruger i stigende omfang detektiver til at kontrollere, om kunder snyder med tabt erhvervsevne. Det viser en rundspørge, som Forsikring & Pension har lavet for DR.

Mange danskere har en forsikring gennem deres pensionsselskab, som skal sikre dem, hvis kunderne ikke længere kan arbejde på grund af sygdom eller en ulykke.

Sidste år brugte seks selskaber detektiver og fysisk overvågning i 58 sager, der alene drejer sig om livsforsikringer og tabt erhvervsevne på grund af sygdom og ulykker. Det er en stor stigning siden 2015, hvor syv personer blev overvåget. Oveni kommer overvågning i andre typer af sager.

Forsikring & Pension mener, at overvågningen sker sjældent set i lyset af, at knap 47.000 personer modtager erstatning for tabt erhvervsevne.

- Det skal ikke være risikofrit at svindle. Derfor er der skruet op for at undersøge de mistanker, der er, siger Thomas Brenøe, der er vicedirektør i Forsikring & Pension.

Sidste år var overvågning på nettet og med detektiver med til at afsløre snyd for 516 millioner kroner, vurderer branchen selv.

- De lovlydige kunder betaler for svindlen i sidste ende. Det gør produkter som forsikring og pension dyrere, siger Thomas Brenøe.

Detektiv filmede Rie på kort afstand

Detektiver følger ofte efter mistænkte i mindst to-tre uger sammenlagt, fortæller erstatningsadvokater, som repræsenterer pensionskunder, der mistænkes for svindel, i en rundspørge fra DR.

Rie Seliger Carlsen bliver observeret i seks dage, hvor efterforskere følger og filmer hende, viser observationsrapporten. Nogle gange står de med skjult kamera få meter væk, og i grafikken herunder kan du følge med i overvågningen fra onsdag den 5. december 2018.

Detektiv afsløret ved Ikea

Rie Seliger Carlsen undrer sig i flere dage over en mand, der dukker op de samme steder som hende.

Den 7. december 2018 følger manden igen efter hende, og da hun ser ham ved Ikea, er hun ikke længere i tvivl: Hun bliver overvåget.

- Jeg følte mig bange og forfulgt, men følte også, at overvågningen var så amatøragtig, husker Rie Seliger Carlsen i dag, der tidligere har arbejdet i forsikringsbranchen og derfor er opmærksom på, hvordan selskaber overvåger.

Hun ringer til pensionsselskabet, som oplyser, at de rigtigt nok overvåger hende.

Velliv mener, Rie har snydt

Velliv stopper derefter overvågningen og når frem til, at Rie Seliger Carlsen bevægede sig "fuldkommen frit", da de efterforskede hende, står der i ARK Advokaters brev til hende.

Hendes gøremål stemmer ikke overens med, hvor meget Rie Seliger Carlsen har oplyst, at hun kan gå, dreje nakken og bruge højre arm, mener pensionsselskabets lægekonsulent.

Velliv kan ikke se mange af de gener, smerter og begrænsninger, hun har fortalt selskabet, da detektiven følger hende.

"Du er på samtlige observationsdage konstateret at bevæge dig frit og uhindret", skriver ARK Adokater i brevet, hvor der også står:

"Du er endvidere på intet tidspunkt set at være smertehindret, og dine bevægelser og handlinger bærer ikke præg af et nedsat funktionsniveau, hverken fysisk eller kognitivt, som er af et omfang, der synes at forhindre varetagelsen af et ikke-fysisk krævende arbejde."

Velliv mener kort fortalt, at Rie Seliger Carlsen har handlet illoyalt og stopper med at med at betale 300.809 kroner om året.

Før kassen smækkes i, tilbyder pensionsselskabet Rie Seliger Carlsen, at en læge kan vurdere hende påny og foreslår, at hun kan vælge mellem tre speciallæger, som Velliv anbefaler, og som de oplyser, er uafhængige og ikke har tilknytning til selskabet.

Rie Seliger Carlsen er dog bekymret for, at vurderingen ikke er fair hos de læger, som Velliv peger på, og ønsker i stedet en anden læge.

Hun mener også, at observationsrapporten er fuld af fejl, og at detektiven har et enøjet syn og ikke ser, hun hviler, tager morfinplastre og får hjælp til at bære varer op i lejligheden. Én af dagene mener Rie Seliger Carslen, at de har overvåget en helt anden kvinde.

Hun klager til Ankenævn for Forsikring over behandlingen.

Rie ser detektivens foto

Rie Seliger Carlsen husker tydeligt, da hun får billederne, der viser, hvordan hun blev skygget.

- Jeg åbner brevet med det samme og står i opgangen og tudbrøler og kan se, at der er nogle, som har fulgt efter mig på tæt hold. Det er meget ubehageligt. Det er det mest forfærdelige, jeg nogensinde har oplevet i mit liv, siger hun.

I april 2019 mister Rie Seliger Carlsen de løbende udbetalinger, hun har fået, fordi hun er for syg til at arbejde fuldtid.

Økonomien og ægteskabet er under pres, og familien risikerer at skulle flytte fra lejligheden, fordi de ikke har råd til huslejen.

Rie Seliger Carlsen får sovepiller for at kunne falde til ro.

Større spot på svindel

Velliv ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, men vil gerne tale om overvågning generelt.

De seneste år er pensionsselskabet begyndt at stoppe udbetalingen i flere sager og er mere opmærksomme på signaler, der tyder på svindel, fortæller direktøren for kundeservice.

- En mistanke kan være, hvis en kunde siger, at de ikke kan noget som helst, og vi finder det mærkeligt, så kan vi se, hvad folk er i stand til i hverdagen, siger Sisse Vedel Jensen.

Hun understreger, at ganske få sager om året bliver undersøgt af efterforskere. Først kigger selskabet på papirer fra myndigheder, læger med mere for at se, om noget ikke stemmer.

Derefter kan Velliv undersøge folks færden på nettet, mens overvågning er sidste mulighed.

- Vi synes ikke, det er sjovt at tage de skridt, men det er nødvendigt. Når kunder snyder, går det ud over alle andre, siger direktøren.

Derfor vandt Rie sagen

Den 13. maj i år når Ankenævnet for Forsikring frem til, at Rie Seliger Carlsen ikke har overdrevet sin sygdom. De situationer, som efterforskerne filmer og ser, sker på nogle få dage, og viser ifølge Ankenævnet ikke, hvad Rie Seliger Carlsen kan klare på et job.

Detektiverne har spottet almindelige situationer i dagligdagen som indkøb, aflevering og hentning af børn og mindre ærinder.

Her vægter undersøgelser fra læger tungere. Oplysninger fra lægerne er til Rie Seliger Carlsens fordel og viser, at hendes evne til at arbejde er mindst halveret.

Men selvom Rie Seliger Carlsen er lettet over at have vundet sagen, har hun stadig en knude i maven.

- Det sværeste er, at Velliv siger, at jeg har løjet, som om det bare er for sjov, at jeg går derhjemme og har ondt. Jeg ville gerne skrue tiden tilbage og ikke have sat mig ind i bilen, så jeg ikke var blevet påkørt. Før havde jeg store drømme for mit arbejdsliv og masser af håb og ønsker, siger Rie Seliger Carlsen, som før ulykken havde lange arbejdsdage, dyrkede crossfit og var holdleder for sin søns fodboldklub.

Er det ikke sund fornuft, at pensionsselskaber skal efterprøve, om det folk siger, er rigtigt?

- Det er sund fornuft at stoppe forsikringssvindel, men der må være andre måder, man kan gøre det her på, mener Rie Seliger Carlsen.

Velliv er blevet klogere

De seneste fem år har kunder fra landets pensionsselskaber vundet i ti ud af 42 sager, når de lige som Rie Seliger Carlsen har klaget til Ankenævnet for Forsikring om overvågning og fået medhold i, at de har ret til erstatning. Det viser DR´s gennemgang.

Velliv har tabt enkelte sager, som de tager til efterretning.

- Vi lærer hele tiden og bliver dygtigere, siger direktør for kundeservice Sisse Vedel Jensen og peger på, at Velliv blandt andet er blevet klogere på, hvor langt de kan gå, og hvordan Ankenævnet vægter beviser.

Overvågning er ifølge Sisse Vedel Jensen den sidste metode, som Velliv bruger i sjældne tilfælde, hvis der er særlige mistanker.

- Det er nødvendigt for at bekæmpe forsikringssvindel. Det forekommer desværre i stor udstrækning i Danmark, og det vil vi gerne gøre noget ved, siger hun.

Tip os og hør mere om overvågning:

  • Du kan følge grundigt med i sagen om overvågning på P1 Orientering, der sammen med DR Indland dækker emnet.

  • Har du oplevet at blive overvåget af et pensions- og forsikringsselskab? Eller kender du branchen og dens brug af overvågning indefra? Så skriv til os på mailen tip-orientering@dr.dk.