Glæden var stor, da miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) flankeret af Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative i dag kunne præsentere en fødevare- og landbrugspakke med 30 initiativer.
- Forhandlingerne har også varet længe, og vi har været omkring mange detaljer. Men jeg er rigtig glad for, at Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Venstre nu har kunnet blive enige om de her mange initiativer, for om noget har vi brug for at skabe optimisme inden for dansk landbrug, lød det fra miljø- og fødevareministeren.
Initiativerne vil blandt andet give landbruget mulighed for at producere flere slagtesvin til glæde for de slagteriansatte, der lugter flere job på slagterierne.
Samtidig ændrer initiativerne på miljøreguleringen i Danmark.
- De i alt 30 initiativer vil nu styrke fødevaregrundlaget og produktionen i Danmark, samtidig med at vi håndterer miljøbeskyttelse og gør en indsats i forhold til miljø og natur, siger ministeren.
- •
Udpluk fra aftalen
- •
Landbrug og tilhørende erhverv skal have mulighed for at producere flere fødevarer
- •
Der skal skabes jobs i trængte egne af Danmark og sikres slagterijobs i Danmark
- •
Dansk eksport af landbrugs- og fødevarer skal fortsætte
- •
En ny miljøregulering indføres og være fuldt udbygget i 2021
- •
Generel regulering med tvungne virkemidler som fx randzoner vil blive afløst af målrettet regulering, hvor landmændene selv kan vælge, hvilke midler de vil bruge for at passe på miljøet
- •
Minister: Øger ikke sprøjteindsatsen
Naturfredningsforeningen har givet aftalen dumpekarakter og frygter, at den vil sætte 30 års indsats for bedre vandmiljø over styr, fordi den vil betyde, at mere gødning fremover kan blive udledt i vandmiljøet, at iltsvindet kan komme tilbage, og at der kan komme mere nitrat i grundvandet.
Men ministeren påpeger, at aftalen er god, fordi reguleringen af miljøet bliver mere fleksibel.
- Når vi ser på danmarkskortet, så er der områder, som ikke behøves noget regulering, der er nogle, der har behov for noget regulering, og der er områder, som har brug for mere regulering end i dag. Og der vil vi så give optimal fleksibilitet i forhold til, at landmanden kan vælge, hvilke virkemidler man tager i anvendelse, og vi vil kompensere for de dyrkningsrestriktioner, vi pålægger landmændene, siger Eva Kjer Hansen.
Hun påpeger samtidig, at aftalen giver landmændene lov til at gødske optimalt. Det vil forbedre konkurrencevilkårene i forhold til udlandet.
Dyrevelfærdsmærke glæder DF
Dansk Folkeparti udtrykker også glæde ved dagens aftale.
- Det har været en lang, sej kamp, men vi har lavet en aftale, der letter bryderne for fødevarebranchen. Der bliver skabt noget vækst og arbejdspladser ude i landet, og et trængt landbrug bliver hjulpet nu, samtidig med at vi stadig beskytter naturen, siger fødevarerordfører Lise Bech.
Hun glæder sig særligt over det dyrevelfærdsmærke, som aftalen også indfører.
- Vi får et statsligt dyrevelfærdsmærke, og det er vi rigtig glade for, for det er noget, der også vil komme til at virke ude i alle supermarkeder, så man kan se, at det her er nogle dyr, der har haft det rigtig godt, siger hun.
LA: Nu kan landmænd igen tjene penge
- Vi har sammen med tusindvis af landmænd arbejdet for det her gennem flere år. Og det er et stort paradigmeskifte, der sker nu, siger Liberal Alliances landbrugsordfører Mette Bock.
Hun glæder sig over ændringerne i miljøreguleringen.
- Vi drejer kasketten. Vi begynder at regulere på basis af faglighed i stedet for følelser. Vi giver landmændene en mulighed for at tjene penge igen, så de kan servicere den gæld, de har, og vi får skabt nye arbejdspladser, så vi er rigtig godt tilfredse, og samlet set gør vi det oven i købet uden at belaste miljøet, lyder det fra ordføreren fra Liberal Alliance.
Der er hun dog uenig med Radikale og Socialdemokraterne, der forlod forhandlingerne i nat.
- Vi var villige til at strække os et godt stykke, men ikke hvis det betød miljøforringelser, lød kritikken blandt andet fra Radikales miljøordfører Ida Auken i morges.
K: Miljøet kommer godt ud af aftalen
Sportsfiskerforbundet har i dag også rettet kritik mod den politiske aftale.
- Det er en sort dag for dansk natur og dansk vandmiljø, siger formanden for sportsfiskerforbundet, Verner Hansen.
Men ifølge De Konservatives landbrugsordfører Rasmus Jarlov, så er der ikke grund til bekymring.
- Den største kamp under forhandlingerne var klart, hvor meget vi skal beskytte vandløbene, siger Rasmus Jarlov.
- Lystfiskere og andre, der bekymrer sig om vandløbene i Danmark, kan være sikre på, at der ikke er nogen af de vandløb, der i dag har en masse liv, der kommer til at miste nogen form for beskyttelse. Og dermed synes jeg, at miljøet kommer godt ud af den her aftale, samtidig med at vi gør noget meget vigtigt for landbruget og får skabt en masse arbejdspladser i Danmark., lyder det fra De Konservative.