10.000 personer. Så mange danskere over 50 år skal screenes hvert andet år i ti år for i bedste fald at redde 12 af dem fra at dø af tarmkræft.
Det fremgår af den nye informationspjece, som Sundhedsstyrelsen netop i dag har offentliggjort, og som den snart sender ud til danske borgere som invitation til screening for tarmkræft.
Mere præcist fremgår det af pjecen, at man kan redde 12 fra at dø af tarmkræft, hvis man screener 10.000 60-69-årige i ti år.
Screener man 10.000 70-årige redder man 11 personer, inden de er fyldt 75 år, og screener man 10.000 50-59-årige over en tiårig periode, redder man kun fire af dem fra at dø af tarmkræft.
Screeningsprogrammet for tarmkræft blev startet i 2014, og ifølge Danske Regioner vil det koste 400 millioner kroner om året, når det er blevet fuldt implementeret.
I dette regnestykke er der dog ikke medregnet patienternes udgifter i forbindelse med screeningen som eksempelvis transportudgifter og eventuel tabt arbejdsfortjeneste.
Skader af screening
Imidlertid har deltagerne i screeningsprogrammet ikke kun meget lille sandsynlighed for at få gavn af screeningsprogrammet.
Ifølge Sundhedsstyrelsens egne oplysninger risikerer borgerne også at blive decideret skadet af at deltage screeningsprogrammet for tarmkræft.
Eksempelvis vil omkring fem af 10.000 deltagere på 50-75 år i løbet af den tiårige periode få alvorlige komplikationer i forbindelse med den kikkertundersøgelse af ende- og tyktarm.
Det er nogle af følgevirkningerne, hvis der findes blod i afføringen hos screeningsdeltagerne.
Kikkerten, der er over en meter lang og cirka en cm tyk, kan for eksempel stikke hul på tarmen eller give hjerterytmeforstyrrelser. I værste fald kan man dø af komplikationerne, hvilket dog er meget sjældent.
Derudover vil en meget stor del af screeningsdeltagere - omkring en tredjedel af 10.000 deltagere over en 10-årig periode - få at vide, at de har blod i afføringen, der kan gøre dem bekymrede og angste.
Hos en del af de undersøgte, vil man også efterfølgende finde polypper i tarmvæggen, hvilket er helt almindeligt og i langt, langt de fleste tilfælde ufarligt.
Knap hver 11. vil dog få at vide, at deres polyp/polypper har moderat eller høj risiko for at udvikle sig til kræft og sandsynligvis blive bortopereret.
Screening giver ingen garantier
At deltage i screeningsundersøgelsen er imidlertid ingen garanti for, at du ikke dør af tarmkræft. Selvom du deltager i tarmkræftscreeningen hvert andet år vil:
* 14 af de 10.000 50-59-årige stadig dø af tarmkræft over en 10-årig periode
* 43 af de 10.000 60-69-årige stadig dø af tarmkræft over en 10-årig periode
* 39 af de 10.000 70-75-årige stadig dø over en 5-årig periode
Man redder som sagt i bedste fald 0,12 procent af dem, der deltager over en 10-årig periode.