Scharf: Efterretningstjenester opererer ulovligt i udlandet

Det kan være nødvendigt ikke at fortælle, at man arbejder i udlandet, siger tidligere PET-chef.

Tidligere PET-chef Jakob Scharf forklarer, at USA formentligt har overvåget i Danmark. (Foto: © christian Als, (c) Scanpix)

Sommeren 2009.

Den amerikanske terrorist David Headley går rundt i København og tager billeder og video af Jyllands-Postens daværende bygning i København.

Han filmer også Magasin du Nord og den franske ambassade.

Han planlægger et terrorangreb mod avisen, der startede med at bringe Muhammed-tegningerne.

Alt dette er kendt stof. Kendt er det også, at den danske efterretningstjeneste, PET, og den amerikanske efterretningstjeneste samarbejder tæt i sagen.

Men amerikanerne var formentlig i Danmark for at overvåge Davis Headley, uden at Danmark havde givet tilladelse til dette.

Det siger daværende PET-chef Jakob Scharf i bogen 'Syv år for PET'.

- Der var noget, der tydede på, at de amerikanske myndigheder på egen hånd havde været i Danmark for at følge Headley, mens han var her anden gang i sommeren 2009. Det var ikke noget, vi kunne konkludere med absolut sikkerhed, men det kunne bestemt ikke udelukkes, siger Jakob Scharf.

På det hotel i København, hvor Headley havde boet, forsøgte PET at finde frem til et amerikansk ægtepar, som havde boet der samtidig. Men de var så godt som forsvundet fra Jordens overflade.

- Sådan foregår det. Det er en udfordring, for vi vil ikke have, at andre landes tjenester opererer i Danmark, uden at vi ved det. Men nogle gange foretager PET sig også noget på egen hånd i andre lande. Det gør man typisk ikke i forhold til lande, man har et meget, meget tæt samarbejde med og har tillid til, men der kan være situationer, hvor man alligevel gør det, siger Jakob Scharf i bogen.

Han fortæller samtidig, at Danmark ikke nødvendigvis vil kende til det, hvis udenlandske tjenester opererer i Danmark uden at fortælle det.

- Der er også situationer, hvor PET opererer i udlandet, uden at det er i et samarbejde med det pågældende land. Det gælder blandt andet på kildeområdet. Men kan for eksempel holde møder med en kilde i udlandet, uden at det pågældende lands myndigheder er involveret. Og det har jo betydning i forhold til diskussionen om, hvad udenlandske efterretningstjenester foretager sig i Danmark. Holder de kildemøder eller andet i Danmark? Ja, det gør de nok. Er det noget, PET nødvendigvis vil kende til? Nej, det er det nok ikke, siger Jakob Scharf.

DR Nyheder har kendt til indholdet af bogen i noget tid, men har valgt først at gengive indholdet, efter at PET har opgivet at opretholde fogedforbuddet.