En række personer, som bor i Danmark, men har tyrkiske rødder, frygter at være blevet angivet til de tyrkiske myndigheder for "landsforræderi".
Det skriver Berlingske, som har været i kontakt med flere end ti personer, der alle har mistanke om, at de er blevet angivet.
Det gælder blandt andet tidligere folketingspolitiker Özlem Cekic og det socialdemokratiske folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen.
- Jeg vil melde dig til myndighederne i Tyrkiet og håber på, at du kommer på deres oprydningsliste, så du bliver blacklistet, lød beskeden til Özlem Cekic i en Facebook-kommentar for nogle uger siden ifølge Berlingske.
Mustafa Gezen, der er uddannet gymnasielærer, blev ringet op fra et hemmeligt nummer, efter at han havde udtalt sig kritisk om Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i et TV-interview.
En dansktalende mand sagde, at han havde optaget tv-programmet og ville sende det til den tyrkiske ambassade i Danmark. Mustafa Gezen tør nu ikke rejse til Tyrkiet.
- Jeg er blevet angivet. Det er jeg sikker på. Jeg er ikke sikker på, hvad der ville ske med mig, hvis jeg tog til Tyrkiet. Jeg vil ikke risikere at komme derned og så skulle til afhøring, siger han til Berlingske.
Sagen kort
- •
Flere danskere med tyrkiske rødder baserer deres mistanke på telefonopkald, Facebook-beskeder og -kommentarer, "kilder" hos ambassaden eller tips fra venner og familie.
- •
Berlingske oplyser, at avisen har set flere mails og beskeder som dokumentation.
- •
Efter kupforsøget i sommeren 2016 annoncerede et tyrkisk medie et telefonnummer, der går direkte til præsidentkontoret.
- •
Annoncen opfordrer til at angive støtter af "Fethullahçi terrorist organisation" (FETO), der er de tyrkiske myndigheders betegnelse for Gülen-bevægelsen.
/ritzau/