Samtlige politifolk i Vejle erklærer mistillid til politidirektør

Af et internt brev fremgår det, at samtlige politifolk i Vejle har mistet tilliden til direktøren i Sydøstjyllands Politi.

Politifolkene i Vejle har ikke længere tillid til politidirektør Jørgen Abrahamsen. (Foto: © Bo Amstrup, Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Opdateret 17.30 med kommentar fra tillidsrepræsentant.

Samtlige politifolk på politigården i Vejle har ikke tillid til politidirektør i Sydøstjyllands Politi, Jørgen Abrahamsen.

Det fremgår af et internt brev, som DR har fået indsigt i. Frihedsbrevet og Vejle Amts Folkeblad har også beskrevet brevet fredag.

Mistillidserklæringen kommer, efter at politikredsen har været i vælten de seneste uger i kølvandet på blandt andet DR-dokumentaren 'Forfulgt af politiet?'.

Senest blev en specialenhed hos Sydøstjyllands Politi nedlagt, efter at Politiken bragte vidnesbyrd fra flere personer, der fortalte om umotiveret vold begået af fire civile betjente fra enheden.

Ifølge Politiken var der tale om de samme fire betjente, som stod bag voldsomme anholdelser og ransagninger uden kendelse hos den familie fra Vejle, DR følger i dokumentaren.

Utilgivelig beslutning

I mistillidserklæringen, som er underskrevet af tillidsrepræsentantskabet hos Vejle Politi på vegne af personalet, kalder politifolkene ledelsens beslutning om at nedlægge specialenheden for "utilgivelig".

- Alt i alt har hele forløbet været så kritisabelt og uskønt håndteret med helt åbenlyst manglende evner til at lede og bakke personalet op i modgang. På den baggrund har alle ansatte på politigården i Vejle erklæret deres mistillid til vores politidirektør, lyder det i brevet.

Samtidig kritiserer politifolkene, at der ifølge dem har været to forklaringer på lukningen af specialenheden - én forklaring, som er blevet givet internt, og én udlægning, som er blevet fremført af politidirektøren i pressen.

Ifølgene underskriverne var begrundelsen internt, at enheden blev lukket for at passe på medarbejderne. DR har tidligere beskrevet, hvordan flere politifolk og deres familier er blevet hængt ud på nettet efter dokumentaren 'Forfulgt af Politiet'.

Udadtil var forklaringen dog "en helt anden".

I pressemeddelelsen, hvor nyheden om nedlæggelsen af enheden blev offentliggjort, lød det fra Jørgen Abrahamsen:

- Det er helt centralt for os, at borgerne kan have tillid til deres politi, og vi sætter en stor ære i at løse alle vores opgaver med høj faglighed, empati og etik.

- Forløbet omkring politikredsens specialpatrulje, og de episoder, som vi senest har set, rokker desværre ved den tillid, udtalte han.

DR-dokumentaren 'Forfulgt af politiet' har blandt andet ført til demonstration mod politichikane foran Christiansborg i København fredag den 13. oktober 2023. Her ses medlemmer af familien, der føler sig chikaneret af politiet i Vejle. (Foto: © CLAUS BECH, fotograf@clausbech.dk)

Også fagforeningsbestyrelse har ytret mistillid

Ifølge DR's oplysninger blev der mandag afholdt et møde, hvor alle medarbejdere på politigården i Vejle var indkaldt.

Her blev brevet læst op.

Ingen medarbejdere mødte op - til mødet var kun tillidsfolk og ledelsen.

Ifølge DR’s oplysninger har også bestyrelsen i Politiforbundets lokale afdeling ytret mistillid til politidirektøren i Sydøstjyllands Politi.

I brevet rejser politifolkene også en kritik af mediernes dækning - herunder DR's.

- Det står klart for alle, at den overordnede journalistiske vinkel i pressens dækning af politiets arbejde i Vejle har været at skabe en følelse af, at Specialpatruljen i Vejle var et egenrådigt tæskehold, som tillige havde forvoldt en ung drengs forsvinden og sandsynlige død, lyder det i brevet.

Politifolkene afslutter brevet med at slå fast, at mistilliden set fra deres stol er uoprettelig.

- Intet stormøde eller velsmurt tale kan hele det sår og den mistillid, som Sydøstjyllands Politis øverste leder har forårsaget. Grundløst at erkende fejl på vegne af sit personale og i al offentlighed miskreditere sine ansatte, som tværtimod burde beskyttes, indtil de rette instanser har talt, er utilgiveligt.

DR forsøger at få en kommentar fra politidirektør Jørgen Abrahamsen.

Tillidsrepræsentant for efterforskning Midt i Vejle, Jacob Sander Linnet, bekræfter, at skrivelsen er blevet fremlagt for politidirektøren på vegne af personalet ved Vejle Politi.

"Af hensyn til den dialog, der fortsat pågår mellem tillidsværket og ledelsen," har Jacob Sander Linnet ikke yderligere kommentarer, skriver han til DR.

'Dramatisk' udvikling i sagen

Det er ikke hver dag, at man ser politifolk udtrykke mistillid til ledelsen af en politikreds offentligt, fortæller Adam Diderichsen, som er politiforsker på Syddansk Universitet. Han har fulgt de seneste ugers sager fra Vejle Politi tæt.

- Der har været fortilfælde, men det er sjældent, det sker, og det er selvfølgelig alvorligt, når det sker.

Allan Diderichsen er politiforsker og har fulgt sagerne fra Vejle Politi tæt. (Foto: © Dennis Olsgaard, DR)

- Typisk dækker det over, at man fra medarbejdere eller fagforeningens side ikke rigtigt tror på, at samarbejdet kan fungere længere, siger han.

Han har læst uddrag af mistillidserklæringen, og han hæfter sig ved, at der står i brevet, at samarbejdet mellem politifolkene og politidirektøren ifølge medarbejderne har været problematisk i en lang periode - også før den megen medieomtale, som dokumentaren har medfødt.

Samtidig kalder Adam Diderichsen skrivelsen en "dramatisk nyudvikling" i sagen.

- Brevet viser, at den her sag, som startede med at være en konflikt mellem en gruppe borgere og politiet i Vejle, nu også er blevet en konflikt internt i politiet.

Du kan se DR-dokumentaren 'Forfulgt af Politiet?' her:

Forfulgt af politiet?