Sag om jetbrændstof har ligget over to år hos politiet

Ordførere kræver svar på, hvorfor sag om Dan-Bunkerings mulige brud på EU-sanktioner har ligget så længe hos politiet.

Den danske virksomhed Dan-Bunkering med hovedsæde i Middelfart er involveret i sag om leverancer af jetbrændstof til russiske kampfly i Syrien. (Foto: © Dr, DR)

Erhvervsstyrelsen anmeldte for over to år siden virksomheden Dan-Bunkering til Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) for muligt brud på EU’s sanktioner vedrørende Syrien.

Det viser en aktindsigt, DR har fået fra Erhvervsstyrelsen, sammenholdt med oplysninger fra flere af hinanden uafhængige kilder.

I dag ligger sagen hos Fyns Politi, der oplyser, at man er i gang med at undersøge den.

- To år er lang tid

- To år er meget lang tid, siger retsordfører Trine Bramsen fra Socialdemokratiet.

- Den her type af sager er så alvorlig, at de skal efterforskes meget hurtigt, og efterprøves hvis der er grundlag for det, også meget hurtigt, siger hun.

De konservatives retsordfører, Naser Khader, synes også, at to år er ”virkelig lang tid”:

- Det vil jeg undersøge som retsordfører. Hvad er det, der har gjort, at man i to år ikke er kommet videre i den her sag.

- Hvis det er rigtigt, at en dansk virksomhed har været med til at levere brændstof til russiske fly, der er endt med at slå rigtig mange syriske civile ihjel, er det jo en alvorlig sag, siger Naser Khader.

Dan-Bunkering har ifølge DR’s oplysninger været involveret i leverancer af jetbrændstof, som via russiske tankskibe er endt hos russisk militær i Syrien. Noget der ifølge flere eksperter er i strid med EU’s sanktioner.

DR har afdækket sagen gennem amerikanske retsdokumenter, fortrolige oplysninger og centrale kilder, som DR har haft adgang til.

Fra SØIK til Fyn

Det er SØIK, der har sendt sagen videre til Fyns Politi efter at have fået anmeldelsen fra Erhvervsstyrelsen. Det bekræfter politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra SØIK i en skriftlig kommentar til DR:

- Vi har vurderet sagen om Dan-Bunkering nøje, og ud fra en samlet vurdering blev det besluttet, at sagen skulle behandles i en lokal politikreds, siger han.

SØIK ønsker ikke at oplyse, hvornår sagen blev videresendt til Fyns Politi, eller hvilke overvejelser der lå til grund for beslutningen.

Fyns Politi har heller ikke ønsket at oplyse, hvornår sagen blev overdraget.

Det eneste, Fyns Politi har ønsket at udtale om sagen er, at den ifølge politiinspektør Johnny Schou er 'meget kompleks'.

Hvorfor lokalt politi?

Men hvis sagen er kompleks, så skal den ikke ligge hos Fyns Politi, mener de konservatives retsordfører, Naser Khader:

- Hvis det er så teknisk kompliceret en sag, en international sag, så er det klart, at så er der andre, der må tage over. De rette politimyndigheder må overtage den sag og gå i dybden med den, siger Naser Khader.

Også Enhedslisten stiller spørgsmålstegn ved, at sagen om Dan-Bunkerings mulige brud på EU’s sanktioner ligger hos Fyns Politi og vil bede justitsministeren redegøre for det, siger forsvarsordfører Eva Flyvholm.

- Vi vil have en forklaring på, hvorfor sagen ikke ligger hos den særlige enhed for økonomisk kriminalitet, men i stedet hos Fyns Politi, der har en betragteligt mindre kapacitet til at efterforske så stor og alvorlig en sag.

Minister skal redegøre

Og hos Socialdemokraterne er retsordfører Trine Bramsen enig i, at sagen kan være svær at løfte for Fyns Politi.

- Jeg vil have justitsministeren til at redegøre for, hvor han mener, at den her type af sager skal gå ind. Man kan ikke forlange, at de lokale politikredse kan være i stand til at løfte den her type af sager, siger hun.

- Det er en politisk opgave at sikre, at den her type sager bliver prioriteret hurtigt, og at der er et sted, som kan håndtere sagerne, så de ikke bare bliver skubbet rundt eller i værste fald glemt.

DF: Skal følges til dørs

Også formand for Retsudvalget, Peter Skaarup, fra Dansk Folkeparti, vil kræve svar af regeringen.

- Nu skal hver en sten vendes. Men det ser ud til, at en dansk virksomhed har været med til at servicere russerne i forhold til bombeangreb i Syrien. Det skal vi under ingen omstændigheder acceptere. Vi skal sikre os, at myndighederne er fuldstændig opmærksomme på den her sag, så den bliver fulgt helt til dørs, siger han.

Peter Skaarup vil nu bede regeringen om en redegørelse.

- Vi er nødt til at have regeringen til at svare på, hvorfor der ikke er sket noget før. Vi er nødt til at have en redegørelse om, hvad myndighederne har gjort i den her sag. Og om nødvendigt retsforfølge den pågældende virksomhed, siger han.

Dan-Bunkering afviser brud på EU-regler

Dan-Bunkering er ikke sigtet eller tiltalt, hverken i Danmark eller i udlandet. Men virksomhedens advokat, Peter Appel, oplyser til DR, at Erhvervsministeriet har rettet henvendelse til politiet, men at sagen efter virksomhedens opfattelse ikke er aktiv.

- Erhvervsministeriet har helt standardmæssigt rettet henvendelse til flere myndigheder, herunder politiet, for flere år siden, men sagen er os bekendt ikke aktiv, skriver advokaten.

Dan-Bunkering har ikke ønsket at stille op til et interview om sagen, men har i en tidligere mail afvist at have handlet i strid med EU's regler og skriver, at Dan-Bunkering aldrig har leveret jetbrændstof til Syrien.

Om de har leveret jetbrændstof til russiske skibe, der har sejlet det til Syrien - dét har Dan-Bunkering trods gentagne forespørgsler ikke villet svare på.