Deres snuder kan genkende og adskille 2.000 forskellige dufte. Blandt andet lugten af lig under vand.
Og det har vist sig at være et vigtigt redskab i politiets efterforskningsarbejde.
I 2021 fik Danmark sine første såkaldte vandsøgshunde, og siden har de specialtrænede hunde hjulpet dansk politi i drabssager, eftersøgninger af forsvundne danskere og drukneulykker, hvor de kan lugte sig frem til lig, menneskelige væsker og genstande under vand.
Erfaringerne hidtil viser, at hundene gør en væsentlig forskel, for de er med til at speede politiets efterforskningsarbejde op.
Det fortæller Steen Stausholm, der er national koordinator for vandsøgshunde ved National Politihundecenter.
- Vores arbejde bliver mere effektivt. Vi bruger vores ressourcer bedre og hurtigere, og vi får et større resultat ud af det. Så det giver mening i en eftersøgningssag.
Alene i år har vandsøgshunde foreløbigt været på 11 opgaver, hvor de specifikt skulle lede efter savnede danskere i vand. I to tilfælde lykkedes det hundene at finde de lig, der blev søgt efter. I 2022 havde hundene 16 opgaver, hvoraf to lig blev fundet.
De specialtrænede hunde er således en helt afgørende spiller i politiets beredskab i dag.
- Det har betydet, at vi har været med til at opklare nogle sager – altså fundet nogen – netop ved at bruge de her hunde, siger Steen Stausholm.
Tid er en afgørende faktor
Hvis politiet formoder, at en savnet person skal findes i havet, en å eller sø, bliver vandsøgshundene tilkaldt. Ved hjælp af hundenes skarpe snude kan politiet afsøge, afgrænse eller eventuelt udelukke et stort område fra en båd langt hurtigere end tidligere.
Og derfor er Søren Christoffersen, der er retsmediciner på Syddansk Universitet, også meget begejstret for, at dansk politi nu bruger vandsøgshunde i eftersøgningsarbejdet.
- Derved kan man lokalisere og bjerge liget i en fart. Og vi kan kigge på den afdøde så tidligt i processen som muligt. I alle de tilfælde, hvor hundene har fundet lig, har de gjort vores arbejde nemmere. De lig var ikke blevet fundet på det tidspunkt, hvis det ikke var for hundene.
Og tid spiller en afgørende rolle i hans arbejde, fortæller han.
- Jo tidligere vi får liget, desto mere præcis kan vi lave vores undersøgelse. Forrådnelsesprocessen er ikke så langt, og dermed bliver vores arbejde væsentlig nemmere, når vi skal finde ud af, hvorfor og hvordan folk er døde, siger han.
Ubådssagen var afgørende
I 2017 spillede svensk politis vandsøgshunde en afgørende rolle i opklaringen af mordet på den svenske journalist Kim Wall. Det var erfaringerne herfra, der fik dansk politi til at træne de første patruljehunde i at spore lig under vand, fortæller Steen Stausholm.
- Man så, at der var nogle muligheder i det efterforskningsmæssige – altså at man kunne finde ting hurtigere.
Også muligheden for, at man langt tidligere kunne give vished om, hvor man havde ledt, og hvor man kunne udelukke at finde noget, viste sig i ubådssagen at have stor værdi, fortæller Steen Stausholm.
- Når hundene er på vandet, er deres opgave at finde noget. Men det er også at tilkendegive, at der ikke er noget. Det giver stor værdi for de pårørende, at vi kan sige; "han er ikke der".
Fra i dag har dansk politi i alt otte vandsøgshunde fordelt på forskellige af landets kredse. Senere i dag præsenterer Syd- og Sønderjyllands Politi nemlig deres første vandsøgshund, Viggo.