Så er bødetaksterne på plads: Det koster 1.500 kroner at overtræde forbud i ny coronalov

Det er Rigsadvokaten, der har fastsat niveauet for bøderne.

Dansk politi har fået flere nye opgaver under coronaudbruddet. Her tjekker bornholmsk politi færgen fra Bornholm, efter at grænsen til Danmark er blevet lukket som et led i bekæmpelsen af spredningen af coronavirus. (Foto: © Pelle Rink, Scanpix)

Det koster en bøde på 1.500 kroner for de personer, der overtræder regler om ikke at samles mere end ti personer.

Det oplyser Justitsministeriet.

Det er Rigsadvokaten, der har stået for at fastsætte bødetaksterne.

Det midlertidige forbud mod at forsamles mere end ti personer både indendørs og på offentlige områder udenfor trådte i kraft klokken 10 i dag.

Skulle det alligevel ske, vil politiet med forbuddet i hånden kunne opløse forsamlingen, og hvis forsamlingen nægter at gå hver til sit, vil det også udløse en bøde på 1.500 kroner per person.

- Det er klart, at det skal have en konsekvens, hvis man ikke følger henstillingerne fra politeit om ikke at forsamles. Det vil blive håndhævet, lød det tirsdag aften fra Rigspolitichef Thorkild Fogde på det pressemøde, hvor det forbud blev præsenteret.

Han fortalte også, at der i dag vil være flere politibetjente på gaderne - i første omgang for at rådgive danskerne om, hvad man må og ikke må.

Gentagelse kan straffes hårdere

Forbuddet mod at være sammen mere end ti gælder også for private arrangementer som brylluper, barnedåbe og runde fødselsdage, hvis det afholdes i for eksempel lejede lokaler.

Det er både forbudt at afholde og deltage i sådanne fester, og her kan politiet uden retskendelse komme ind for at opløse arrangementet.

Forbuddet gælder dog ikke arrangementer i private boliger. Derudover er begravelser og forsamlinger med et politisk formål undtaget fra de nye regler.

Men mødes man mere end ti venner og slår sig ned på en offentlig legeplads eller i en park, kan man også risikere en bøde på 1.500 kroner per person.

Her kan politiet nemlig påbyde forsamlingen at splitte op og forlade stedet, og efterlever man ikke det, så skal pungen op af lommen.

- Bødeniveauet kan gradvist blive forhøjet i gentagelsestilfælde, lyder det fra Justitsministeriet.

Erhvervsdrivende risikerer bøder på 5.000

De nye regler har også betydet, at en række butikker skal holde lukket for offentligheden.

Det gælder for eksempel caféer, restauranter, biografer, indkøbscentre og stormagasiner og butikker, hvor der er tæt kontakt mellem ansatte og kunder.

Alle frisører, tatovører, spa-saloner og massageklinikker lukkede derfor også dørene klokken 10 i morges.

Efterlever man som erhvervsdrivende ikke det forbud, vil man stå til en bøde på 5.000 kroner. Det er den højeste af de gældende bødetakster.

Se hvordan politiet har tænkt sig at gribe de nye regler an:

Men faktisk kan dagligvarebutikker, apoteker og andre erhverv, som får lov til at holde åbent, også risikere at få en bøde. De skal nemlig overholde en række krav om gulvplads mellem de handlende, indretning for at minimere smittefare og informationsmateriale om coronavirus og god hygiejne.

- Erhvervsdrivendes manglende overholdelse af restriktioner for visse lokaler med videre - for eksempel overholdelse af arealkrav, krav om så vidt muligt at opstille håndsprit - giver bøde på 1.500 kroner, skriver Justitsministeriet.

Får man en bøde, har man mulighed for at indbringe den for domstolene.

I videoen kan du se Mette Frederiksen præsentere de nye tiltag: