Krig og katastrofer sender stadigt flere børn på flugt uden deres forældre. Alene i 2015 flygtede over 2000 børn alene til Danmark, viser tal fra Udlændingestyrelsen. De fleste af dem er fra Syrien eller Afghanistan.
Men der er brug for voksne, der kan hjælpe flygtningebørnene. Røde Kors mangler lige nu 350 frivillige værger, og det er næsten seks gange så mange, som der manglede sidste år.
Værgerne sidder blandt andet med til barnets møder med Udlændingestyrelsen, når deres sag bliver behandlet. Derfor er værgerne, ifølge Røde Kors, enormt vigtige.
- Det er en kæmpe tryghed for børnene, at de får en værge, så de har en fast person, der kan mødes med dem, og som selv har valgt at stå ved deres side, siger Hanna Line Jakobsen, præsident for Dansk Røde Kors.
Værger spiller en stor rolle
Værger for uledsagede flygtningebørn får som udgangspunkt forældremyndigheden over børnene indtil de fylder 18 år. Det betyder, at man både spiller en praktisk rolle i barnets liv, men også en vigtig rolle i integrationen.
- Værgerne kan hjælpe barnet med hverdagsspørgsmål som, hvordan man køber togbilletter, og hvordan man bliver medlem af en fritidsklub, siger Hanna Line Jakobsen.
Røde Kors bakkes op af Red Barnet, hvor psykolog Anne-Sophie Dybdal forklarer, at tilknytningen til Danmark hjælper børnene videre fra de traumatiske oplevelser, de har med sig fra hjemlandet.
- Langt de fleste børn kommer sig fra de traumatiske oplevelser, som de kan have oplevet i hjemlandet og på vejen til Danmark. Blandt andet ved at have en voksen, de kan stole på, ved deres side, siger hun.