Frivillig værge: Det er en vigtig rolle

Mirjam Kofod Pihl har været værge for syriske Abdullah Mosli i snart et år.

Mirjam Kofod-Pihl har været værge for syriske Abdullah Mosli i snart et år. (Foto: © Henning Lund, DR Nyheder)

Der er koncentration rundt om bordet i Aarhus. 16-årige Abdullah Mosli øver sig på sit danske og engelske, mens hans værge Mirjam Kofod-Pihl nikker opmuntrende.

Krigen i Syrien sendte for to år siden Abdullah Mosli og hans familie på flugt. De flygtede til Egypten, og derfra flygtede Abdullah Mosli som 14-årig alene gennem Europa og endte i Danmark. Efter næsten et år fik han Mirjam Kofod-Pihl som værge.

- Jeg tænkte, at det måtte være svært at stå i en situation, hvor man står i et fremmed land, hvor man ikke kan sproget, og ens forældre er langt væk, siger hun.

Manglen på frivillige værger vokser

Sidste år flygtede over 2000 børn alene til Danmark, viser tal fra Udlændingestyrelsen, hvor de fleste er fra Syrien eller Afghanistan.

Og der er brug for voksne som Mirjam Kofod-Pil, der kan hjælpe flygtningebørnene. Røde Kors mangler lige nu 350 frivillige værger, og det er næsten seks gange så mange, som der manglede sidste år.

Syriske Abdullah Mosli flygtede som 14-årig gennem Europa uden sine forældre og endte i Danmark (Foto: © Henning Lund, DR Nyheder)

Værgerne sidder blandt andet med til barnets møder med Udlændingestyrelsen, når deres sag bliver behandlet. Derfor er værgerne, ifølge Røde Kors, vigtige.

- Det er en kæmpe tryghed for børnene, at de får en værge, så de har en fast person, der kan mødes med dem, og som selv har valgt at stå ved deres side, siger Hanna Line Jakobsen, præsident for Dansk Røde Kors.

Har forældremyndigheden

Værger for uledsagede flygtningebørn får som udgangspunkt forældremyndigheden over børnene indtil de fylder 18 år.

Det er også tilfældet med Mirjam Kofod-Pihl og Abdullah Mosli. Det betyder, at hun både spiller en praktisk rolle i hans liv, men også en vigtig rolle i integrationen.

Mirjam Kofod-Pihl har været værge for syriske Abdullah Mosli i snart et år. (Foto: © Henning Lund, DR Nyheder)

- Hun hjælper mig med at forstå reglerne i Danmark. Hvis jeg for eksempel vil søge et job, så hjælper hun mig med, hvordan man skal gøre det, forklarer Abdullah Mosli.

De mødes cirka en gang om ugen, hvor de både ordner praktiske ting og så laver de mad sammen.

- Abdullah har lavet syrisk mad til mig et par gange, mens han har haft sin telefon liggende ved siden af med sin mor i røret, så han har været sikker på, at han har gjort det rigtigt, forklarer Mirjam Kofod-Pihl og de griner begge to.

Godt med frivillige som værger

Abdullah Mosli bor på et bosted sammen med fire andre flygtningebørn, hvor der er pædagoger, som tager sig af dem. Selvom der er andre voksne i drengenes liv, som de er trygge ved, så kan værgerne give dem noget andet, mener Mirjam Kofod-Pihl.

- Jeg er ikke lønnet, så der er ikke nogen, jeg skal stå til ansvar overfor. Jeg skal kun stå til ansvar over for mig selv, mine værdier og selvfølgelig Abdullah. Han skal vide, at jeg er på hans side, forklarer hun.

Dansk Røde Kors mener også, at det vigtigt, at det netop er frivillige, der bliver værger for flygtningebørnene.

- Noget af det, værgerne skal, er at skabe tryghed, og derfor er det rigtig godt, at de selv har valgt at være værge for barnet, så børnene ved, at de er blevet tilvalgt af værgerne, siger Hanna Line Jakobsen.