Rockere og bander i konflikt: Rekordhøjt antal skyderier i år

Personer fra bande og rockermiljøet har i år skudt 90 gange i det offentlige rum.

København har været hårdt ramt af skyderier hele sommeren og frem til nu. De seneste uger er tre mænd blevet dræbt af skud. (Foto: © MATHIAS ØGENDAL, Scanpix)

Med de seneste måneders skyderier mod personer og bygninger over hele landet har antallet af skudepisoder slået en trist rekord, allerede inden året er omme.

Med 90 skyderier i det offentlige rum, er antallet det højeste i de seneste otte år, hvor politiet har indberettet rocker- og banderelaterede skudepisoder separat. Det viser en opgørelse fra Rigspolitiet.

Og ser man også på skudepisoder fra 2007 og 2008, er der flere i dag, men dengang havde politiet ikke til opgave at indberette det på samme måde.

Ifølge DR's retskorrespondent Trine Maria Ilsøe er stigningen et udtryk for, at der i øjeblikket er flere verserende konflikter i bande- og rockermiljøet.

- Sidste år var antallet af skud højt. Nu er det endnu højere, og året er ikke engang gået. Det vidner om, at der er et højt konfliktniveau på rocker og bandesiden. Det er ikke bare i København, men også i resten af landet, at der har været et højt antal skudepisoder. Og det er usædvanligt, siger hun.

Selvom udviklingen foregår i hele landet, så kan de mange skyderier især bindes op på bandekonflikten i København, hvor en gruppering fra Mjølnerparken på ydre Nørrebro i flere måneder har ligget i åben krig med Nørrebro-banden Loyal to Familia, LTF.

Siden den 12. juni har der været 42 episoder med bandemedlemmer, der har affyret skud. Tre personer har mistet livet, og flere uskyldige mennesker blevet ramt af skud eller har været tæt på.

Blandt andet da en 30-årig mand blev dræbt den 31. oktober, da han og to andre mænd blev skudt ved et hostel på Nørrebro i København.

Her var Tuba Masur fra Tyskland tæt på at blive ramt, fordi hun stod lige ved indgangen til hostellet, hvor der blev skudt.

Du kan høre om hendes oplevelse i videoen nedenfor.

Kommuner vil lukke klubhuse

Efter de mange måneder med skyderier rundt om i landet, har både politiet og politikerne øget indsatsen for at forsøge at stoppe bandeurolighederne.

I København har der siden juli været en visitationszone i et større område, og politiet er massivt til stede på blandt andet Nørrebro med flere mobile politistationer og et fly, der svæver over hovedstaden.

Derudover har politiet med rockerloven i hånden lukket alle klubhuse tilhørende Bandidos og Satudarah.

Flere af landets kommuner overvejer i øjeblikket at følge efter og benytte sig af et nyt redskab, der giver dem mulighed for at lukke rockerklubber.

Senest i aftes har i byrådet i Sorø stemt for at lukke rockergruppen Gremiums klubhus i Laarup nord for Sorø. Og også i Holbæk og Aalborg Kommune undersøger man, hvordan de kan lukke rockernes tilholdssteder.

Det er med bandepakke 3 og ny lovgivning fra 1. juli, at kommunerne for første gang har fået mulighed for at forbyde rockere og bander at bruge bestemte ejendomme som samlingssteder, hvis de skaber utryghed og er til ulempe for dem, der bor i nærområdet.

Kommunernes forbud gælder i tre måneder.