Det er blevet sværere at forestille sig en fremtid, hvor barnløse danskere igen kan adoptere børn fra udlandet.
Sådan lyder det i dag fra flere af Folketingets partier.
Et fortroligt notat fra Ankestyrelsen, som DR er kommet i besiddelse af, sår nemlig tvivl om de nuværende forhold i de lande, Danmark overvejer igen at samarbejde med om adoption i fremtiden.
Notatet er en ny status på adoptionsområdet og påpeger eksempelvis problemer med såkaldte babybokse i Tjekkiet, mistanke om dokumentfalsk i Filippinerne og risiko for "økonomisk vinding" ved adoptioner fra Thailand.
Det får Socialdemokratiets socialordfører, Camilla Fabricius, til at tvivle på en fremtid med adoption fra udlandet.
- Det ser unægteligt noget vanskeligt ud. Vi synes, at international adoption skal være en mulighed, men kun hvis det er i barnets tarv og foregår forsvarligt. Og det ser svært ud lige nu, siger hun i P1 Morgen.
Socialministeren vil stadig afsøge en løsning
Lige nu er det umuligt for barnløse danskere at adoptere børn fra udlandet, fordi skandaler på adoptionsområdet har sat al aktivitet på pause.
Socialdemokratiet var en del af et stort flertal i Folketinget, som i oktober bakkede op om, at adoption fra udlandet igen skal være en mulighed, hvis systemet rundt om adoptionerne gøres mere robust og sikkert.
Og selvom partiets socialordfører i dag har sværere ved at se et "robust system" for sig, så er det fortsat planen at komme med et bud på sådan et, skriver socialminister Sophie Hæstorp Andersen (S) til DR.
- Hvis der skal være international adoption til Danmark i fremtiden, så kræver det et robust system, som vi kan have tillid til. Nu går vi i gang med at undersøge, hvordan en ny tilgang til international adoptionsformidling vil kunne se ud. Når jeg har et bud på det, vil jeg drøfte det med Folketingets partier.
Regeringskollegerne fra Venstre vil også fortsat arbejde for adoption.
- Venstre har stadig tillid til, at der kan skabes sikre og trygge rammer om international adoption i Danmark, lyder det fra socialordfører Christian Friis Bach.
Du kan læse mere om, hvad Folketingets partier sagde til DR i oktober om deres holdning til adoption herunder. Enhedslisten har siden skiftet holdning og er i dag imod at åbne op for adoption fra udlandet igen.
'Spildt arbejde'
Hos Enhedslisten ser de det derimod som "omsonst" at lede efter en fremadrettet løsning.
- Jeg ser det nærmest som spildt arbejde, hvis en arbejdsgruppe fortsat skal sidde og lede efter en holdbar løsning. Når vi ser, at forholdene også i dag er kritisable, ligner det en tæt på umulig opgave, siger partiets socialordfører, Victoria Velásquez.
Og for Danmarksdemokraterne vil det kræve en "klokkeklar plan fra ministeren", før adoption fra udlandet kan komme på tale igen.
- Det ser meget, meget sort ud for adoptionsområdet. Hvis ikke vi kan garantere, at der er et finmasket net, der sørger for ordentlige forhold omkring alle adoptioner, så bør vi slet ikke gå i gang igen, siger Karina Adsbøl.
'Vi bør stoppe helt'
Caroline Adolphsen, professor i velfærdsret ved Aarhus Universitet, følger adoptionsområdet tæt, og ifølge hende taler notatet fra Ankestyrelsen sit tydelige sprog.
- Ankestyrelsen peger på dokumentfalsk, økonomiske mellemværende, og at man ikke kan sikre kvindens retsstilling. De kritiserer, at børn i Tjekkiet bliver leveret i babybokse, så de i realiteten er hittebørn. Så ud fra det, Ankestyrelsen beskriver, har vi ikke et betryggende system lige nu, siger hun.
Og flere partier overvejer nu, om det er tid til at droppe tanken om international adoption endegyldigt.
- Det er ikke en ret at kunne købe et barn, men det er derimod en ret, at man som barn ikke bliver handlet. Og det kan vi ikke garantere, som det er i dag. Jeg har meget, meget lidt tiltro til, at adoption fra udlandet kan genoptages forsvarligt, siger Liberal Alliances socialordfører, Katrine Daugaard.
Alternativets socialordfører, Torsten Gejl, har det på samme måde.
- Når jeg hører Ankestyrelsens og eksperters bekymringer i forhold til international adoption, er jeg mere og mere overbevist om, at vi skal stoppe helt, siger han.
DR har forelagt kritikken fra Caroline Adolphsen for Socialministeriet og Ankestyrelsen. Socialministeriet og styrelsen skriver, at de ikke har yderligere kommentarer.
Du kan læse mere om indholdet i det fortrlige notat her: