Rigspolitiet: Vi er fortsat på mellemste beredskabsniveau

Trods betjente og betonklodser ved julemarkeder er beredskabsniveauet uændret i Danmark.

Efter mandagens angreb med en lastbil på et julemarked i Berlin er dansk politis overvågning af julemarkeder skærpet. Her er politiet ved julemarkedet på Højbro Plads. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Et menneskefyldt julemarked blev mandag aften torpederet af en lastbil i Berlin i Tyskland.

Efter det formodede terrorangreb, som har kostet 12 personer livet, siger den tyske indenrigsminister, Thomas de Maizière, at man i fremtiden vil beskytte julemarkeder bedre.

- Vi har også diskuteret, om vi helt skulle lukke alle julemarkeder, men det besluttede vi ikke at gøre, siger han.

Også herhjemme valgte Rigspolitiet og Københavns Politi i går at skærpe sikkerheden omkring danske julemarkeder ved at placere bevæbnede betjente og afspærringer ved julemarkeder og ved andre tæt befærdede steder i hovedstaden.

Men den skærpede sikkerhed betyder ikke, at beredskabsniveauet herhjemme er hævet, fortæller Benny Øchkenholt, der er vicepolitiinspektør ved Rigspolitiet. Lige nu er der ingen planer om at ændre niveauet.

- Vi er jo faktisk på trin tre ud af fem, så det vil sige, at vi både kan gå op, og vi kan også gå ned. Det vil være situationsbestemt. Det er Rigspolitiet, der beslutter, hvilket beredskabsniveau vi skal være på, siger han.

Har længe været i forhøjet beredskab

Siden angrebet på Krudttønden i 2015 har dansk politi været i forhøjet beredskab. Så der er ikke nogen radikal ændring i politiets bevågenhed efter angrebet i Berlin mandag, understreger han.

Ifølge Benny Øchkenholt følger Rigspolitiet situationen i alle lokale politikredse tæt og vil sammen med Politiets Efterretningstjeneste, PET, tage beslutningen, hvis niveauet skal hæves, eller der skal laves yderligere tiltag.

- Det kan være uniformeret tilstedeværelse. Det kan være civil tilstedeværelse. Det kan være opsætning af fysiske betonklodser og andre ting, siger han.

Handler det her om, at vi som befolkning skal føle os mere trygge og sikre - eller at vi skal være mere trygge og sikre?

- Det er begge dele. Det ene udelukker ikke det andet. Det her handler om, at når vi ser hændelser som det her, som er sket forholdsvis tæt på Danmark, så går vi ind og vurderer, hvad vi kan gøre for at imødegå tilsvarende i Danmark, siger han.

Vicepolitiinspektøren anerkender samtidig, at der også er signalværdi i politiets tilstedeværelse på julemarkeder.

- Det er klart, at der også er en signalværdi i, at politiet er til stede og er klar til at håndtere situationer, der måtte opstå, siger han.