Retssag om Tibet-aktivister forsinkes af politiets krav

Nu skal landsret vurdere, om politiet kan få udsat retssag om indgreb under kinesiske statsbesøg.

I sommeren 2012 viser flere demonstranter det tibetanske flag i anledning af et kinesisk statsbesøg. (Foto: © Dennis Lehmann, Scanpix)

En retssag om politiets indgreb mod Tibet-sympatisører trækker i langdrag, selv om Københavns Byret egentlig er parat til at tage fat.

Forsinkelsen skyldes en protest fra Københavns Politi, som er sagsøgt af fire borgere på grund af politiets opførsel ved kinesiske statsbesøg i 2012 og 2013.

- Der kan gå flere år, hvis politiet får medhold i, at sagen skal udsættes. Måske kommer der først en afgørelse i 2019, siger advokatfuldmægtig Tobias Stadarfeld Jensen, der for advokatkontoret Bonnez & Ziebe arbejder med sagen.

De fire hævder, at deres grundlovssikrede ret til at demonstrere og til at ytre sig bevidst blev krænket af politiet.

Politiet nægter at betale erstatning og forsøger at få retssagen udskudt til senere.

Det sker med henvisning til, at justitsminister Søren Pind (V) sidste efterår besluttede at nedsætte en undersøgelseskommission.

Den skal afklare, hvordan det gik til, at politiet besluttede at jagte tibetanske flag og i øvrigt at sikre, at en kinesisk præsident ikke fik flagene at se.

Desuden er Den Uafhængige Politiklagemyndighed ved at undersøge, om ansatte i politiet har gjort sig skyldig i magtmisbrug ved at lyve om politiindsatsen over for justitsministeren og dermed også Folketinget.

Som nævnt har Københavns Byret imidlertid afvist at udsætte sagen, indtil de to myndigheder er færdige.

Men politiet holder fast i sit ønske - og har krævet at få spørgsmålet om udsættelse indbragt for Østre Landsret.

Dette skridt har Procesbevillingsnævnet netop imødekommet, oplyser Støttekomitéen for Tibet.

/ritzau/