En skandalesag.
Så klart udtrykker både Enhedslisten og Dansk Folkeparti sig om Tibet-sagen, efter at det i dag kom frem, at det var en såkaldt 'operationsbefaling', der fik betjente til at tilbageholde og fjerne demonstranter under et statsbesøg af Kinas præsident Hu Jintao i 2012.
Spørger man DR Nyheders retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe, er der flere detaljer ved Tibet-sagen, der er så uldne i kanten, at de politiske stemmer kan have fat i noget.
- Det helt store spørgsmål må være, hvordan kan der gå tre år fra præsidentbesøget, til det her kommer frem?
- Der har været tre samråd i sagen, flere Folketings-spørgsmål, og sagen har både været i byretten og landsretten. Københavns Politi har haft en række muligheder for at endevende deres systemer for viden. Først da en række lydoptagelser dukker op i landsrettens behandling af sagen, begynder sagen for alvor at rulle. Og først onsdag i denne uge dukkede operationsbefalingen op på justitsministerens bord. Det er mere end besynderligt, siger Trine Maria Ilsøe.
Anstrengt forhold mellem betjente og ledelse
Samtidig kan sagen ikke undgå at påvirke samarbejdet mellem politi og ledelse i København. I årevis har politiets ledelse nemlig peget fingeren nedad og sagt, at det var betjentene selv, der tog initiativ til at fjerne Tibet-venlige demonstranter fra gadebilledet.
- Forholdet mellem de menige politifolk og ledelsen må være noget anstrengt. I tre år har man ladet offentligheden forstå, at det har været den enkelte betjent, der tog flagene fra demonstranterne. Først nu ligger der en indrømmelse af, at der var tale om en direkte ordre oppefra, som betjente har påpeget flere gange, siger retskorrespondenten.
Den såkaldte 'operationsbefaling', som gav politifolkene ordren til at fjerne demonstranter, kan dog vise sig at udspringe endnu højere oppe i systemet.
På sit pressemøde i dag sagde justitsminister Søren Pind (V), at han ikke kunne afvise, at selve ordren blev udstedt fra en anden myndighed. Han kunne dog ikke fortælle hvilken.
- Det skal kommissionen jo afdække. Søren Pind har sagt, at han ikke vil udelukke, at andre myndigheder er involveret. De logiske myndigheder kunne være PET, Statsministeriet, Udenrigsministeriet og Justitsministeriet, siger Trine Maria Ilsøe.
Politiets renommé har fået en bule
Sikkert er det, at politiets renommé har fået sig en alvorlig bule med hele behandlingen af Tibet-sagen.
- Denne sag er meget, meget alvorlig for politiet.
- Folketinget og offentligheden skal kunne stole på, at de oplysninger, der bliver lagt frem, også er til at stole på. Det har ikke været tilfældet i denne sag, siger Trine Maria Ilsøe.