Da en 27-årig mand tidligere i dag blev dømt til forvaring af retten i Glostrup, blev der sat et foreløbigt punktum i sagen om drabet på politibetjenten Jesper Jul.
- Hvis jeg skal bruge et ord, så er det, at drabet er meningsløst, siger Trine Maria Ilsøe, DR's retskorrespondent.
Den 6. december 2016 var Jesper Jul mødt på arbejde som hundefører på politistationen i Albertslund. Da han var ved at gøre sin bil klar på parkeringspladsen foran politigården, blev han ramt af skud, der kom fra to til tre meters afstand.
Den 43-årige politibetjent blev ramt af skud i hovedet og blev kørt til Rigshospitalet, hvor han døde dagen efter.
Skuddene blev affyret af den dengang 26-årige Mikkel Starsø Renard. Han blev anholdt i Taastrup, 40 minutter efter han havde rettet sit våben mod betjenten.
Dagen inden drabet på Jesper Jul havde gerningsmanden stjålet en kaliber-22-pistol fra Rødovre Skytteforening, som han var medlem af. Og det var den pistol, han havde brugt til at dræbe betjenten.
Handlede på aversion
Før drabet var Mikkel Starsø Renard kendt af politiet, da han i 2013 havde fået otte måneders fængsel i en tilståelsessag om trusler mod politiet i Albertslund. Han havde tidligere luftet ønsket om at skyde en betjent over for sin familie. Men familien havde opfattet det som tomme trusler.
Ifølge Mikkel Starsø Renard havde han ingen udeståender med den 43-årige hundefører, som han tog livet af.
- Der var ikke nogen konflikt mellem Jesper Jul og den dømte. Det var alene, at han havde en aversion mod politi og myndighederne som sådan, og det var det, der gjorde, at han en morgen tog ned og dræbte en tilfældig betjent, som han ikke havde haft nogen karambolage med, siger Trine Maria Ilsøe.
Meningsløshed
Inden dagens retsmøde, krævede anklagemyndigheden en fængselsstraf på 16 år, alternativt forvaring, på grund af sagens grovhed.
Og når anklageren i sagen skal pege på årsagerne til sagens alvor og grovhed, er det også meningsløsheden, hun peger på.
- Hele meningsløsheden i det og ikke mindst det, at det er en politimand, som er en meget, meget udsat gruppe, er med til at vise alvoren i netop den her sag, siger anklager Dorthe Vejsing.
Sagen har været for retten siden tirsdag, og det er især pårørende, der har været tilstede i den fyldte retssal i Glostrup. Også de har svært ved at se meningen i, at det var Jesper Jul, der måtte lade livet i en farlig mands angreb på politiet den decembermorgen, fortæller DRs retskorrespondent.
- Selvom de i dag var lettede over, at han blev dømt, så står de altså tilbage med en stor sorg og siger, at det her ikke får deres Jesper Jul tilbage, siger Trine Maria Ilsøe.
Videoer med politidrab
Det var et enigt nævneting, der i samråd med retsformand Trine Eriksen og to juridiske dommer, der tidligere i dag kendte den nu 27-årige mand skyldig i drab. Man mener, at der er beviser for, at der var tale om en planlagt handling, hvor hensigten var at dræbe en tilfældig politibetjent.
Det bygger blandt andet på, at den 27-årige inden drabet trænede intensivt i en skydeklub og så tv-programmer om politidrab.
Tidligere på dagen blev der fremlagt en mentalundersøgelse af den 27-årige mand. Her anbefalede retslægerådet en forvaringsdom, da man vurderer, at han er til varig fare for andre. At retten endte med en forvaringsstraf, begrundes med, at folk i offentlig tjeneste skal have særlig beskyttelse.
- Særligt henset til retslægerådets anbefaling og den dømtes fuldstændig vanvittige handling. Vi mener, det er sikrere, at han kommer i forvaring, siger retsformand Trine Eriksen.
Men retslægerådets anbefaling giver forsvareren for den 27-årige ikke meget for.
- Man kan sige én ting om retslægerådet, og det er, at de aldrig har mødt min klient. Det er noget, der er foregået på papiret, så derfor kan man godt undre sig lidt over det her forløb, siger Ulrik Sjølin Petersen.
Ikke meningen
Mikkel Starsø Renard erkendte sig tidligere på ugen skyldig i grov vold med døden til følge. Han erkendte også at have stjålet gerningsvåbnet fra Rødovre Skytteforening i Brøndby, ligesom han erklærede sig skyldig i at være i ulovlig besiddelse af våben.
Men han har fastholdt, at han ikke er skyldig i manddrab. Da forsvaren spurgte, hvad der skete, da han gik mod politistationen i Albertslund den dag i december sidste år, svarede han, at han var træt og frustreret, og at han ville konfrontere politiet.
Selvom han ville konfrontere politiet, var det ikke meningen, at nogen skulle dø, og han vidste, at politiet bar skudsikre veste, forklarede han.
Derfor bliver dommen også anket, og dommen bliver sendt til landsretten.
- Som han selv har forklaret, så var det ikke det, han ønskede. Altså at der var en politimand, der skulle dø. Så selvfølgelig vil han have prøvet sin sag ved en højere instans, siger forsvarer Ulrik Sjølin Pedersen.