Stemningen i Retten i Glostrup var trykket i dag.
Retssalen var fyldt med kolleger og familie til den dræbte politiassistent Jesper Jul, da der i dag blev taget hul på sagen mod den nu 27-årig mand, der er tiltalt for at have affyret det dræbende skud.
Under retsmødet erkendte den tiltalte sig skyldig i grov vold med døden til følge.
Han erkendte også at have stjålet gerningsvåbnet fra Rødovre Skytteforening i Brøndby, ligesom han erklærede sig skyldig i at være i ulovlig besiddelse af våben. Han nægter sig dog fortsat skyldig i manddrab.
Jesper Jul blev skudt i hovedet den 6. december i fjor, mens han stod ved sin patruljevogn foran Albertslund Politigård og døde dagen efter på Rigshospitalet. Den tiltalte blev anholdt 40 minutter, efter Jesper Jul blev skudt.
Ville kun svare på forsvarers spørgsmål
Den tiltalte nægtede i retten at svare på spørgsmål fra anklageren og svarede derfor kun på spørgsmål fra sin forsvarer Ulrik Sjølin Pedersen. Den tiltalte har ifølge forsvareren hverken tiltro til anklagemyndigheden eller retten.
Han forklarede i retten, at han var frustreret over, at han ikke kunne få tilladelse til at bære våben. Han fortalte også, at han, dagen inden han tog hen til politistationen, sad på en bænk det meste af natten, efter han havde stjålet skydevåbnet.
Forsvareren spurgte, hvad der skete, da han gik mod politistationen i Albertslund, hvor 43-årige Jesper Jul var hundefører. Han forklarede, at han var træt og frustreret, og at han ville konfrontere politiet.
God skytte
Under retsmødet spurgte forsvareren også, hvad der gik igennem hovedet på den tiltalte, og hvad planen var. Den 27-årige mand sagde, at det ikke var meningen, at nogen skulle dø.
Han forklarede, at han vidste, at politibetjentene bar skudsikker vest på grund af terrorsituationen.
Han havde ifølge sin forklaring pistolen i hånden, da han gik hen mod rampen på politistationen i Albertslund. Han så betjenten på rampen og sigtede mod ryggen. Her vendte Jesper Jul sig ifølge den tiltalte om, hvilket overraskede ham, og så skød han én gang.
Forsvaren spurgte, om den tiltalte havde overvejet, om det kunne gå galt. Det havde han ikke tænkt over, da han vidste, at han var en god skytte, forklarede den tiltalte, der sagde, han er rigtig ked af det i dag.
Til spørgsmålet om han kan forstå, at nogle undrer sig over forløbet, svarede han "tja".
Under grundlovsforhøret i sagen kom det frem, at den 27-årige mand var kendt af politiet i forvejen. I 2012 havde han ligeledes på politigården i Albertslund skudt en betjent med en hardball-pistol, der affyrer plastikkugler. Det kostede dengang den 27-årige otte måneders fængsel.
Vidne: Det er meget målrettet
Til sidst under retsmødet afgav en af den afdøde Jesper Juls kollegaer også forklaring. Vidnet forklarede, at han overværerede drabet, og han stod 30 meter fra Jesper Jul, da han blev skudt.
Betjenten skulle tjekke dæktrykket på en bil, inden han skulle på arbejde. Da han kørte over til porten på politistationen, ser han gerningsmanden løbe direkte hen mod Jesper Jul og rette en pistol mod hans hoved, hvorefter han hørte et lille brag.
Ifølge kollegaen løb gerningsmanden væk, og da porten gik op løb kollegaerne hen til Jesper Jul, der havde puls, men blå læber og blod løbende ud af øret.
Vidnet forklarede, at det var et meget hurtigt forløb, og det var meget målrettet og direkte. Han troede et øjeblik, at det var en øvelse, men da han kom hen til sin sårede kollega, gik alvoren op for ham.
Forsvareren spurgte, om vidnet bemærkede, at Jesper Jul vendte sig om, som den tiltalte forklarede. Det bemærkede han ikke.
Fortsætter i morgen
Retssagen genoptages i morgen, hvor en retsmediciner skal afgive forklaring. Det samme skal et vidne, der skal afhøres om indholdet på den tiltaltes computer.
Det forventes også, at proceduren vil finde sted i morgen.