Den nye uge har allerede budt på vindstød af stormstyrke, forhøjet vandstand og udbredt regn flere steder i landet.
Og det våde, blæsende januarvejr får også situationen til at spidse til ved den "tikkende miljøbombe" ved Nordic Waste i Randers, der i dag er gået konkurs.
En af de helt store udfordringer i øjeblikket er at holde det regn- og smeltevand, som kommer ned fra jordskreddet, væk fra Alling Å.
- Det har vi håndteret ved at lave de her regnvandsbassiner, forklarer kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt og peger på, hvad der i første omgang kunne ligne nogle temmelig halvbrune søer.
- Det er dem, det hele handler om, siger han.
- De sørger for det rene vand fra Alling Å ikke kommer i forbindelse med det forurenede vand, som kommer fra jordskreddet.
Kommunen arbejder på permanente løsninger
Randers Kommune har tidligere afvist risikoen for jordskred ved Nordic Waste, men en ny rapport udarbejdet efter anmodning fra Miljøstyrelsen, viser blandt andet, at det hverken var usædvanligt eller uundgåeligt, at den forurenede jord begyndte at skride.
Selvom naturen ikke er skyld i jordskreddet, medgiver De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), at sidste års våde vejr har accelereret jordskreddet ved Nordic Waste.
Hér har kommunes folk også hænderne fulde. I øjeblikket med at pumpe vand og mudder for at sikre, at regnvandsbassinerne ikke flyder over.
- Men det er omkostningsfyldt, at vi suger det op, kører det væk, og finder en ny placering til det, siger Jesper Kaas Schmidt.
Indtil videre har kommunen kunnet opbevare de forurenede rester i nogle gyllebeholdere ved lokale landmænd. De har ligeledes bassiner andre steder, men pladsen kan hurtig blive trang.
- Derfor arbejder vi på at lave nogle permanente løsninger, hvor vi renser hér, og efterfølgende kan føre det ud i åen, siger Jesper Kaas Schmidt.
Vandprøver er rene
Inden weekenden for alvor gik i gang, luftede miljøminister Magnus Heunicke (S) også sine bekymringer for de varmere temperaturer og de vandmængder, som plusgraderne kan medføre.
Ifølge Søren M. Kristiansen, lektor ved Institut for Geoscience på Aarhus Universitet, kan det dog tage op til uger, før vandmængden kan have en betydning på jordskreddet.
- Sneens smeltevand skal først lodret ned gennem jorden, ned til bunden og så skal det begynde at bevæge sig ned ad bakken, siger Søren M. Kristiansen.
I en rapport fra Cowi lyder det, at hastigheden på jordskreddet ligger på mellem 7,2 og 9,6 meter i døgnet.
Ifølge Randers' borgmester, Torben Hansen (S), kører 80 lastbiler i pendulfart for at fragte jord væk fra skreddet.
Trods den alvorlig situation maner Jesper Kaas Schmidt til besindighed.
Indtil videre viser vandprøver heldigvis, at kommunen har haft held med at holde det forurenede vand fra Nordic Waste væk fra Alling Å
- Vi har egentlig været godt med, fordi vi har været forberedt på situationen. Så det har ikke forværret skredet af jorden, siger han.
Kommunaldirektøren forstår lokalbefolkningens bekymring og forsikrer, de gør alt for at informere om situationen.
- Men jeg mener ikke, at der er nogen fare for borgerne lige nu, siger han og tilføjer:
- Og det kommer der heller ikke. Vi løser det. Vi kører jorden væk, og det er jo det, der har vist, at det er en god løsning.