Læger og psykologer, der må stille diagnoser på børn på baggrund af andres vurderinger. Og børn, der bliver mødt af mange forskellige behandlere på deres vej til en diagnose i en psykiatri, hvor der ikke længere er mulighed for at skabe den relation, der skal til for at forstå barnet.
Sådan oplever læger og psykologer hverdagen i børne- og ungdomspsykiatrien, efter blandt andet kravet om hurtige udredninger blev indført i 2015.
Upræcise diagnoser ender med revurderinger
- Vi er underlagt standardbehandlingsplaner, og det går så stærkt, at vi ikke mener, vi er i stand til at give præcise diagnoser, siger læge i Region Sjælland Mette Ewers Haahr til DR Nyheder.
- Jeg har oplevet at overtage en patient og skulle stille en diagnose uden at have mødt patienten.
- Det har den konsekvens, at de (børnene.red.) ikke får de rigtige diagnoser, og ofte ender med at skulle revurderes, fortæller Mette Ewers Haahr, der langt fra er alene om at mene, at grænsen for, hvad man kan tillade sig at byde børn i psykiatrien, nu er nået.
I et åbent brev, publiceret i Dagbladet Information, appellerer hun og 50 øvrige yngre læger og psykologer, som alle er ansat i uddannelsesstillinger i børne- og ungdomspsykiatrien til, at politikerne lemper på den effektiviseringsskrue, som de nu mener er strammet så hårdt, at gevindet er gået i stykker.
- Resultatet minder om en bilfabrik. Barnet er ligesom karrosseriet på en bil, som blot køres på samlebånd gennem fabrikken, mens robotter monterer motor og andre dele på bilen, inden den står som færdigt produkt. Kvaliteten af bilen forholder man sig ikke til - bare det er gået hurtigt, lyder det blandt andet i brevet.
Politiske ambitioner står ikke mål med virkelighedens besparelser
I interesseorganisationen Yngre Læger nikker man genkende til meldingerne fra de 50 læger.
- Skrivelsen falder godt i tråd med de fortællinger fra virkeligheden, vi har hørt de seneste uger. Jeg har selv peget på paradokset i, at man på den ene side slår store politiske mål op, mens man på den anden side oplever en virkelighed, hvor besparelserne virkelig rammer, siger formand for Yngre Læger, Camilla Rathcke.
Hun advarer således imod, at man stiller nogle politiske mål op i befolkningen, som ikke står på mål med, hvad man i virkeligheden kan honorere.
- Der skal følge nogle penge med. For man kan ikke tro, at man kan blive ved med at lægge opgaver ud til sundhedsvæsnet og tro, at alt kan løses i samme høje kvalitet, som vi indtil nu har ydet.
Hverken Mette Ewers Haahr eller Yngre Læger er imod hurtig udredning i psykiatrien, men de mener, at det bør være et individuelt spørgsmål fra sag til sag.
Psykiatrien i fakta:
- •
I 2015 trådte den ny udredningsgaranti i kraft, der giver psykisk syge krav på at få stillet en diagnose på højst en måned.
- •
Antallet af patienter i børne- og ungdomspsykiatrien er vokset med 44 pct. på fem år, fra 21.047 i 2010 til 30.383 i 2015.
- •
Ved satspuljeaftalerne 2014-2017 og 2015-2018 afsatte Folketinget henholdsvis 410 mio. kr. og 2,2 mia. kr. til et samlet løft af psykiatrien. Kilde Information og Danske Regioner.
https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1275034825880372