Region beklager kræftskandale, men Pia kræver en undskyldning fra statsministeren

- Det giver mig ikke noget, siger kræftpatienten Pia Krog om ny redegørelse i kræftsagen.

Pia Krog bladrer lidt i den 26 sider lange redegørelse fra Region Midtjylland, der blev offentliggjort onsdag eftermiddag, og nu ligger på voksdugen foran hende.

Tidligere har regionen fastholdt, at der kun var sket fejl i 13 sager, men det tal bliver nu kraftigt opjusteret.

Pia Krog blev først opereret, fem uger efter hun blev tilbudt operationen. Det er tre uger for sent i forhold til reglerne. Hun fortæller, at hun hverken blev tilbudt behandling i udlandet eller på andet hospital i Region Midtjylland.

- En beklagelse kan vi ikke bruge til noget. Det hjælper ikke på mit sygdomsforløb eller for dem, der er blevet uhelbredeligt syge, fordi de kom for sent til. Kom og giv os en undskyldning. En uforbeholden undskyldning for det rod, der er sket:

- Den vil jeg gerne have af regionsformanden, af sundhedsministeren og egentlig også af statsministeren. Det her er så slemt, som det kan blive, siger Pia Krog, der bor i Tjele lidt uden for Viborg.

Ser ingen løsninger

I den nye redegørelse erkender Region Midtjylland, at to anerkendte lægers protest-opsigelser efter kræftskandalen skaber stor uvished om fremtiden for den meget avancerede kræftbehandling på Aarhus Universitetshospital.

Region Midtjylland er langt fra overbevist om, at behandlingen kan tilbydes til patienter med fremskreden tarmkræft efter 31. august, hvor de to læger stopper, fremgår det af redegørelsen.

- AUH arbejder intensivt på at sikre, at der efter den 31. august 2023, hvor de to overlæger rejser, fortsat er et reelt behandlingstilbud til de berørte patientgrupper på AUH, i Danmark eller i udlandet. Det er dog for nuværende ikke muligt at konkludere, hvordan funktionen varetages efter sommeren, skriver Region Midtjylland.

Netop tvivlen om den fremtidige behandling af kræftpatienter på Aarhus Universitetshospital frustrerer Pia Krog.

- Der er jo ikke nogen løsninger. Der er håb om løsninger. Jeg ville virkelig ønske, at de fik det til at fungere.

- Men jeg kan ikke læse i den her redegørelse, hvordan man løser problemerne nu og her. De kan ikke skaffe sygeplejersker, og speciallægerne flygter derfra, siger Pia Krog.

Får svar på ny scanning

Region Midtjyllands topledelse har ikke ønsket at stille op til interview om den nye redegørelse.

I stedet har de sendt en skriftlig kommentar fra koncerndirektør Poul Michaelsen, der ”beklager de alvorlige fejl”.

Det forarger Pia Krog, at regionen ikke giver interview.

- Det er ikke i orden. De har en forpligtelse til at svare på spørgsmål i forbindelse med den her redegørelse, siger hun.

Forleden blev Pia Krog scannet igen og fik foretaget en biopsi for at undersøge, om kræften har spredt sig.

- Jeg har noget på min lunge, som en læge i Viborg måske har en formodning om kan skyldes den forlængede ventetid. Jeg får svar i morgen om, hvad de vil gøre ved mig, siger Pia Krog.

Tidligere overlæge på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital Peter Nerstrøm fortalte i april om sine forgæves forsøg på at råbe ledelsen op. Det kan du høre i denne udgave af Genstart.