Regeringen ønsker at ændre loven, så noget håndkøbsmedicin kan købes i butikker. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.
Regeringen vil med forslaget flytte noget af den håndkøbsmedicin, der i dag kun sælges med personlig ekspedition, ud i butikkerne.
Men det mødes af kritik fra Dansk Sygeplejeråd, Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Lægeforeningen og Forbrugerrådet Tænk.
- Man lader forbrugeren i stikken, og vi frygter et unødvendigt merforbrug - ikke mindst hvis butikkerne stiller medicinen og reklamerne for den side om side, siger seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk Sine Jensen til Jyllands-Posten.
- Det er et forkert signal, for håndkøbsmedicin er ikke en forbrugsvare på linje med en brødrister.
Minister vil give danskere selvvalg
Idéen om større selvvalg af håndkøbsmedicin kommer fra Lægemiddelindustriforeningen (Lif). Her afviser viceadministrerende direktør Henrik Vestergaard, at forslaget er tænkt for at fremme salget.
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) undrer sig over den massive kritik.
- Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvorfor danskerne ikke skal have lov til selv at stå og se på halstabletter, nikotintyggegummi eller andre former for håndkøbsmedicin, som de overvejer at købe, siger hun til avisen.
- I landene omkring os har man indført selvvalg, og det har ikke ført til, at borgerne bruger markant mere håndkøbsmedicin.
Hun henviser til, at nordmænd og svenskere i dag frit kan handle håndkøbsmedicin direkte fra hylderne.
Forslaget møder opbakning i blå blok.
/ritzau/
Præcisering: Det fremgik tidligere af denne artikel, at der var tale om et forslag om, at håndkøbsmedicin som hovedpinepiller og næsespray skal flyttes ud i butikkerne. Sundhedsministeren oplyser dog til DR Nyheder, at der ikke bliver tale om at flytte svag smertestillende medicin ud i butikkerne. Vedtages forslaget, er det Lægemiddelstyrelsen, der skal tage stilling til, hvilke produkter som kan flyttes ud i butikkerne.