Lene fik kronisk hovedpine af for mange hovedpinepiller

Man anslår at op mod 100.000 danskere har hovedpine, fordi de spiser for meget smertestillende medicin.

Lene Christoffersen er pædagog i Aalborg, og hun har i mange år været hårdt plaget af hovedpine. (© DR)

Lene Christoffersen var blot ni år gammel, da hun fik sit første migræneanfald.

I dag er hun 50 år, og hovedpinen er taget til i styrke år efter år.

- De senere år har det påvirket mig meget. Både arbejdsmæssigt med sygemeldinger og socialt, hvor jeg har været nødt til at melde fra til nogle ting, fortæller Lene Christoffersen.

- Anfaldene kan være forskellige, men når det er allerværst, så har jeg det forfærdeligt og kan slet ikke være i mig selv. Smerterne er så voldsomme, og man har simpelthen bare lyst til at slå hovedet mod en væg.

Lene tog piller hver dag

For at dulme migrænen har Lene Christoffersen i mange år taget store mængder smertestillende medicin.

Da hovedpinen var værst tog hun smertestillende næsten hver eneste dag.

- Jeg tog rigtig meget, og det var ikke bare almindelig smertestillende. Det var stærke smertestillende piller og morfinsprøjter. Og det var ved egen læge og på sygehuset, at jeg fik det, fortæller hun.

Medicin giver 100.000 hovedpine

For godt et år siden blev Lene Christoffersen henvist til specialister på Dansk Hovedpinecenter, og det kom til at ændre hendes liv.

Der findes nemlig mange forskellige typer af hovedpine, og får man ikke den rette behandling og smertestillende medicin, så kan det forværre hovedpinen.

Som tommelfingerregel må man højest tage almindelig smertestillende 14 dage på en måned. Stærkere smertestillende som Treo, kodymagnyl eller migrænemedicin må man højest tage 9 dage om måneden. Ellers kan man udvikle medicinoverforbrugs-hovedpine. (© DR)

I Lene Christoffersens tilfælde fandt man ud af, at hun ikke blot led af almindelig migræne, men også af den sjældne Hortons hovedpine.

Det smertestillende medicin mod almindelig hovedpine og migræne virkede derfor ikke, men derimod havde hun udviklet det, der kaldes en medicinoverforbrugs-hovedpine.

- Det er, når hovedpinepiller giver hovedpine. Det er der op imod 100.000, der har i Danmark. De tager for meget smertestillende medicin og har en kronisk hovedpine. Der er en tæt sammenhæng, fortæller Rigmor Jensen, der er professor og leder af Dansk Hovedpinecenter.

Lenes hovedpine forsvandt med pillerne

Ifølge Rigmor Jensen så reagerer de fleste patienter skeptisk, når de får at vide, at deres hovedpine skyldes hovedpinepillerne.

- Det er en kronisk smertetilstand, som er vældig invaliderende. Men som en af de eneste kroniske smertetilstande, så kan den både forebygges og behandles. Og det er vigtigt, fortæller Rigmor Jensen.

I dag har Lene Christoffersen fået hjælp til at skære skære al overflødig medicin væk, og dermed er hendes medicinoverforbrugs-hovedpine forsvundet.

Hun skal stadig tage medicin for at klare hverdagen med migræne og Hortons hovedpine, men nu får hun den rigtige medicin i den rigtige mængde, og det har gjort hendes liv markant bedre.

- Jeg er jo meget mere frisk. Jeg har meget mere overskud til at gøre nogle ting. Medicinen har påvirket min krop, og smerterne fylder ikke så meget. Hovedpinen fylder næsten ingenting, fortæller Lene Christoffersen.

FAKTA: 6 former for kronisk hovedpine

  • Spændingshovedpine - den mest almindelige form. Skyldes som regel stress og psykiske forhold eller stramme nakkemuskler. Optræder ofte på begge sider af hovedet og beskrives som klemmende, trykkende, pressende. Den sidder i panden, issen eller i nakken. Mange har samtidig svimmelhed.

  • Migræne - forekommer i ujævne intervaller med anfald af hovedpine, der som regel kun er i den ene side af hovedet. Smerten er ofte pulserende eller dunkende og forværres af bevægelse, lyd og lys.

  • Hortons hovedpine - sjælden form, der også kaldes klyngehovedpine eller selvmordshovedpine. Giver stærke smerter, der oftest kun sidder bag et af øjnene. Kan også give tåreflod, næsetæthed, rindende næse og sved i ansigtet på den side, hvor hovedpinen sidder.

  • Medicinrelateret hovedpine - bivirkning af medicin, særlig smertestillende og migrænemidler. Kan give kronisk hovedpine med daglige gener.

  • Hovedpine efter hovedskade - omdiskuteret tilstand, der kommer inden få dage efter en hovedskade. Har oftest karakter af en spændingshovedpine, men kan dog have migræne-lignende karakter.

  • Trigeminusneuralgi - er hyppigst hos personer over 50 år, men kan ses hos yngre. Kendetegnes ved ultrakorte kraftige elektriske smertejag i den ene side af ansigtet. Der er ofte en udløsende årsag.

  • Kilde: Sundhed.dk